Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει δάνεια διάσωσης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, υπογραμμίζοντας την πρόοδο της χώρας στην ανάκαμψη από την κρίση χρέους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η πρόωρη αποπληρωμή αντιστοιχεί σε δόσεις τριών ετών και αποτελεί την τρίτη φορά που η Ελλάδα προχωρά σε επίσπευση της αποπληρωμής ενός πακέτου δανείων που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το 2010.
«Πραγματικά κάναμε πολλά από τότε που επανεκλεγήκαμε» πέρυσι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Αθήνα. «Όσον αφορά τις συναλλαγές στην αγορά, μάλλον ξεπέρασαν τις προσδοκίες».
Η κίνηση αυτή, η οποία καλύπτει αποπληρωμές δανείων από το 2026 έως το 2028, αποτελεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Παρόλο που η κυβέρνηση μείωσε τον στόχο ανάπτυξης για το 2024 στο 2,5% από προηγούμενη εκτίμηση για 2,9%, η χώρα σημειώνει επιδόσεις πολύ υψηλότερες από τις μέσες προβλέψεις ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Υπήρχε πραγματική όρεξη για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία», πρόσθεσε. «Η αγορά φάνηκε να πιστεύει τους μακροπρόθεσμους στόχους μας και επίσης να πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σταθερή και εδώ για να μείνει μακροπρόθεσμα».
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπό τον Μητσοτάκη, ο οποίος κέρδισε μια νέα θητεία πέρυσι, η Ελλάδα επανήλθε στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, αν και αναμένεται να μειωθεί στο 152,7% του ΑΕΠ φέτος, από το υψηλό 207% το 2020.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι τάσεις θα συνεχιστούν. Το καθαρό χρέος της χώρας μειώθηκε σε ονομαστικούς όρους το 2023, όχι μόνο ως ποσοστό της παραγωγής, και «νομίζω ότι πιθανότατα θα μειωθεί και φέτος», είπε.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλεύεται το θετικό μομέντουμ και έχει προχωρήσει στις πρωτοβουλίες ιδιωτικοποιήσεων. Από τον Οκτώβριο, το κράτος έχει εκποιήσει πλήρως τις συμμετοχές του σε τρεις μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς και τώρα ετοιμάζεται να πουλήσει το σύνολο ή μέρος του εναπομείναντος μεριδίου του στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Το κράτος εξακολουθεί να κατέχει ένα 18% στην Εθνική Τράπεζα και θα κάνουμε κάτι «το φθινόπωρο, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε επίσης τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή των τελευταίων δεκαετιών, με την εισαγωγή μειοψηφικού μεριδίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα και ο Ομιλος Λάτση πούλησαν ένα συνδυασμένο μερίδιο 11% στη Helleniq Energy Holdings έναντι 235,3 εκατ. ευρώ και ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «άμεσα σχέδια» για περαιτέρω πωλήσεις στην εταιρεία.
Εκμεταλλευόμενη την ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία Covid-19, η Ελλάδα ξεκίνησε τον Μάρτιο μια διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Λαυρίου. Κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στα δημοφιλή κυκλαδίτικα νησιά, το λιμάνι είναι κατάλληλο για τουριστική ανάπτυξη, με τη λειτουργία τερματικού σταθμού κρουαζιέρας και μαρίνας για σκάφη αναψυχής. Οκτώ όμιλοι δήλωσας ενδιαφέρον τον Μάιο για την αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της λιμενικής αρχής.
Όσον αφορά τη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ελλάδας, τη ΔEΗ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το μερίδιο 34% που κατέχει. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την ανάκαμψη της εταιρείας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
ΣΥΡΙΖΑ: Θράσος από Μητσοτάκη μετά τις ευρωκάλπες, δορυφόρος της ΝΔ η ακροδεξιά
Παρ’ όλο που έχουν περάσει ήδη τρεις μέρες από την κάλπη των ευρωεκλογών, η οποία καταβαράθρωσε τα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ, ο αρχηγός της, Κυρ. Μητσοτάκης, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, «στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θα επιδιώξει να συνεχίσει τις «μεταρρυθμίσεις» που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του, δηλαδή την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, ενώ διαπίστωσε πως η κυβέρνησή του τα έχει πάει καλά, παρότι έχασε 13 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν μόλις χρόνο.
Σε ό,τι αφορά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, για τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για τον τρόπο με τον οποίο τους έχει διαχειριστεί η κυβέρνησή του, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως υπάρχουν κι άλλοι που συμφωνούν μαζί του. Κι αυτοί είναι όλοι οι μεγαλόσχημοι φίλοι της κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν πάρει τη μερίδα του λέοντος, αφήνοντας, κυριολεκτικά, ψίχουλα για τις μικρές μεσαίες επιχειρήσεις. Από ΄κει και πέρα, μόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει τέτοιο θράσος ώστε να ισχυριστεί πως είναι ευχαριστημένος για τα κονδύλια του Ταμείου που αφορούν την Υγεία. Σε ποια χώρα ζει, αλήθεια;
Κατανοούμε, τέλος, το γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν ανησυχεί από την άνοδο της άκρας Δεξιάς. Κι αυτό γιατί η άκρα Δεξιά στη χώρα μας είτε κατοικοεδρεύει εντός του κόμματος του είτε αποτελεί δορυφόρο του».