Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός από ΣΕΒ για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Μόλις το 12% των επιχειρήσεων εφαρμόζει λύσεις AI. Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ, όμως, κάθε 1 ευρώ που επενδύουν οι επιχειρήσεις στο ΑΙ επιστρέφονται 3,5 ευρώ.

Συναγερμός από ΣΕΒ για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Να «τονώσει» το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων για την τεχνητή νοημοσύνη θα επιχειρήσει ο ΣΕΒ, ο οποίος σε έρευνα που παρουσίασε χθες το απόγευμα καταγράφει ότι μόλις το 12% των ελληνικών επιχειρήσεων εφαρμόζει λύσεις τεχνητής νοημοσύνης.

Αν και η επένδυση μιας επιχείρησης σε τεχνητή νοημοσύνη έχει χρόνο απόσβεσης μόλις 14 μήνες και παρά το γεγονός ότι για κάθε ένα ευρώ που επενδύει μια εταιρεία σε AI τής επιστρέφονται 3,5 ευρώ, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν πειστεί ακόμα ότι πρέπει να υιοθετήσουν την αναδυόμενη τεχνολογία.

Στο ίδιο πλαίσιο σχεδόν τα 2/3 θεωρούν πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν τις επηρεάζει, ενώ περίπου 1 στις 5 επιχειρήσεις απαντά ότι ενδιαφέρεται να πειραματιστεί με εφαρμογές ΑΙ. 

Ο  Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του οδηγού του ΣΕΒ ότι στόχος είναι η ενδυνάμωση των εταιρειών, ειδικά των μικρομεσαίων, στο πεδίο του ΑΙ.

Μάλιστα έκανε λόγο για σημαντικά οφέλη σε όλα τα στάδια, από τις γραμμές παραγωγής και τις διαδικασίες συντήρησης του εξοπλισμού, μέχρι την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, την εφοδιαστική αλυσίδα και την εξυπηρέτηση πελατών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ, η στρατηγική ενσωμάτωση λύσεων ΑΙ επιφέρει:

  • 17% υψηλότερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με ανταγωνισμό
  • 13% υψηλότερη κερδοφορία
  • 5% μεγαλύτερη αποδοτικότητα εξοπλισμού παραγωγής
  • 30% λιγότερα ελαττώματα
  • 12% εξοικονόμηση καυσίμων
  • 10% μείωση χρόνου διάθεσης προϊόντων στην αγορά και
  • 30% μείωση χρόνου αποθεματοποίησης
  • Σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας, έχει βελτιωθεί κατά 70% ο εντοπισμός κακόβουλου κώδικα και κατά 30% έχει βελτιωθεί η εξακρίβωση και ταυτοποίηση περιστατικών ενώ έχει μειωθεί και κατά 90% το κόστος της απάτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ, 1 στις 5 επιχειρήσεις που υιοθέτησαν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης κατέγραψαν αύξηση του μεριδίου αγοράς, βελτιωμένη εμπειρία πελάτη και αναβαθμισμένη παραγωγικότητα εργαζομένων.

Για τον λόγο αυτό υπογραμμίστηκε η  ανάγκη για άμεση στήριξη των ελληνικών εταιρειών στον δρόμο τους προς την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς κόστος και πολυπλοκότητα αποτελούν «τροχοπέδη» στην υιοθέτησή της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ξηρογιάννης τόνισε ότι ήδη γίνονται σημαντικά βήματα για την αλλαγή της σημερινής εικόνας και συγκεκριμένα:

  • Η νέα δράση του ΣΕΒ «RUAI», η οποία στοχεύει κυρίως στις μικρομεσαίες εταιρείες, καθώς -όπως είπε ο ίδιος- «εκεί θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ψηφιακής μετάβασης».
  • Σε συνεργασία με την Google, όπου αναπτύσσεται ένα φιλόδοξο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε τρία επίπεδα. Το πρώτο αφορά το “AI for all”, πρόγραμμα που υποστηρίζεται από την Google ως μέρος της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας για θέματα τεχνητής νοημοσύνης που ανακοινώθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει κατάρτιση εισαγωγικού επιπέδου και κατάρτιση για εξειδικευμένες ανάγκες στελεχών στο ΑΙ. Το δεύτερο αφορά τα νέα προγράμματα “Skills4Jobs”, τα οποία θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο σε νέες ειδικότητες και θα εμπλουτιστούν με ενότητες ΑΙ powered by Google, ενώ το τρίτο σχετίζεται με τον νέο κύκλο σεμιναρίων «Μαζί στη Γνώση», στο πλαίσιο της σύμπραξης ΣΕΒ-ΑLBA που θα προσφέρεται στα μέλη ΣΕΒ, με περιεχόμενο ΑΙ powered by Google.

Η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒ, το 52% των επιχειρήσεων παγκοσμίως αναφέρει ότι η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εφαρμογή και την κλιμάκωση της ΤΝ. Ως απάντηση σε αυτό έρχεται η πολυεπίπεδη συνεργασία με την Google.

Την ίδια στιγμή, αυξημένες είναι και οι ανησυχίες των εργαζομένων για την έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς το 51% φοβούνται πως οι δεξιότητές τους μπορούν να αντικατασταθούν από την ΑΙ, ενώ το 57% αναζητούν πληροφορίες για την επίδραση της ΤΝ στο επάγγελμα και στην καριέρα τους.

Ωστόσο, το 70% θα ανέθεταν όσο το δυνατόν περισσότερα καθήκοντα στην ΤΝ για να μειώσουν τον φόρτο εργασίας τους, ενώ μέχρι το 2026, τουλάχιστον 100 εκατ. άνθρωποι θα έχουν ρομποτικούς «συναδέλφους».

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με μελέτη της Google, η εκτενής υιοθέτηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 10-12 δισ. ευρώ ετησίως, μια συνεισφορά που θα αποτυπωθεί σε περίπου δέκα χρόνια από τώρα, όταν η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να έχει ενσωματωθεί πλήρως στην παραγωγική διαδικασία και οικονομία. 

Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο +6% του ελληνικού ΑΕΠ. Ο αντίκτυπος της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της παραγωγικότητας για την πλειονότητα των εργαζομένων (62%), η οποία υπολογίζεται σε 8-10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v