Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΣτΕ η συμμετοχή των συνταξιούχων στον ΕΟΠΥΥ

Η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία ζητά να κριθεί αντισυνταγματική διάταξη που καταργεί τη συμμετοχή στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ εκπροσώπου των συνταξιούχων, στο οποίο υπήρχε συμμετοχή από τη δημιουργία του.

Στο ΣτΕ η συμμετοχή των συνταξιούχων στον ΕΟΠΥΥ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εκδικάζεται αύριο Πέμπτη 13/6/24 η προσφυγή της Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) κατά του αποκλεισμού της από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, του Οργανισμού Περίθαλψης και Υγείας στο οποίο συμμετείχαμε από τη δημιουργία του.

Με την αίτηση ακύρωσης ζητάμε να κριθεί αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 29 του ν. 4931/2022 που καταργεί τη συμμετοχή στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ εκπροσώπου των συνταξιούχων, ο οποίος υποδεικνυόταν από την Συνομοσπονδία μας, αναφέρει ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

Η διάταξη αυτή αντίκειται στην αρχή της καλής νομοθέτησης και την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης. Προσκρούει δε στην αρχή του κράτους δικαίου, την αρχή της ισότητας, της συνδικαλιστικής ελευθερίας και του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι. Εξάλλου, στην αίτηση επισημαίνεται ότι η επίμαχη διάταξη αντίκειται στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στο άρθρο 87 της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας.

Πρόσθετα οι συνταξιούχοι, λόγω της ηλικίας και των κόπων μιας σκληρής εργασιακής ζωής, είμαστε οι μεγαλύτεροι λήπτες υπηρεσιών υγείας. Δεν πρέπει να αποκλειόμαστε από αποφάσεις που καθορίζουν την διάρκεια και την ποιότητα του υπόλοιπου βίου, καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης των οικογενειών μας.
Καλούμε μάλιστα τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη να λάβει το μήνυμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, να θεραπεύσει αστοχίες προηγούμενων περιόδων και να σταματήσει ο αποκλεισμός των 2,5 εκ. συνταξιούχων από την ενημέρωση επί αποφάσεων που αφορούν στην υγεία τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v