Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφές φόρου… εξπρές με την υποβολή της δήλωσης

Αργοί ρυθμοί στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος 2024 και εκκλήσεις για παράταση. Τι δείχνουν τα στοιχεία από την υποβολή του πρώτου εκατομμυρίου Ε1.

Επιστροφές φόρου… εξπρές με την υποβολή της δήλωσης

Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο οι φορολογικές δηλώσεις οι οποίες έχουν ήδη υποβληθεί με άμεση εκκαθάριση. Για όσους θεωρήσουν πως «πάμε καλά», μια απλή σύγκριση με τα περυσινά δεδομένα δείχνει πως την αντίστοιχη περίοδο του 2023, οι υποβληθείσες δηλώσεις ξεπερνούσαν τα 2 εκατομμύρια και το «φράγμα» του ενός εκατομμυρίου είχε σπάσει από τις 11 Μαΐου.

Φέτος, το taxis για την υποβολή των δηλώσεων άνοιξε αργότερα, η καταληκτική ημερομηνία παρατάθηκε προκαταβολικά έως τις 26 Ιουλίου και παρά το μπαράζ αιτημάτων για παράταση, το οικονομικό επιτελείο επιμένει πως τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται. Πέρυσι, τελικά η προθεσμία είχε παραταθεί έως το τέλος Αυγούστου.

Φέτος, από τις 27 Ιουλίου, αν δεν αλλάξει ως το τέλος κάτι, οι φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων που δεν θα έχουν υποβληθεί θα θεωρούνται εκπρόθεσμες, ενώ στις 2 Ιουλίου, όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους, θα διαπιστώσουν πως θα τις υποβάλει αυτόματα για αυτούς η ΑΑΔΕ.

Τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες

Εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης σημαίνει πρόστιμο από 100 έως και 500 ευρώ και προσαύξηση 0,73% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης. Πέρυσι, με διάταξη νόμου καταργήθηκε το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης για φυσικά και νομικά πρόσωπα με μηδενικές, πιστωτικές ή χρεωστικές δηλώσεις, εφόσον ο φόρος δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Κατά τα λοιπά συνεχίζουν να ισχύουν πρόστιμα:

  • 100 ευρώ στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων, εφόσον το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με φόρο μεγαλύτερο από τα 100 ευρώ.
  • 250 ευρώ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων με απλογραφικά βιβλία οι οποίες είναι χρεωστικές, με φόρο πάνω από 100 ευρώ.
  • 500 ευρώ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων με διπλογραφικά βιβλία οι οποίες είναι χρεωστικές, με φόρο πάνω από 100 ευρώ.

Τα ραβασάκια

Μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 1.080.363 Ε1, με μία στις δύο δηλώσεις να είναι μηδενικές, ενώ οι πιστωτικές περιορίζονται σε μόλις 21,86% και οι χρεωστικές σε 26,66%.

Οι επιστροφές φόρου γίνονται με υψηλές ταχύτητες καθώς ήδη επιστροφές και συμψηφισμοί με άλλες οφειλές φτάνουν τα 50,4 εκατ. ευρώ από το σύνολο των περίπου 75 εκατ. ευρώ του συνόλου των χρεωστικών δηλώσεων.

Άμεση επιστροφή φόρου (μέσα σε 7-15 ημέρες από την υποβολή της δήλωσης) έχουν λάβει 162.127 φορολογούμενοι (34 εκατ. ευρώ), ενώ έτρεξαν και συμψηφισμοί για 56.371 ΑΦΜ, για ένα ποσό της τάξης των 15 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v