Τεκμαρτή φορολόγηση: Ποιες αλλαγές «παίζουν» και πότε

Το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι δεν αλλάζει ο πυρήνας της ρύθμισης και οι επιλογές που έχει στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο. «Φωτιά και λάβρα» τα εκκαθαριστικά που φτάνουν στους επαγγελματίες.

Τεκμαρτή φορολόγηση: Ποιες αλλαγές «παίζουν» και πότε

Παράθυρο διορθωτικών αλλαγών στο σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών άνοιξαν τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης.

Η εξαγγελία έρχεται μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την καταγεγραμμένη στην κάλπη «δυσφορία» , η οποία μεταφράζεται σε στήριξη της ΝΔ  μόνο από το 28% των ελευθέρων επαγγελματιών, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των exit polls όταν στις εθνικές κάλπες σχεδόν ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες είχαν στηρίξει το κυβερνών κόμμα.

Ο πρωθυπουργός μέσα από τη συνέντευξή του (στον Alpha), υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση σημειώνοντας πως «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», προσθέτοντας όμως πως «εάν υπάρχουν επιμέρους σημειακές διορθώσεις, μπορούμε να τις κάνουμε». Λίγες ώρες νωρίτερα ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης (στον ΣΚΑΪ) έλεγε πως «η φορολογία δεν είναι κάτι στατικό, δεν υπάρχει σύστημα που θα ισχύει για δεκαετίες».

Ψαλιδίζοντας τις όποιες προσδοκίες άμεσων αλλαγών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνιζε πως «τα πράγματα εξελίσσονται, οι πρωτοβουλίες για ψηφιακές συναλλαγές προχωρούν και το σύστημα αυτό, όπως είχαμε πει, δεν θα μείνει για πάντα. Αλλά θα πρέπει να σκεφτεί κανείς, όταν προχωρήσουν οι νέες τεχνολογίες και έχουμε πλήρη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, οπότε θα γίνεται μια πιο κοντινή στην πραγματικότητα αποτίμηση των εσόδων, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή για κάποιους από αυτούς»…

Δεν αλλάζει φέτος

Αρμόδιες πηγές, στις οποίες απευθύνθηκε το Euro2day.gr, διευκρινίζουν πως το παράθυρο διορθωτικών αλλαγών είναι μεν ανοιχτό αλλά όχι στον άμεσο χρονικό ορίζοντα. Με απλά λόγια, το σύστημα φέτος θα εφαρμοστεί ως έχει και από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών αλλά και των προσφυγών που θα προκύψουν θα εξεταστεί τι και εάν χρειάζεται να αλλάξει από του χρόνου.

Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση δεν μεταβάλλει τη θέση της, σύμφωνα με την οποία υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία αναδεικνύεται από το γεγονός πως επτά στους δέκα δηλώνουν λιγότερα από 10.000 ευρώ.

Παραδείγματα

Πραγματικά παραδείγματα φορολογούμενων ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι έκαναν τις δηλώσεις τους έρχονται να αναδείξουν και τα χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα, αλλά και τις σημαντικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Για παράδειγμα κομμωτήριο δήλωσε καθαρά κέρδη 4.927 ευρώ, με βάση τα οποία θα είχε φόρο 492 ευρώ. Το νέο σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος έβγαλε όμως «κλειδωμένα» 16.257,96 ευρώ, οδηγώντας τον φόρο στις 2.276,54 ευρώ, σχεδόν πέντε φορές πάνω…

Αντίστοιχη εικόνα και για ένα φροντιστήριο. Δηλωθέντα κέρδη 16.500 ευρώ οδηγούν σε φόρο 2.330 ευρώ χωρίς προκαταβολή. Το τεκμαρτό εισόδημα όμως το οποίο βγάζει αυτόματα και κλειδώνει η ΑΑΔΕ είναι στα 25.504,08 ευρώ, με τον φόρο και πάλι χωρίς προκαταβολή, διπλάσιο στις 4.611,14 ευρώ.

Και οι δύο ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και όλοι οι συνοδοιπόροι τους σε επιβαρύνσεις και αντιδράσεις έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν φορολογικό έλεγχο -ανοίγοντας προκαταβολικά όλα τους τα χαρτιά για εισοδήματα και περιουσία- προκειμένου να αμφισβητήσουν το τεκμήριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης: 

  • Ελάχιστοι συγκριτικά είναι αυτοί που μέχρι σήμερα το κάνουν. Μέχρι χθες, είπε ο υπουργός, είχαν υποβληθεί 75.166 δηλώσεις ελεύθερων επαγγελματιών. «Από αυτούς, οι 37.943 εμπίπτουν στο τεκμήριο και οι υπόλοιποι, σχεδόν οι μισοί, έχουν δηλώσει μόνοι τους εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο».
  • Μέχρι στιγμής έχουμε 255 προθέσεις αμφισβήτησης και 24 ολοκληρωμένες διαδικασίες. «Δηλαδή αν μετρήσουμε τους επαγγελματίες που “πιάνει” το τεκμήριο, έχουμε προθέσεις αμφισβήτησης από το 0,6% των επαγγελματιών και ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις από το 0,6 τοις χιλίοις. Αν μετρήσουμε στο σύνολο των επαγγελματιών, οι ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις αντιστοιχούν στο 0,3 τοις χιλίοις», τόνισε ο ΥΠΕΘΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v