Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο οι επιστροφές φόρου μετά τη Χαλκίδα

Επανελέγχονται υποθέσεις που αφορούν φορολογική ενημερότητα και επιστροφή φόρου σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας. Ειδικά για τη Χαλκίδα προγραμματίζεται διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος πενταετίας.

Στο μικροσκόπιο οι επιστροφές φόρου μετά τη Χαλκίδα

Χιλιάδες υποθέσεις επιστροφών φόρου και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας θα βρεθούν στο μικροσκόπιο επανελέγχου από την ΑΑΔΕ, παράλληλα με τη διενέργεια δειγματοληπτικών εσωτερικών ελέγχων σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας.

Η υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού στη ΔΟΥ Χαλκίδας χτύπησε «καμπανάκια» στην ΑΑΔΕ, υπενθυμίζοντας ότι η διαφθορά ζει και βασιλεύει και στη Φορολογική Διοίκηση, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί δραστικά σε σχέση με όσα γίνονταν στο παρελθόν.

Ειδικά για τη ΔΟΥ Χαλκίδας άλλωστε, με εντολή του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, επανελέγχονται όλες οι ύποπτες υποθέσεις, ιδίως αυτές που αφορούν σε επιστροφές ΦΠΑ και έχει ξεκινήσει πλήρης διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος πενταετίας.

Παράλληλα όλες οι υποθέσεις ελέγχου από τη ΔΟΥ Χαλκίδας μεταφέρονται στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής, με τους ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας να εντάσσονται στα ΕΛΚΕ Αττικής, χωρίς όμως να ελέγχουν υποθέσεις φορολογουμένων της Εύβοιας, όπως και το σύνολο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης εφορίας, ενώ οι διαδικασίες είσπραξης εσόδων θα ενταχθούν στο ΚΕΒΕΙΣ Αττικής και του κεφαλαίου στο ΚΕΦΟΚ Αττικής.

Ήδη, πριν αποκαλυφθεί η υπόθεση της ΔΟΥ Χαλκίδας, η ΑΑΔΕ «έτρεχε» τη διαδικασία αποσύνδεσης των ελεγκτικών και εισπρακτικών διαδικασιών από τις εφορίες, με τη μεταφορά τους στα ελεγκτικά κέντρα και τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης για Αττική και Θεσσαλονίκη. Η αποκάλυψη του κυκλώματος της Χαλκίδας ήρθε να αναδείξει την ανάγκη, όλες οι ελεγκτικές και εισπρακτικές αρμοδιότητες να φύγουν από τις ΔΟΥ και να μεταφερθούν σε κεντρικές δομές με τα κατάλληλα «φίλτρα», ώστε να περιορίζονται στο μέτρο του δυνατού φαινόμενα διαφθοράς.

Τώρα, μαζί με τη Χαλκίδα θα τρέξουν και δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα, βάζοντας σε πρώτο πλάνο υποθέσεις με μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που πραγματοποιήθηκαν από τις ΔΟΥ αλλά και υποθέσεις χορήγησης φορολογικής ενημερότητας από τους εφόρους, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παράτυπες ή παράνομες διαδικασίες.

Έλεγχος θα γίνει και στο κεντρικό σύστημα διαχείρισης επιστροφών φόρου και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας., αν και η χρήση της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις κεντρικά περιορίζεται δραστικά η ανθρώπινη παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα διαφθοράς.

Οι επιστροφές φόρων φέτος σχεδιάζεται να φτάσουν τα 6,588 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, στόχος είναι ειδικά για τον ΦΠΑ το 95% των αιτήσεων επιστροφών να διεκπεραιώνεται εντός 90 ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Στο μέτωπο των επιστροφών φόρου εισοδήματος ήδη από τις περυσινές φορολογικές δηλώσεις η καθιέρωση μαζικών συμψηφισμών σε τακτά χρονικά διαστήματα έχει οδηγήσει σε επιστροφές ακόμα και μέσα σε μία εβδομάδα από την υποβολή της δήλωσης.

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη επιστρέψει 20,3 εκατ. ευρώ σε 94.209 φορολογούμενους χωρίς χρέη, οι οποίοι υπέβαλαν από τους πρώτους τις δηλώσεις τους. Σε επιπλέον 32.654 φορολογούμενους έγιναν κεντρικοί συμψηφισμοί και επιστροφές φόρου, με το συνολικό ποσό να φθάνει σε 9,03 εκατ. ευρώ. Μόνο για 38 φορολογούμενους οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου έγιναν από τις ΔΟΥ, οι οποίες επέστρεψαν συνολικά το ποσό των 24.182 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v