Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αποστείλουν ΥΠΕΘΟ και ΟΔΔΗΧ την επιστολή προς τον ESM, με την οποία θα ζητούν το «ξεκλείδωμα» μέρους των 15,5 δισ. ευρώ που ελήφθησαν από τον ESM ως μαξιλάρι ασφαλείας, για τα δύσκολα πρώτα μεταμνημονιακά χρόνια.
Ένα ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ από αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθεί τον Δεκέμβριο για τη νέα πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, μαζί με επιπλέον 3 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου.
To «μαξιλάρι» του ESM, κλειδωμένο σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου απαρτίζουν συνολικό «μαξιλάρι» το οποίο σήμερα φτάνει τα 36,1 δισ. ευρώ.
Η θετική απάντηση του ESM έχει ήδη εξασφαλιστεί από την ελληνική κυβέρνηση, προοπτική η οποία έδωσε χθες τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να ανακοινώσει νέα πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου (52,9 δισ. ευρώ Greek Loan Facility από 14 χώρες της Ε.Ε το 2010), για νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν την περίοδο 2026-28. Όπως σημείωσε το Bloomberg, «αποτελεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας».
Τα κλειδωμένα κεφάλαια του ESM είχαν στόχο να αποτελέσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την ελληνική Δημοκρατία, τα πρώτα χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτήρηση, τουλάχιστον μέχρι η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
Μετά την ανάκτησή της, άρχισε η συζήτηση για τη χρησιμότητα διατήρησης τόσο μεγάλου όγκου αδρανών κεφαλαίων καθώς η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές είναι πια απρόσκοπτη και μάλιστα με επιδόσεις καλύτερες από της Ιταλίας , όσον αφορά στο κόστος δανεισμού. Η απόδοση των ελληνικών δεκαετών τίτλων διαμορφώθηκε χθες στο 3,725%, χαμηλότερα κατά 31 μονάδες βάσης σε σχέση με την Ιταλία και πολύ κοντά στις αποδόσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας (το spread στις 33 και 47 μονάδες βάσης αντίστοιχα).
Η επιστολή
Σε αυτό το σκηνικό, εντός Σεπτεμβρίου, αφού ολοκληρωθούν οι αναταράξεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες μετά τις ευρωεκλογές αλλά και οι καλοκαιρινές διακοπές, ΥΠΕΘΟ και ΟΔΔΗΧ θα στείλουν την επιστολή με την οποία θα ζητείται άρση των περιορισμών διαχείρισης για ένα τμήμα των 15,5 δισ. ευρώ και η πρόωρη αποπληρωμή των 8 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει τον Δεκέμβριο.
Θα είναι η τρίτη διαδοχικά πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων, καθώς έχουν προηγηθεί τον Μάρτιο του 2021 η πρώτη πρόωρη αποπληρωμή 2,65 δισ. ευρώ (για το 2023 μαζί με την πλήρη πρόωρη προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ ύψους 1,86 δισ. ευρώ), ενώ ακολούθησε μια ακόμα πρόωρη αποπληρωμή δανείων GLF ύψους 5,29 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.
Οι πρόωρες αποπληρωμές ασκούν ευνοϊκή επίδραση στο προφίλ του δημόσιου χρέους, οδηγώντας παράλληλα σε εξοικονομήσεις τόκων για τον προϋπολογισμό, ενώ στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, στον δρόμο για την περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού δημοσίου.