Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση και τραπεζίτες υπέρ της ενοποίησης των αγορών της ΕΕ

Χρήστος Μεγάλου και Αλεξ Πατέλης επεσήμαναν την πρόοδο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η σημασία ταχύτερης ενοποίησης των κεφαλαιαγορών της Γηραιάς Ηπείρου. Βασίλης Ψάλτης και Ανδρέας Σιαμισίης ζητούν καθαρό πλαίσιο για την πράσινη μετάβαση.

Κυβέρνηση και τραπεζίτες υπέρ της ενοποίησης των αγορών της ΕΕ

Την ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών κεφαλαίου με στόχο την κοινή αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν κυρίως από την κλιματική αλλαγή πρότειναν από τον βήμα του συνεδρίου ως κοινή συνισταμένη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

Στο πρώτο πάνελ που συμμετείχαν οι Χρήστος Μεγάλου, Αλέξης Πατέλης και συντόνιζε ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου όπως και το τραπεζικό σύστημα. «Οι τράπεζες βρέθηκαν από το ναδίρ στο σήμερα όπου έχουν ισχυρή κερδοφορία, ικανοποιητική ρευστότητα, υγιής ισολογισμούς. Και τώρα είναι η ώρα να κάνουμε την δουλειά μας που δεν είναι άλλη από την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση, μένουν όμως να γίνουν πολλά ακόμη».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει σε όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και τόνισε την ανάγκη της ενίσχυσης των ξένων επενδύσεων, της τραπεζικής ενοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και της ενοποίησης των χρηματοοικονομικών αγορών επίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση ανέφερε ότι το θέμα κυριαρχεί, αλλά δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος.

Παίρνοντας την σκυτάλη ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι στόχος εφεξής είναι να αναπτύξουμε και να αυξήσουμε το βάθος των capital markets. Αναφέρθηκε στα IPOS των ελληνικών επιχειρήσεων, τα οποία χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό εργαλείο του πυλώνα προσέλκυσης ξένων επενδυτών.

H ενέργεια

Βασικοί ομιλητές στο πάνελ με αντικείμενο την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης και o CEO της Ηelleniq Εnergy, Ανδρέας Σιάμισιης.
Κοινός τόπος και των δύο στις τοποθετήσεις τους ήταν η ανάγκη ύπαρξης ενός ξεκάθαρου πλαισίου μετάβασης έτσι ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν την αρχή τη μέση και το τέλος του καθεστώτος λειτουργίας των μορφών της πράσινης ενέργειας.

«Οι επενδύσεις που χρειάζονται είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι οι επενδυτές έρχονται αντιμέτωποι με ένα πλαίσιο το οποίο αλλάζει κάθε τρία με τέσσερα χρόνια και αυτό δυσχεραίνει τις επενδύσεις και κατά επέκταση το ρόλο των τραπεζών σε αυτές», τόνισε ο κ. Σιάμισιης. Και πρόσθεσε: «το ταξίδι προς την πράσινη μετάβαση είναι μεγάλο και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ορυκτά είναι μέρος της λύσης. Η μετάβαση πρέπει να γίνει με έναν ρεαλιστικό τρόπο ώστε να μην ξεμείνουμε από ενέργεια».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ψάλτης ανέφερε «Δεν έχουμε ξεκάθαρο ευρωπαϊκό άξονα ως προς την πράσινη μετάβαση και κατ’ επέκταση ξεκάθαρο εθνικό σχέδιο και αν σε αυτό προστεθούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουμε τον ορισμό της αβεβαιότητας. Κλείνοντας ο κ. Ψάλτης τόνισε την ανάγκη δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v