Wood: Τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία και η ανησυχία

Προσωρινή η επιβράδυνση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, εκτιμά ο διεθνής οίκος. Τι σήμα στέλνουν τώρα οι πρόδρομοι δείκτες κλίματος. Το κλειδί για να υπεραποδώσει η ελληνική οικονομία.

Wood: Τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία και η ανησυχία

Η Wood & Company επισημαίνει ότι η Ελλάδα δημοσιεύει τα μακροοικονομικά της στοιχεία αργότερα από ό,τι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και ως εκ τούτου δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει την εκτίμηση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

«Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους και δηλώσεις της ΤτΕ, η κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο στην απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης (ποσοστό απορρόφησης 41% μέχρι στιγμής), αλλά οι εκταμιεύσεις προς τον ιδιωτικό τομέα υστερούν, ιδίως στον τομέα της ψηφιοποίησης. Βλέπουμε τις καθυστερήσεις στην ανάκαμψη των επενδυτικών δαπανών ως το κύριο εμπόδιο που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ με υψηλό ρυθμό 2-3% ή μιας υποτονικής επίδοσης της αύξησης του ΑΕΠ, κάτω του 1%, κάτι που υποδηλώνει το υπόδειγμά μας για το κλίμα που εκτυλίχθηκε τους πρώτους μήνες του έτους», εξηγεί ο οίκος.

«Αν η οικονομία αποδειχθεί ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν φέτος, αυτό θα οφείλεται πιθανότατα στη διαδικασία βελτίωσης της διαχείρισης των χρηματοοικονομικών ισολογισμών που λαμβάνει χώρα στο παρασκήνιο, η οποία συμβάλλει στην ανάκαμψη των εταιρικών κερδών που ξεκίνησε πέρυσι. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σημειώθηκε απότομη επιτάχυνση των νέων επιχειρήσεων που καταγράφηκαν το α’ τρίμηνο (αύξηση 14% σε ετήσια βάση), τη στιγμή που ο αριθμός των πτωχεύσεων ήταν αμελητέος.

Μέρος αυτής της επιτάχυνσης ήταν μια ομαλοποίηση μετά τη διαταραχή της Covid-19, αλλά έχει ήδη επεκταθεί αρκετά ώστε ο αριθμός των επιχειρήσεων να είναι 2,7% υψηλότερος από ό,τι το 2021. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός αυτών των εταιρειών παραμένει πολύ μικρός, στη γεωργία και στην κτηματαγορά. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε μια σαφή επέκταση του επιχειρηματικού τομέα.

Ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, με τάση γύρω στο 3% φέτος, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να έχει μετριαστεί, αλλά να εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του συνολικού πληθωρισμού. Οι προσεκτικές προσδοκίες, δεδομένων των πρόσφατων ανοδικών κινδύνων του πληθωρισμού των τροφίμων παγκοσμίως, υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται γύρω από το τρέχον ποσοστό το επόμενο έτος, με χαλάρωση στο 2% μόνο εάν ο πληθωρισμός των τροφίμων επιβραδυνθεί, μελλοντικά», εξηγεί η Wood & Company.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη των δαπανών λιανικής και τη βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

«Πρόκειται για την πρώτη εποικοδομητική δέσμη στοιχείων που δημοσιεύεται φέτος και μας οδηγεί στη διατήρηση της επιφυλακτικής μας στάσης όσον αφορά τις φετινές προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες ενδέχεται να υπολείπονται των προσδοκιών.

Οι έρευνες για την καταναλωτική εμπιστοσύνη υπογραμμίζουν ότι η αγοραστική δύναμη παραμένει περιορισμένη και φαίνεται να είναι σοβαρότερο πρόβλημα από ό,τι παρατηρείται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος που υπολογίζεται σε μηνιαία βάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμορφώθηκε στο 110 τον Μάιο, από 108 τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης διάθεσης για προσλήψεις παρέμεινε αμετάβλητος, στο 122,6. Και οι δύο δείκτες έχουν πλέον ανακάµψει, επιστρέφοντας στο ανώτατο επίπεδο του Απριλίου 2023, με τη διάθεση για προσλήψεις να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Το οικονομικό κλίμα συνολικά βρίσκεται κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η εμπιστοσύνη στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών αυξήθηκε σημαντικά τον Μάιο. Στην περίπτωση του βιομηχανικού τομέα, φαίνεται ότι η επιβράδυνση που ήταν ορατή από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024 έχει τελειώσει. Τα επίπεδα παραγωγής επιταχύνθηκαν και οι αναμενόμενες παραγγελίες ανέκαμψαν τους τελευταίους τρεις μήνες, γεγονός που φαίνεται να δείχνει ότι η ζήτηση ανακάμπτει πραγματικά. Στις υπηρεσίες, ο όγκος δραστηριότητας και οι παραγγελίες αυξήθηκαν σημαντικά τον Μάιο, ωθώντας τις προθέσεις τιμολόγησης και τα σχέδια προσλήψεων προς τα πάνω», συνεχίζει ο οίκος.

Ο κατασκευαστικός τομέας, σύμφωνα με τις έρευνες εμπιστοσύνης, είναι δυναμικός από τις αρχές του 2023, αλλά τείνει να παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις στο κλίμα από μήνα σε μήνα. Οι προθέσεις τιμολόγησης ήταν σταθερά υψηλές το τελευταίο διάστημα, εκτός από μια απροσδόκητη πτώση τον Απρίλιο.

Σημαντικό μέρος αυτής της πτώσης ανακτήθηκε τον Μάιο και θα μπορούσε να σχετίζεται με τις εμπλοκές στην αναμενόμενη ζήτηση, καθώς η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τους κανόνες για τις πληρωμές σε μετρητά για κατοικίες (που αντιστοιχούσαν στο 80% των συναλλαγών), σε μια εποχή που η δημιουργία ενυπόθηκων δανείων παραμένει υποτονική.

«Συνολικά, η ανάκαμψη του επιχειρηματικού κλίματος ενισχύει την άποψή μας ότι το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε μια προσωρινή κάμψη, λόγω της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης, του υψηλού κόστους δανεισμού και των ανώμαλων επενδυτικών δαπανών στην Ελλάδα. Τον Μάιο, το κλίμα φαίνεται να εξομαλύνεται, αλλά δεν έχουμε ακόμη αρκετά στοιχεία για να πούμε αν οι επενδύσεις θα αρχίσουν να επανεκκινούν αρκετά γρήγορα, ώστε η οικονομική δραστηριότητα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2-3% φέτος.

Η εμπιστοσύνη στον τομέα του λιανικού εμπορίου βελτιώθηκε απότομα τον Μάιο και οι κρατήσεις για τον τουρισμό υποδηλώνουν ότι η τουριστική περίοδος θα είναι καλύτερη φέτος. Ωστόσο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη δείχνει ότι τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά χαρακτηρίζονται από περιορισμένη αγοραστική δύναμη, η οποία είναι πολύ βαθύτερη από ό,τι φαίνεται από την εύρωστη αγορά εργασίας. Ο δείκτης ανεργίας διαµορφώθηκε στο 10,8% τον Απρίλιο και φαίνεται να έχει κολλήσει µεταξύ 10,5% και 11% από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού.

Μέρος του λόγου θα μπορούσε να είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και αυτό αρχίζει να λειτουργεί, τουλάχιστον για τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας. Παρατηρείται επίσης κάποια εισροή αλλοδαπών εργατών, ιδίως για την ανακούφιση της έλλειψης εργατών στις κατασκευές», καταλήγει η επενδυτική τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v