Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιλαμβάνει η Εθνική Στρατηγική για Έρευνα-Καινοτομία

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι πολλά και διατίθενται με βάσει τους 8 θεματικούς τομείς προτεραιότητας της έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3), σημείωσε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής.

Τι περιλαμβάνει η Εθνική Στρατηγική για Έρευνα-Καινοτομία

Η Εθνική Στρατηγική για την Έρευνα και την Καινοτομία θα εισαχθεί, σύντομα, για έγκριση στη Βουλή. Αυτό σημείωσε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, η οποία οργανώθηκε, πρόσφατα, από το Ελληνικό Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας και διεξήχθη κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης των Ποσειδωνίων.

Σύμφωνα με ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα της γενικής γραμματείας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κυριαζής, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) είναι ο φορέας που σχεδιάζει και υλοποιεί την Εθνική Στρατηγική για την Έρευνα και την Καινοτομία, η οποία σύντομα θα εισαχθεί για έγκριση στη Βουλή για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Σε σχετική ερώτηση, παρατήρησε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει η ΓΓΕΚ είναι πολλά και διατίθενται με βάσει τους 8 θεματικούς τομείς προτεραιότητας της έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3).

Τόνισε την υψηλή στάθμη του ερευνητικού δυναμικού της χώρας αλλά υπογράμμισε, ωστόσο, το χάσμα που υπάρχει μεταξύ ερευνητικών αποτελεσμάτων και αγοράς εργασίας.

Σε ερώτηση για το πώς η ΓΓΕΚ θα συμβάλει στη μείωση του χάσματος, ο κ. Κυριαζής αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών της γενικής γραμματείας, όπως τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας των spinoffs εταιρειών, η πλατφόρμα και η εταιρεία "Elevate Greece", που στοχεύει όχι μόνο στην καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων αλλά στη μεταξύ τους δικτύωση και στη δικτύωση με επιχειρήσεις και επενδυτές του εξωτερικού, στο άνοιγμα των ερευνητικών Κέντρων στον επιχειρηματικό κόσμο, μέσω συνεργασιών με επιχειρήσεις που αναπτύσσουν το R&I, κ.λπ.

Τέλος, στο ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κόμβος και για τη ναυτιλιακή καινοτομία, ο κ. Κυριαζής επεσήμανε ότι η χώρα μας διαθέτει μεγάλη ναυτική παράδοση, παρατηρώντας ότι οι δράσεις της ΓΓΕΚ για τη βελτίωση των ερευνητικών υποδομών μπορούν να προσελκύσουν διακεκριμένους Έλληνες ερευνητές από το εξωτερικό και να συμβάλουν στην ανάσχεση του brain drain θα συντελέσουν στη μετατροπή της χώρας σε κόμβο καινοτομίας τόσο για όλους τους τομείς της έξυπνης εξειδίκευσης όσο και ειδικότερα για τον τομέα της ναυτιλίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v