Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο ελληνικά αεροδρόμια μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης

Υψηλές επιδόσεις κατέγραψαν τα ελληνικά αεροδρόμια, με την επιβατική κίνηση να ενισχύεται σε ποσοστό 21,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, σύμφωνα με το ACI Europe.

Δύο ελληνικά αεροδρόμια μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης

Τη δυναμική τους διατηρούν τα ελληνικά αεροδρόμια, τα οποία τον Απρίλιο κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών αερολιμένων που βρίσκονται σε αγορές που βασίζουν την ανάπτυξή τους στα ταξίδια αναψυχής.

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe), τα ελληνικά αεροδρόμια σημείωσαν υψηλές επιδόσεις τον Απρίλιο, με την επιβατική κίνηση να ενισχύεται σε ποσοστό 21,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Μάλιστα, κατάφεραν να τερματίσουν στην κορυφή μεταξύ των αερολιμένων που βρίσκονται σε χώρες, οι επιδόσεις των οποίων εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τα ταξίδια αναψυχής και από εκείνα που πραγματοποιούνται με στόχο την επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους (VFR).

Δύο ελληνικά αεροδρόμια, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το αεροδρόμιο της Σκιάθου, ξεχώρισαν τον Απρίλιο μεταξύ των ευρωπαϊκών αερολιμένων χάρη στα νούμερα που κατέγραψαν. Το αεροδρόμιο της Αθήνας σημείωσε υψηλές επιδόσεις και κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία του (σ.σ.: μεταξύ των αεροδρομίων που υποδέχονται από 10 έως 25 εκατ. ταξιδιώτες σε ετήσια βάση), με άνοδο 16,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και αντίστοιχη αύξηση 21,5% συγκριτικά με το 2019.

Αντίστοιχα, το αεροδρόμιο της Σκιάθου ξεχώρισε στη δική του κατηγορία (σ.σ.: μεταξύ των αεροδρομίων που υποδέχονται από 1 έως 10 εκατ. ταξιδιώτες σε ετήσια βάση) τον Απρίλιο, καταγράφοντας αύξηση 128,4% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η πορεία που ακολουθούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια παραμένει σταθερά ανοδική.

Η επιβατική κίνηση στο ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 8,5% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, παραμένοντας οριακά κάτω από τα προ πανδημίας νούμερα, μόλις στο -0,2%.

Συνολικά, η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια που βρίσκονται στην ΕΕ+ σημείωσαν άνοδο κατά 7,7% σε ετήσια βάση. Οι καλύτερες επιδόσεις καταγράφηκαν από τα αεροδρόμια της Εσθονίας (+28%), της Τσεχίας (+18%), της Σλοβενίας (+17%) και της Πολωνίας (+17%), ενώ οι πιο αδύναμες προήλθαν από αυτά της Σουηδίας (-0,1%), της Ιρλανδίας (+0,6%), της Λετονίας (+1,8%) και της Πορτογαλίας (+2,4%).

Σε σχέση, δε, με το 2019 η αγορά της ΕΕ+ πλησίασε πολύ κοντά στην πλήρη ανάκαμψη, με την ψαλίδα να περιορίζεται στο -1,1%.

Τα αεροδρόμια σε αγορές που βασίζονται σε ταξίδια αναψυχής και VFR ξεπέρασαν κατά πολύ τα νούμερα του 2019. Εκτός από τα αεροδρόμια της Ελλάδας, ξεχώρισαν εκείνα της Κροατίας (+20,9%), της Πολωνίας (+20,3%), της Μάλτας (+18,5%), της Ισλανδίας (+17,2%), του Λουξεμβούργου (+17%) και της Πορτογαλίας (+13,6%).

Αντίθετα, τα αεροδρόμια της Φινλανδίας (-30,6%), της Σλοβενίας (-29,5%), της Σλοβακίας (-24,1%) και της Σουηδίας (-23,6%) παρέμειναν πιο μακριά από την ανάκτηση των προ πανδημίας επιπέδων τους.

Τα αεροδρόμια που βασίζονται κυρίως στα ταξίδια αναψυχής και VFR σημείωσαν τα καλύτερα νούμερα και μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών της ΕΕ+. Ως εκ τούτου, οι υψηλότερες επιδόσεις προήλθαν επίσης από την Ιταλία (+13,9%) και την Ισπανία (+10,8%), που ξεπέρασαν τους αριθμούς του 2019. Ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο (-3,9%), η Γαλλία (-6,9%) και η Γερμανία (-19,2%).

Σε ό,τι αφορά την αγορά εκτός ΕΕ+, η επιβατική κίνηση να αυξήθηκε κατά 13,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, λόγω των αυξήσεων που διαπιστώθηκαν στα αεροδρόμια του Καζακστάν (+150%), της Αλβανίας (+67%), του Ουζμπεκιστάν (+54%) και της Τουρκίας (+19%).

Σε σχέση με το 2019, οι χώρες εκτός ΕΕ+ ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα κατά +5,6% παρά το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον που είχε ως αποτέλεσμα τη συνολική απώλεια της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια της Ουκρανίας και σημαντικές μειώσεις στα αεροδρόμια του Ισραήλ (-42%) και της Ρωσίας (-22%). Αντίστοιχα, τα αεροδρόμια της Αλβανίας (+261%), του Ουζμπεκιστάν (+171%), του Καζακστάν (+83%) και της Αρμενίας (+86%) κατέγραψαν τις υψηλότερες επιδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v