Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι παρακαταθήκες του Γιώργου Προβόπουλου

Πήρε σκληρές αποφάσεις για το τραπεζικό σύστημα ενώ με τόλμη μίλησε δημόσια το 2009 για τον εκτροχιασμό του ελλείμματος. Ο κεντρικός τραπεζίτης που προχώρησε στην εκκαθάριση του κλάδου.

Οι παρακαταθήκες του Γιώργου Προβόπουλου

Όσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν τον Γιώργο Προβόπουλο έμεναν σίγουρα με την εντύπωση ενός ανθρώπου με έμφυτη ευγένεια, ευφυΐα και βαθιά τεχνοκρατική προσέγγιση των οικονομικών και τραπεζικών θεμάτων.

Όλοι αναγνώριζαν την ευθύτητά του, χαρακτηριστικό που αποτυπώθηκε και στις δύσκολες καταστάσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί εν μέσω της οικονομικής καταιγίδας που δέχθηκε η ελληνική οικονομία από το 2010 και μετά.

Με τόλμη πήρε σκληρές αποφάσεις για το τραπεζικό σύστημα, όπως με τόλμη μίλησε δημόσια το 2009 για τον εκτροχιασμό του ελλείμματος, πριν ακόμη έρθουν τα μνημόνια, προειδοποιώντας τόσο τον απερχόμενο τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή όσο και τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μετέπειτα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Στις τράπεζες ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης που προχώρησε στην εκκαθάριση του κλάδου (πρώην Αγροτική, Proton Bank, κ.ά.). Οι στενοί του συνεργάτες στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του αναφέρουν ότι την περίοδο της βαθιάς τραπεζικής κρίσης υπήρχαν νύχτες που δεν έφυγε από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς όλα κρέμονταν από μια κλωστή, με τους Έλληνες να σηκώνουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες με προορισμό πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Η μεγάλη του αγάπη αλλά και το ησυχαστήριό του ήταν τα Κύθηρα. Πάντα έβρισκε χρόνο να επισκέπτεται και να περνά χρόνο στο αγαπημένο του νησί και όπως έλεγε, εκεί ερχόταν σε επαφή με τον κόσμο, με τις πραγματικές διαστάσεις της ζωής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v