Επιτροπή Παιγνίων: Σκανάρει την αγορά με... πανεπιστημιακή βοήθεια

Συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Θα ερευνηθεί το φορολογικό πλαίσιο, η συμβολή των τυχερών παιχνιδιών στα δημόσια έσοδα και η στροφή των παικτών σε παράνομα -και αφορολόγητα- δίκτυα.

Επιτροπή Παιγνίων: Σκανάρει την αγορά με... πανεπιστημιακή βοήθεια

Η ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς τυχερών παιγνίων, αλλά και η ανατροπή που έχει σημειωθεί με την «έκρηξη» του διαδικτυακού τζόγου και την διόγκωση του παράνομου δικτύου, άλλαξαν τα δεδομένα στην αγορά, με το νομικό πλαίσιο να χρίζει αναθεώρησης.

Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων  (ΕΕΕΠ) αναζητά μέσα από προγραμματικές συμφωνίες με πανεπιστήμια και κέντρα καινοτομίας την καταγραφή των δεδομένων, ώστε να προχωρήσει σε αναθεωρήσεις νομοθεσίας και λήψη αποφάσεων. Στόχος είναι η χώρα να είναι σε θέση να προσελκύσει επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιγνίων, φέρνοντας την έδρα τους εδώ, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει από καμία εταιρεία διαδικτυακών παιγνίων που έχουν πάρει νόμιμη άδεια.

Πρόσφατα εγκρίθηκε από την Επιτροπή το Πλαίσιο Προγραμματικών Συνεργασιών της ΕΕΕΠ με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Οι συνεργασίες θα επικεντρωθούν σε πολύ ενδιαφέροντα ερευνητικά αντικείμενα και δράσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ανεξάρτητη Αρχή προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για τη διεξαγωγή έρευνας με θέμα: «Το φορολογικό πλαίσιο των διαδικτυακών “τυχερών παίγνιων”: η συνεισφορά στα δημόσια έσοδα και η στροφή των παικτών σε παράνομα δίκτυα τυχερών παιγνίων».

Η αγορά απαιτεί παρεμβάσεις κυρίως για τον περιορισμό του παράνομου δικτύου. Σύμφωνα με έρευνα που έχει διεξάγει για λογαριασμό της ΕΕΕΠ η kapa Research, ο κυριότερος λόγος που οι παίκτες στρέφονται στον παράνομο τζόγο είναι η φορολογία.

Αν και το ίδιο το Υπουργείο Οικονομίας έχει ανακοινώσει ότι θα ανοίξει τον φάκελο φορολογία τυχερών παιγνίων, η ΕΕΕΠ αναζητά λύσεις που θα προσελκύσουν τους παίκτες σε παίγνια που διεξάγονται από νόμιμους παρόχους.

Η έρευνα θα βοηθήσει στη διεξαγωγή συμπερασμάτων σε αυτό το πλαίσιο, ώστε η Επιτροπή να ζητήσει αλλαγές από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας, ώστε να μειώσει τον παράνομο τζόγο.

Η ΕΕΕΠ και οι Προγραμματικές Συμφωνίες

«Η ΕΕΕΠ σκοπεύει, στο πλαίσιο του Στρατηγικού της Σχεδίου, να συνεργαστεί με όλους τους Φορείς του Δημοσίου, που ασχολούνται με τομείς που ενδιαφέρουν το εποπτικό και ελεγκτικό της έργο», αναφέρουν στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής.

Σκοπός είναι, μέσα από αυτές τις συνέργειες, να βελτιώσουν την προσφορά τους κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με τον περιορισμό των αρνητικών κοινωνικών επιπτώσεων από την ενασχόληση με τα παίγνια αλλά και με άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η σύνδεση της αγοράς παιγνίων με τα πανεπιστήμια και τα πολυτεχνεία της χώρας μας.

«Είναι μία μακροχρόνια διαδικασία που πιστεύουμε ότι θα δώσει μετρήσιμα αποτελέσματα για ολόκληρο το οικοσύστημα των παιγνίων στην Ελλάδα», επισημαίνουν τα ίδια στελέχη.

«Η οργανωμένη συλλογική συνεργασία των φορέων του χώρου των τυχερών παιγνίων με τα πανεπιστήμια, τις τεχνικές σχολές ή άλλους αξιόπιστους φορείς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης είναι μονόδρομος, προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο κλάδος στο μέλλον» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΕΕΠ.

Κάνοντας ιχνηλάτηση των τάσεων της αγοράς, η Επιτροπή Εποπτείας-Ελέγχου Παιγνίων αναφέρει στο επιχειρησιακό της σχέδιο 2023-2027 ότι η ψηφιακή τεχνολογία θα εξακολουθήσει να επηρεάζει τη συμπεριφορά των παικτών και καθώς αλλάζουν οι γενιές, όλο και περισσότεροι θα προσανατολίζονται σε ψηφιακές εφαρμογές. Αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα για την αγορά παιγνίων αλλά και νέους κινδύνους τους οποίους η Επιτροπή θα πρέπει να αντιμετωπίσει σε στενή συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v