Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάπτυξη 2,1% το πρώτο τρίμηνο στην Ελλάδα

Σε τριμηνιαία βάση η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη 0,7%. Με θετικό πρόσημο επενδύσεις και κατανάλωση. Μείωση των εξαγωγών, αύξηση εισαγωγών καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ. Τι δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης.

Ανάπτυξη 2,1% το πρώτο τρίμηνο στην Ελλάδα

Αύξηση κατά 0,7%, σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2023, ενώ σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 2,1%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως
εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2023.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2023.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,5%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,6% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,1%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,5%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 3,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,8%

Κ. Χατζηδάκης: Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό πολλαπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ

«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2024 επιβεβαιώνουν την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής και θέτουν τις βάσεις για την επίτευξη των αναπτυξιακών, δημοσιονομικών στόχων του έτους», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο X ( πρώην twitter), σχολιάζοντας τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Προσέθεσε δε, ότι «η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό πολλαπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για την σύγκλιση και όχι οι μαγικές συνταγές που υπόσχονται κάποιοι άλλοι».

Παύλος Μαρινάκης: Αναπτυσσόμαστε κάθε μέρα

Η ελληνική οικονομία ισχυροποιείται και συνεχίζει να αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα, σχολιάζει από την πλευρά του ο Παύλος Μαρινάκης.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο πρώτο τρίμηνο του 2024 το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε 2,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 και κατά 2,9% σε ετήσιους ρυθμούς. Παράλληλα, το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας μας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Επιπλέον, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Η σταθερή και συνετή οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση έχει οδηγήσει στη δημιουργία 400.000 νέων θέσεων εργασίας, την μείωση του αριθμού των ανέργων κάτω από 900.000 για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια και την σταδιακή αύξηση των απολαβών των εργαζομένων.

Η ακρίβεια που ταλαιπωρεί κάθε πολίτη δεν αντιμετωπίζεται ούτε με «λεφτόδεντρα», ούτε με «μαγικές συνταγές». Απαιτεί σχέδιο και μεταρρυθμίσεις που μεγαλώνουν το ΑΕΠ της χώρας, δημιουργούν θέσεις εργασίας και αυξάνουν σταδιακά το διαθέσιμο εισόδημα. Έχουμε αρχίσει και μειώνουμε τη μεγάλη απόσταση που μας χωρίζει από την Ευρώπη και με ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι σε αυτή την κατεύθυνση.

Τα σημερινά νέα μας γεμίζουν με αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να πιάσουμε δύο μεγάλους μας στόχους: να μειώσουμε ακόμα περισσότερο την ανεργία, αγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να είναι 950 ευρώ και ο μέσος 1500 ευρώ, όπως έχουμε δεσμευθεί».

* Δείτε αναλυτικά στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v