Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Το κανόνι του FTI και τα καυτά ερωτήματα για την Ελλάδα

Τι σημαίνει για ταξιδιώτες και συνεργαζόμενα ξενοδοχεία το «κανόνι» του γερμανικού κολοσσού. Τα στοιχεία που λειτούργησαν ως «ασπίδα προστασίας» και ποιες περιοχές πλήττονται περισσότερο. Ερώτημα το μέλλον για τη θυγατρική στην Ελλάδα.

Τουρισμός: Το κανόνι του FTI και τα καυτά ερωτήματα για την Ελλάδα

Κλυδωνισμούς στην έναρξη της φετινής σεζόν προκαλεί στον ελληνικό τουρισμό το «κανόνι» του FTI, του φερόμενου ως τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού πράκτορα της Ευρώπης, ανασύροντας μνήμες από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν η Thomas Cook κήρυξε πτώχευση δημιουργώντας ισχυρές αναταράξεις σε εκατοντάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Και μπορεί η έκθεση των ελληνικών ξενοδοχείων στον γερμανικό tour operator να είναι πολύ πιο περιορισμένη σε σχέση με αυτή στην Thomas Cook το 2019, ωστόσο, η πτώχευση του FTI εγείρει ανησυχία στους κόλπους της τουριστικής αγοράς έως ότου γίνει η αποτίμηση της ζημιάς.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται περί τους 7.500 τουρίστες, οι διακοπές των οποίων, όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr παράγοντες της αγοράς, θα ολοκληρωθούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

«Σύμφωνα με ενημέρωση του FTI, αυτή τη στιγμή 7.500 τουρίστες σε περίπου 250 ξενοδοχεία βρίσκονται στη χώρα. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των συναδέλφων και συστήνουμε ψυχραιμία. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Το επόμενο διάστημα θα μπορούμε να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γιάννης Χατζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Παραδοσιακά, ο κύριος όγκος των πελατών του FTI κατευθυνόταν σε ποσοστό 70% στην Κρήτη και στη Ρόδο και σε ένα ποσοστό 20% στην Κέρκυρα και στην Κω. Το υπόλοιπο περίπου 10% απλωνόταν στην υπόλοιπη χώρα.

«Πέρυσι μέσω του FTI ταξίδεψαν στην Κρήτη περίπου 150 χιλιάδες τουρίστες. Φέτος περιμέναμε να έρθουν περίπου 80 χιλιάδες. Για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες το τοπίο θα παραμείνει θολό. Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη βρίσκονται 4.500 τουρίστες. Μέλημά μας είναι αυτοί οι τουρίστες να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και να περάσουν καλά, αυτό είναι το στοίχημά μας. Η σεζόν δεν τελειώνει τον Μάιο, η σεζόν αρχίζει τον Μάιο», επισημαίνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, τονίζοντας πως υπάρχουν οφειλές από πέρυσι προς τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Όπως λένε, πάντως, πηγές της αγοράς, η πλειονότητα των ξενοδοχείων που είχε μέχρι πρότινος συνεργασία με τον γερμανικό ταξιδιωτικό πράκτορα και φιλοξενεί σήμερα ταξιδιώτες έχουν εξοφληθεί, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τις ζημιές. Βέβαια, δεδομένου ότι οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία στην Ελλάδα ακυρώνονται, αρχής γενομένης από αύριο, Τετάρτη 5 Ιουνίου, δημιουργείται ένα «κενό» στην έναρξη της σεζόν που πρέπει να καλυφθεί.

«Οι τουρίστες που έχουν κάνει κράτηση με τον FTI δεν χάνουν τα χρήματά τους, αφού η εταιρεία είναι ασφαλισμένη κατά της αφερεγγυότητας μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS). Το στοίχημα από δω και πέρα είναι όσοι είχαν κάνει κράτηση για να ταξιδέψουν φέτος στην Ελλάδα, να εξακολουθήσουν να θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, να μην ακυρώσουν τις διακοπές τους και να κάνουν εκ νέου κράτηση. Αυτό θα εξαρτηθεί, βέβαια, σε μεγάλο βαθμό από το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να λάβουν πίσω τα χρήματά τους, αφού αυτή η πτώχευση έρχεται σε μια συγκυρία που η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση», επισημαίνει ο Μπάμπης Βούλγαρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων DRV αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του FTI, το γεγονός ότι ο ταξιδιωτικός οργανισμός είναι ασφαλισμένος στο DRSF «συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν -ολόκληρη η τιμή του ταξιδιού εάν έχει ήδη πληρωθεί, καθώς και οι προκαταβολές- προστατεύονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας. Αυτό ισχύει για πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών.

Το DRSF είναι πλέον υπεύθυνο για την επεξεργασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σε στενή συνεργασία με τον επηρεαζόμενο διοργανωτή. Αυτό σημαίνει ότι το DRSF είναι υπεύθυνο, αφενός, για την επιστροφή της τιμής ταξιδιού που καταβλήθηκε στους επηρεαζόμενους πελάτες και, αφετέρου, για κάθε απαραίτητο επαναπατρισμό των επισκεπτών».

Ερώτημα με τη θυγατρική στην Ελλάδα

Αγνωστο παραμένει, πάντως, για την ώρα το μέλλον της θυγατρικής του γερμανικού κολοσσού στην Ελλάδα, της Meeting Points Hellas, η οποία, κατά τις πληροφορίες, έχει μισθώσει κάποια ξενοδοχεία, στα οποία, ωστόσο, δεν φιλοξενούνται μόνο τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας μέσω του συγκεκριμένου tour operator.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, η Meeting Points Hellas ιδρύθηκε το 2012 και έχει έδρα στο Ηράκλειο της Κρήτης. «Τα υποκαταστήματά μας σε Αθήνα, Κέρκυρα, Κω και Ρόδο και το εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών μας μας δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργούμε σε όλη τη χώρα», επισημαίνεται. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η Meeting Points Hellas συνεργάζεται με περισσότερα από 1.200 ξενοδοχεία και διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα 7 ξενοδοχεία μέσω της MP Hotels.

Σε εγρήγορση βρίσκονται, την ίδια στιγμή, το υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, με στελέχη από το γραφείο του ΕΟΤ στη Γερμανία να έχουν έρθει σε επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και τον αντιπρόσωπο της FTI στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, μάλιστα, σε ενημέρωσή του το υπουργείο Τουρισμού, «σε περίπτωση που διαπιστωθούν μεμονωμένα προβλήματα και περιστατικά δυσλειτουργίας, οι υπηρεσίες του υπουργείου και του ΕΟΤ βρίσκονται σε ετοιμότητα και συντονισμό ώστε να συμβάλουν άμεσα  στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v