Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΠΕ: Να ανασταλούν άμεσα τα πρόστιμα για τη διασύνδεση ERP με POS

Δεν ήταν δυνατόν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα τόσο λόγω έλλειψης ανθρώπινων πόρων όσο και μη διαθεσιμότητας του απαραίτητου εξοπλισμού, τονίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

ΣΕΠΕ: Να ανασταλούν άμεσα τα πρόστιμα για τη διασύνδεση ERP με POS

Eπιστολή προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ για το θέμα των POS απέστειλε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). 

Στην επιστολή του, ο ΣΕΠΕ, στο πλαίσιο της συμβολής του στην υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης ERP με POS προτείνει:

- Να ανασταλεί άμεσα η επιβολή των προστίμων γιατί δεν αφορούν σε παραβάσεις ή παραπτώματα των επιχειρήσεων, αλλά σε αδυναμία των προμηθευτών τους να τους εξυπηρετήσουν (στη συγκεκριμένη περίπτωση να διασυνδέσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα με τους αντίστοιχους εξοπλισμούς) για όλους τους λόγους που προαναφέραμε. Είναι συνεπώς άδικο και αδικαιολόγητο για χιλιάδες επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Δυστυχώς, λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας ανθρώπινων πόρων από τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη, δεν ήταν δυνατόν να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή ακόμη και σήμερα η έγκαιρη διασύνδεση των επιχειρήσεων, χωρίς να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στην ομαλή, καθημερινή λειτουργία τους. Παράλληλα, δεν ήταν και εξακολουθεί να μην είναι στο σύνολο του διαθέσιμος ο απαραίτητος εξοπλισμός - συμβατός με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις (POS και φορολογικοί μηχανισμοί), για να διεξαχθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι, πριν την εγκατάσταση στα παραγωγικά συστήματα των επιχειρήσεων. Παρ’ όλα αυτά, οι επιχειρήσεις Πληροφορικής βρίσκονται ήδη στη φάση των απαραίτητων δοκιμών υλοποίησης της Α.1155/13.10.2023 σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς (ΣΕΚΤ και NSPs) και μόλις αποπερατωθούν οι αναγκαίοι έλεγχοι, οι οποίοι θα διασφαλίζουν την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων, θα αρχίσουν τις ενημερώσεις των λογισμικών στους πελάτες τους.

- Να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε σταδιακή υλοποίηση των διασυνδέσεων, όπου αυτό είναι εφικτό. Συγκεκριμένα, αν μια επιχείρηση διαθέτει, π.χ. POS από 3 διαφορετικούς κατασκευαστές και έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές του λογισμικού που διαθέτει η επιχείρηση με τον έναν κατασκευαστή, να προχωρήσει η διασύνδεση (Α.1155) για τον εξοπλισμό αυτό και, όταν ολοκληρωθούν οι δοκιμές με τους υπόλοιπους κατασκευαστές, να δύναται να προχωρήσει η αντίστοιχη διασύνδεση. Κατά την περίοδο αυτή, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργούν παράλληλα με παλιές και νέες μεθόδους διασύνδεσης και θα μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των διασυνδεδεμένων επιχειρήσεων.

Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης δεν πρόκειται ποτέ, κάτω από οποιαδήποτε πίεση, οι επιχειρήσεις Πληροφορικής να δημιουργήσουν στους Πελάτες τους τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, λόγω της πίεσης για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Κι αυτό γιατί, οι λύσεις αυτές δεν αφορούν σε κάποια συστήματα, τα οποία, αν δεν λειτουργήσουν για κάποιες ώρες, δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην επιχείρηση. Οι λύσεις αυτές είναι απολύτως κρίσιμες για την πραγματική λειτουργία της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις λιανικής όλης της χώρας θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν και να εισπράττουν απρόσκοπτα, ειδικά όταν έχουμε ήδη εισέλθει στην τουριστική περίοδο, επισημαίνεται στη σχετική επιστολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v