Το αλαλούμ με τα «πόθεν έσχες» και τι θα γίνει με τις δηλώσεις

Η νέα πλατφόρμα «πόθεν έσχες» -που θα αντλούσε αυτομάτως στοιχεία από τις τράπεζες- τελικά δεν θα ανοίξει την 1η Ιουλίου. Αναμένεται υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Το αλαλούμ με τα «πόθεν έσχες» και τι θα γίνει με τις δηλώσεις

Στην παλιά πλατφόρμα, η οποία είναι ήδη ανοιχτή, θα υποβάλλουν, σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι υπόχρεοι τις δηλώσεις πόθεν έσχες, καθώς η λειτουργία της νέας πλατφόρμας φαίνεται πως θα αργήσει αρκετά.

Η προθεσμία επί του παρόντος διατηρείται έως την 1η Ιουλίου ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται εντός των ημερών με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης.

Το πόθεν έσχες κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στην πολιτική αντιπαράθεση, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων της περιουσιακής του κατάστασης από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, αλλά πίσω από την πολιτική κόντρα κρύβεται μια ιστορία λανθασμένων χειρισμών, η οποία αφορά όλους τους υπόχρεους.

Αυτή τη στιγμή, η πλατφόρμα η οποία έχει ανοίξει στη διεύθυνση pothen.gr δέχεται μόνο αρχικές δηλώσεις. Ως αρχική δήλωση, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής, νοείται «η δήλωση περιουσιακής κατάστασης η οποία υποβάλλεται μέσα σε ενενήντα ημερολογιακές (90) ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητας και δεν επηρεάζεται από χρονικά μεταγενέστερη απόκτηση άλλης ιδιότητας, που εμπίπτει στο Κεφάλαιο Β' του ν.5026/2023. Συνεπώς, δεν απαιτείται η υποβολή νέας αρχικής δήλωσης με την απόκτηση νέας ιδιότητας, εφόσον έχει ήδη υποβληθεί τέτοια δήλωση.

Επισημαίνεται ότι εάν ο υπόχρεος αποκτήσει ιδιότητα υποχρεωτικά ή κατά προτεραιότητα ελεγχόμενου όπως αυτές περιγράφονται σε επόμενη ερώτηση θα πρέπει να υποβάλει εκ νέου αρχική δήλωση προκειμένου να επισυναφθούν και τα αναγκαία έγγραφα. Άλλοι παράγοντες (π.χ. απόκτηση ιδιότητας που εμπίπτει στην αρμοδιότητα άλλου Οργάνου Ελέγχου, απώλεια ιδιότητας για κάποια έτη και απόκτηση τα εκ νέου) δεν επηρεάζουν τον παραπάνω κανόνα και δεν προκαλούν την υποχρέωση υποβολής αρχικής δήλωσης».

Επιπλέον «η αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία ημεδαπής και αλλοδαπής κατά την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας του υπόχρεου, και των ανήλικων τέκνων αυτού, την αξία και τον τρόπο κτήσης αυτών. Η υποχρέωση υποβολής αρχικής Δ.Π.Κ. πρέπει να εκπληρωθεί εντός 90 ημερών από την ημερομηνία απόκτησης ιδιότητας του κεφαλαίου Β του ν.5026/2023 (άρθρο.3-άρθρο 16), όπως ισχύει.

Με το ν.5026/2023 οι σύζυγοι υπόχρεων σε ΔΠΚ υποβάλλουν ξεχωριστή ΔΠΚ με τα περιουσιακά τους στοιχεία και αυτά των ανήλικων τέκνων τους».

«Κόλλησε»...

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, σε πολιτικό επίπεδο, η πλατφόρμα για να υποβάλει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ το πόθεν έσχες του, ως νέος υπόχρεος, είναι αυτή η οποία είναι ανοιχτή. Αυτή η ανοιχτή πλατφόρμα όμως δεν δέχεται τις δηλώσεις των παλαιών υπόχρεων, οι οποίες θεωρητικά θα υποβάλλονταν σε μια άλλη πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργούσε εντός των ημερών. Αυτή η δεύτερη πλατφόρμα φαίνεται πως «κόλλησε».

Η βασική της διαφορά με την προηγούμενη θα ήταν η απευθείας άντληση στοιχείων από τις τράπεζες αναφορικά με τα υπόλοιπα καταθέσεων την 31η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, από το έτος αναφοράς (τώρα θα υποβληθούν οι δηλώσεις για το έτος 2022).

Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Η διαλειτουργικότητα για την αυτόματη άντληση των στοιχείων υπολοίπων τραπεζικών καταθέσεων, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί στην παρούσα φάση, χωρίς να είναι γνωστό εάν για αυτή την αδυναμία και την καθυστέρηση στον εντοπισμό της ευθύνεται η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ή οι τράπεζες.

Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία θα παραπέμπει για την υποβολή όλων των δηλώσεων στην παλιά πλατφόρμα, μέχρι να φτιαχτεί η καινούργια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v