Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοικτά όλα τα σενάρια για τα ξενοδοχεία του FTI στην Ελλάδα

Ο γερμανικός κολοσσός που κατέρρευσε, διαχειρίζεται τις μονάδες με την επωνυμία «Labranda». Συνεχίζεται στην παρούσα φάση η λειτουργία τους. Τα κρίσιμα στοιχεία για τους πελάτες.

Ανοικτά όλα τα σενάρια για τα ξενοδοχεία του FTI στην Ελλάδα

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον των ξενοδοχείων με το εμπορικό σήμα «Labranda», που διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα ο γερμανικός κολοσσός FTI, ο οποίος πριν από δύο ημέρες κήρυξε πτώχευση, προκαλώντας τριγμούς στον ελληνικό τουρισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ξενοδοχεία του ομίλου που βρίσκονται σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κω και απασχολούν περίπου 2.500 εργαζόμενους συνεχίζουν τη λειτουργία τους μέχρι νεωτέρας. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για τη λειτουργία των ξενοδοχείων που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της «Meeting Point Hotel Management Hellas Τουριστική και Ξενοδοχειακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία», μέλους του ομίλου FTI, είναι το γεγονός ότι περίπου το 85% των επισκεπτών τους δεν είναι πελάτες του γερμανικού κολοσσού που κατέρρευσε.

Αγνωστο παραμένει, την ίδια στιγμή, και το μέλλον της έτερης ελληνικής εταιρείας που συνδέεται με τον γερμανικό όμιλο, της Meeting Points Hellas (Τουριστικές Ξενοδοχειακές Εμπορικές και Ταξιδιωτικές Επιχειρήσεις Meeting Point Hellas Ανώνυμη Εταιρεία), με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα γύρω από τη λειτουργία της.

Πάντως, πηγές που πρόσκεινται στην εταιρεία επισημαίνουν ότι «είναι δύσκολο να συνεχίσει να λειτουργεί η συγκεκριμένη εταιρεία χωρίς τη μητρική της». Σε κάθε περίπτωση, οι οφειλές προς τα ελληνικά ξενοδοχεία δεν υπερβαίνουν τα 2,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι 400 χιλιάδες ευρώ περίπου αφορούν κρατήσεις του 2024.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι την ημέρα του «κανονιού» του FTI, στα συστήματα της εταιρείας υπήρχαν 160 χιλιάδες κρατήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν, εκ των οποίων οι 44 χιλιάδες περίπου είχαν πραγματοποιηθεί το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου.

Πέρυσι, μέσω του γερμανικού tour operator είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα περίπου 350 χιλιάδες τουρίστες, γεγονός που παραπέμπει σε μείωση του μεριδίου του FTI στην ελληνική αγορά. Είναι ενδεικτικό, δε, ότι ο τζίρος της Meeting Points Hellas το 2022 είχε διαμορφωθεί στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 είχε μειωθεί στα 150 εκατ. ευρώ.

«Δεν υπάρχουν μεγάλα ανοίγματα σε ξενοδοχεία, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία συνεργαζόταν με κάποιους από τους μεγαλύτερους ομίλους στον χώρο της φιλοξενίας στην Ελλάδα», τονίζουν πηγές με γνώση της κατάστασης. Οι ίδιες πήγες εκτιμούν ότι το κενό που αφήνει η πτώχευση του tour operator θα καλυφθεί λόγω της ισχυρής ζήτησης».

Σημειώνεται ότι ο γερμανικός όμιλος μέσω των θυγατρικών του απασχολεί συνολικά στην Ελλάδα πάνω από 2.700 εργαζομένους.

H επιστολή προς τους ξενοδόχους

Την ίδια στιγμή, o FTI απέστειλε προς τους συνεργαζόμενους ξενοδόχους επιστολή με την οποία γνωστοποιεί ότι οι επισκέπτες του καλύπτονται νομικά από το Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Προστασίας (DRFS).

«Με δεδομένο ότι οι επισκέπτες μας έχουν κάνει κράτηση ταξιδιωτικού πακέτου μέσω των τουριστικών πρακτόρων FTI, 5vorFlug ή BigXtra, ισχύει η κάλυψη που παρέχεται από το Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Προστασίας (DRFS). Σε συνεργασία με το DRFS, θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επισκέπτες μας θα ολοκληρώσουν το ταξίδι τους όπως είχε προγραμματιστεί. Κάθε φιλοξενούμενος θα καλύπτεται από μια συνοδευτική επιστολή με οδηγίες χρέωσης που εκδίδεται από το DRFS», αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, το Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι θωρακισμένο και διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να καλύψει όλες τις κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πτώχευσης του γερμανικού FTI.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v