Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 2,3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάη

Ενα μήνα πριν, ήταν στο 3,2%, σύμφωνα με τη Eurostat. Ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (2,6%). Γκάζι πάτησαν οι τιμές σε Γερμανία και Γαλλία.

Στο 2,3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάη

Μεγάλη πτώση σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Μάιο, καθώς σύμφωνα με τη Eurostat διαμορφώθηκε στο 2,3%, από 3,2% που ήταν τον Απρίλιο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης -σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Μάιο, από 2,4% τον Απρίλιο. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ξεπέρασε επίσης τις προσδοκίες, επιταχύνοντας στο 2,9%.

Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (4,1%, έναντι 3,7% τον Απρίλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,8% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,9% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (0,3%, έναντι -0,6% τον Απρίλιο).

Στο 2,8% αυξήθηκε στη Γερμανία

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στη Γερμανία τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη γερμανική στατιστική υπηρεσία. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Τον Απρίλιο είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 2,4%. 

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,2% υψηλότερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 2,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,2% σε μηνιαία.

Πρώτη φορά φέτος πάτησε γκάζι στη Γαλλία

Πρώτη φορά φέτος επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία -αντικατοπτρίζοντας τις τάσεις και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με πέρυσι τον Μάιο, αφού παρέμειναν σταθερές στο 2,4% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee.

Η μέτρηση ξεπέρασε ελαφρώς τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για 2,6%, σε έρευνα του Bloomberg.

Η επιτάχυνση οφείλεται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 5,8%, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών που παρακολουθείται στενά επιβραδύνθηκε στο 2,7% από 3% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Insee.

 

Τρίτο μήνα γκάζωσε στην Ισπανία

Για τρίτο μήνα επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία, καθώς η ανάκληση της κυβερνητικής στήριξης για τον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης συνέχισε να ωθεί τις τιμές προς τα πάνω.

Η μέτρηση του Μαΐου διαμορφώθηκε στο 3,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη. Αυτό είναι υψηλότερο από το 3,4% του Απριλίου και λίγο υψηλότερο από τη μέση εκτίμηση του 3,7% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Εξαιρώντας την ενέργεια και ορισμένα κόστη τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3% από 2,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v