Μπαράζ προσφυγών στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών αλλά και στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας δρομολογεί η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών - Επιστημόνων - Επαγγελματοβιοτεχνών - Εμπόρων, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά του νέου τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
Παράλληλα οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποβάλει αίτηση ακύρωσης κατά των πρώτων εκτελεστικών-κανονιστικών πράξεων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σήμερα, στην τελική ευθεία πριν τις ευρωεκλογές, η Συντονιστική Επιτροπή παραχωρεί συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα παρευρεθεί και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.
Σε περίπτωση δικαίωσης από το ΣτΕ, εάν και όποτε εκδοθεί η απόφαση, θα μπορούσαν να υπάρξουν ανατροπές. Στην αντίθετη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ένα τσουνάμι προσφυγών στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα, καθώς ο νόμος έχει ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες αποφάσεις και εγκύκλιοι, δίνοντας σαφείς οδηγίες σε όσους θελήσουν να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα και τον τεκμαρτό φόρο.
Εάν δεν συντρέχουν αντικειμενικοί λόγοι, όπως στρατιωτική θητεία, νοσηλεία, ασθένεια κ.λπ., αλλά απλώς ο φορολογούμενος υποστηρίζει πως το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο βεβαιώθηκε οδηγώντας σε «φουσκωμένο» φόρο είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό, θα πρέπει να ανοίξει όλα τα χαρτιά του για εισόδημα και περιουσία, καλώντας την εφορία να διενεργήσει πλήρη έλεγχο.
Η σχετική απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή ορίζει ότι πριν καλά καλά υποβληθεί η αίτηση διενέργειας φορολογικού ελέγχου, ο ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος αμφισβητεί τον τεκμαρτό φόρο θα πρέπει να δηλώσει αναλυτικά κάθε εισόδημα και κάθε περιουσιακό του στοιχείο, από τραπεζικούς λογαριασμούς, κάρτες, δάνεια και θυρίδες, έως έξοδα για ταξίδια, σπίτια, αυτοκίνητα, δίδακτρα και δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο.
Παράλληλα βέβαια, με πιο απλές διαδικασίες, ο φόρος μπορεί να αμφισβητηθεί σε περιπτώσεις όπως: στρατιωτικής θητείας, φυλάκισης, νοσηλείας σε νοσοκομείο ή κλινική, αδυναμίας άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία, εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους, απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, ή για άλλους λόγους ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Για την εφαρμογή των παραπάνω, ο φορολογούμενος υποβάλλει στη φορολογική διοίκηση τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του.
Σε κάθε περίπτωση, ο φόρος που βεβαιώνεται με βάση τον τεκμαρτό υπολογισμό είναι απαιτητός μέχρι να εκδοθεί απόφαση η οποία ανατρέπει το εκκαθαριστικό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΘΟ, η εφαρμογή του νέου συστήματος φορολόγησης σε συνδυασμό με το «ψαλίδι» στο τέλος επιτηδεύματος, στο σύνολο των 735.320 ελεύθερων επαγγελματιών, θα επιφέρει:
- Μέση αύξηση φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 1.444 ευρώ για 473.000 ΑΦΜ
- Μέση μείωση φόρου 560 ευρώ για 138.000 ΑΦΜ ενώ
- 124.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα δουν την παραμικρή μεταβολή στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα.
Το αποτέλεσμα στα ταμεία του δημοσίου θα είναι πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 550 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι το δημόσιο εισέπραξε 1,709 δισ. ευρώ (1,331 δισ. από τον φόρο εισοδήματος και 378 εκατ. από το τέλος επιτηδεύματος) από τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών έχει σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό, στη βάση του οποίου προσδιορίζεται η ελάχιστη αμοιβή, λαμβάνοντας υπόψη τα χρόνια εργασίας, το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας, τον τζίρο του ΚΑΔ της επιχείρησης και μειωτικούς συντελεστές ανάλογα με το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας (ειδικές ρυθμίσεις για περίπτερα, εποχικές επιχειρήσεις κ.λπ.), αλλά και πληθυσμιακά κριτήρια. Εξαιρούνται αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι με μπλοκάκια.