Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μελίνα Τραυλού: Η ναυτιλία θεματοφύλακας του παγκόσμιου συστήματος

«Η ναυτιλία είναι ο επιχειρηματικός κλάδος που λειτουργεί ως ο σύνδεσμος όλων των υπολοίπων», επισήμανε στα εγκαίνια των Ποσειδωνίων. «Πρέπει να αναγνωριστεί η ανάγκη θωράκισης του κλάδου».

Μελίνα Τραυλού: Η ναυτιλία θεματοφύλακας του παγκόσμιου συστήματος
Η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού

«Είναι γεγονός ότι η ναυτιλία είναι ο επιχειρηματικός κλάδος που λειτουργεί ως ο σύνδεσμος όλων των υπολοίπων», τόνισε η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στο πλαίσιο της τελετής έναρξης των Ποσειδωνίων.

«Ο κόσμος χωρίς τη ναυτιλία θα ήταν απονευρωμένος, αποσυνδεδεμένος, αποδομημένος. Η ναυτιλία ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσα», τόνισε η Μελίνα Τραυλού.

«Η ναυτιλία είναι ο επιχειρηματικός κλάδος που λειτουργεί ως ο σύνδεσμος όλων των υπολοίπων. Προάγει τη σύνδεση, την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητά τους, τους ενώνει και ταυτόχρονα ενώνει τον κόσμο όλο. Είναι η άρθρωση του σώματος της ανθρωπότητας. Εγγυάται την επιβίωση, τη διαβίωση, την ευημερία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Μια πραγματικότητα που δεν γίνεται αντιληπτή στην ευρύτητα και στη βαρύτητά της. Ας αναλογιστούμε όχι πού πάει ο κόσμος της ναυτιλίας, αλλά πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς αυτήν», υπογράμμισε.

Η Μ. Τραυλού έκανε ιδιαίτερη μνεία στην έρευνα της ΕΕΕ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως η Ενωση οδηγήθηκε σε αυτή τη μελέτη λόγω της ευθύνης απέναντι «στον κλάδο μας, να μην είμαστε μόνο ιστορικά και κοινωνικά συνεπείς, αλλά και επιστημονικά ακριβείς. Να αντιληφθούμε την οικουμενική ευθύνη που κουβαλάμε στις πλάτες μας».

Και προσέθεσε: «Είναι ευθύνη μας απέναντι στους θεσμούς και στην κοινωνία να γνωρίζουν, να αναγνωρίζουν την ανάγκη θωράκισης της ναυτιλίας ως σταθερού θεματοφύλακα της λειτουργίας του παγκοσμίου συστήματος. Ευθύνη απέναντι στο μέλλον, στην αντοχή και στην εξέλιξη της ναυτιλίας έναντι των πολλαπλών προκλήσεων της εποχής μας. Μιας εποχής όπου η πύκνωση της οικονομικής, κλιματικής, ανθρωπιστικής κρίσης κυριαρχεί, που όλα όσα γνωρίζουμε αλλάζουν δραστικά».

«Απαιτείται απ' όλους ταχύτητα στις αποφάσεις και σύνεση. Απαιτείται ρεαλισμός και ψυχραιμία. Στη ναυτιλία είμαστε και ρεαλιστές και ψύχραιμοι και συνετοί, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια της στάσης και της παύσης, ούτε για μία μέρα. Κι όταν αγκυροβολούμε το κάνουμε για να μπορούμε να συνεχίσουμε να πλέουμε και να ενώνουμε οικονομίες, ανθρώπους και πολιτισμούς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v