Μειωμένες συναλλαγές για την αγορά ή μίσθωση γραφειακών χώρων κατά 12% καταγράφει η πρόσφατη ανάλυση της Cushman&Wakefield Prorprius στο α’ τρίμηνο του 2024, κατά το οποίο απορροφήθηκαν 30.000 τ.μ., ωστόσο η παραπάνω επίδοση αποδίδεται περισσότερο στο χρονισμό ολοκλήρωσης των νέων επενδύσεων σε χώρους γραφείων, παρά στη μείωση της ζήτησης ή του ρυθμού της επενδυτικής δραστηριότητας.
Σημειώνεται πως σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευή περισσότερα από 230.000 τ.μ. (μόνο στα βόρεια προάστια θα προστεθούν 90.000 τ.μ.) γραφείων, ενώ στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα προετοιμάζονται ακόμη 233.000 τ.μ. γραφείων (μεγάλος όγκος της τάξης των 150.000 τ.μ. στα νότια προάστια) από θεσμικούς επενδυτές, δηλαδή ΑΕΕΑΠ και developers.
Τα ενοίκια, όπως καταγράφονται από την ανάλυση της Cushman&Wakefield Prorprius, ασφαλώς διαφοροποιούνται και αγγίζουν τα 29,5 ευρώ/ ανά τ.μ. για πραγματοποιηθείσες συναλλαγές και στα 29 ευρώ ανά τ.μ. για γραφεία πρώτης κλάσης σε αγορές ενδιαφέροντος, όπως το Μαρούσι. Ως εκ τούτου η μέση απόδοση (yield) προσγειώνεται κάτω του 6% (5,8%). Ωστόσο λαμβάνοντας το μέσο όρο της αγοράς, αλλά και λιγότερα προνομιακά ακίνητα γραφείων και άρα μισθωμάτων το μέσο yield της αγοράς γραφείων κυμαίνεται στο 6,6%.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο πάντως για βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα σε συνδυασμό με την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων.
Οι συναλλαγές
Στο α’ τρίμηνο του έτους οι συναλλαγές σε απόλυτα νούμερα άγγιξαν τα 58 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισε η πώληση του Cecil στην Κηφισιά από τη Lamda Development στον όμιλο Λασκαρίδη, η συμφωνία Dimand με την Παρευξείνια Τράπεζα στη Θεσσαλονίκη (κοντά στο Hub26 που αναπτύσσει η Dimand), η ενοικίαση των πρώην γραφείων του ΔΟΛ (επένδυση από την Ehret+Klein Development Greece S.A.) στη ΔΕΗ, η μίσθωση κτιρίου 8.000 τ.μ. σε άλλη κρατική υπηρεσία, η μίσθωση χώρων 3.600 τ.μ. στη Λ. Συγγρού από εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά και η απόκτηση κτιρίου 1.600 τ.μ. στην οδό Ηρακλείτου 7, από την Trastor, το οποίο θα μετατραπεί σε κτίριο γραφείων, καθώς η ΑΕΕΑΠ απέρριψε το σενάριο δημιουργίας μπουτίκ ξενοδοχείου.