Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφιακός φάκελος στο Taxis για όλους τους φορολογούμενους

Με 131 εκατ. ευρώ, η εφορία αλλάζει όψη. Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τα νέα πληροφοριακά συστήματα. Μπαίνει τέλος στη διαρκή επανυποβολή ίδιων στοιχείων.

Ψηφιακός φάκελος στο Taxis για όλους τους φορολογούμενους

Άλμα με το βλέμμα στο μέλλον προετοιμάζεται να κάνει η ΑΑΔΕ, «ξηλώνοντας» το ξεπερασμένο μετά από 30 χρόνια λειτουργίας Taxis και χτίζοντας μια νέα γενιά πληροφοριακών συστημάτων, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, κάνοντας ταυτόχρονα πιο δύσκολη τη ζωή των φοροφυγάδων.

Η προκήρυξη για το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ Taxis-Taxisnet-Elenxis είναι ήδη στον αέρα και οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο υποβολής προσφορών έως τις 27 Ιουνίου. Το έργο θα κοστίσει 131,54 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Στο νέο Taxis, ο κάθε φορολογούμενος θα έχει το δικό του ψηφιακό φάκελο με πλήρες εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ, ενώ προβλέπεται αναβάθμιση και ενίσχυση των ελεγκτικών εργαλείων, διεύρυνση και πληρέστερη αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης, καλύτερη ενημέρωση των φορολογούμενων και επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες, ηλεκτρονικές και μη, θα ψηφιοποιηθούν πλήρως και θα είναι διαθέσιμες «πρωτίστως ψηφιακά» μέσω ποικίλων μέσων ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης χωρίς τη φυσική παρουσία του φορολογούμενου, παρέχοντας στους πολίτες διαχείριση και από «άκρο σε άκρο» ενημέρωση της πορείας των υποθέσεών τους. Η πληροφορία θα περιλαμβάνει και τον ψηφιοποιημένο φάκελο του φορολογούμενου, που σήμερα βρίσκεται σε χάρτινη μορφή στα αρχεία των κατά τόπους Δ.Ο.Υ.

Καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα μπορεί να θεωρηθεί η αρχή - Once Only «μόνον άπαξ», η οποία ορίζει ότι πολίτες και επιχειρήσεις θα εισάγουν μόνο μία φορά τα στοιχεία τους στις συναλλαγές τους με την περαιτέρω ανάπτυξη διαλειτουργικότητας για όλο τον δημόσιο τομέα και τις επιχειρήσεις. Θα σταματήσει έτσι το φαινόμενο, η εφορία αλλά και ευρύτερα το δημόσιο να ζητά και να ξαναζητά από τους φορολογούμενους στοιχεία τα οποία ο φορολογούμενος έχει ήδη υποβάλει.

Το έργο προβλέπει επίσης τη διασύνδεση με τρίτα ηλεκτρονικά συστήματα όπως ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ταμειακών μηχανών, ERP επιχειρήσεων και τραπεζών, με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του εμπορίου και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης θα αξιοποιηθούν εργαλεία δημιουργίας προφίλ φορολογουμένων και υποθέσεων, μέθοδοι αποτίμησης κινδύνου και ανάλυσης συμπεριφορών, εκτεταμένες διασταυρώσεις, διαδικασίες ανταλλαγής δεδομένων με τρίτους φορείς καθώς και με άλλες χώρες.

Στην ψηφιακή εφορία του μέλλοντος, η έννοια της χωρικής αρμοδιότητας καταργείται ενώ μέσω αναδιοργάνωσης, θα «κεντρικοποιηθούν» οι φορολογικές λειτουργίες στο σύνολό τους, ειδικότερα της λογιστικής και της είσπραξης οφειλών περιλαμβάνοντας αναθέσεις εργασιών σε επίπεδο υπαλλήλου και διαχειρίσεις ροών διαδικασιών με εποπτεία από «άκρο σε άκρο» των υποθέσεων.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου, προβλέπεται παράλληλα ότι:

  • Θα υποστηριχθεί με πληροφοριακές υποδομές η δημιουργία ελεγκτικών κέντρων σε γεωγραφικό-περιφερειακό επίπεδο. Θα αξιοποιηθούν μέθοδοι διαστρωμάτωσης κινδύνου και αξιολόγησης υποθέσεων καθώς και μηχανισμοί υποδοχής καταγγελιών για φορολογικές παραβάσεις, και θα υποστηριχθεί ο επιτόπιος έλεγχος με πληροφοριακές υποδομές.
  • Θα υιοθετηθούν από τη διεθνή πρακτική έτοιμα πακέτα λογισμικού, υπαγορεύοντας τον ανασχεδιασμό ή και τον εκ νέου σχεδιασμό νέων επιχειρησιακών λειτουργικών διαδικασιών. Θα αξιοποιηθούν δυνατότητες πακέτων και εργαλείων για την αυτοματοποιημένη και ταχεία επέκταση υφισταμένων και τη διάθεση νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.
  • Θα λειτουργεί ένα οικοσύστημα ευέλικτης ανάπτυξης εφαρμογών, παρέχοντας άμεσες λύσεις σε επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν, καθώς και αιτήματα διαλειτουργικότητας και γέφυρες με τρίτα συστήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v