Ενέργεια: Περισσότερες εξαγωγές και άνοδος των ΑΠΕ τον Απρίλιο

Υποτονική η ζήτηση για άλλον ένα μήνα, με την παραγωγή να συνεχίζει να αυξάνει δημιουργώντας ανισορροπίες. Η εικόνα στις ΑΠΕ και πώς μοιράζονται τα μερίδια αγοράς οι επιμέρους εταιρείες.

Ενέργεια: Περισσότερες εξαγωγές και άνοδος των ΑΠΕ τον Απρίλιο

Μειωμένη για ακόμα ένα μήνα ήταν η ζήτηση ενέργειας τον Απρίλιο, με τη μέγιστη συνολική να καταγράφεται στις 6,7 MW στις 30/4, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο ενεργειακής ανάλυσης του ΑΔΜΗΕ.

Η συνολική ζήτηση ήταν μειωμένη κατά 2,05% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023. Αντιθέτως, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά 17,9%, με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να αποτελούν το 57,2% της παραγωγής, τα υδροηλεκτρικά το 6,7% και η θερμική παραγωγή το 36,1%.

Ειδικότερα, σε ό,τι έχει να κάνει με τη θερμική παραγωγή, το φυσικό αέριο αποτελούσε το 71,4%, ενώ η λιγνιτική το 12,8%. Από την άλλη, τα αιολικά πάρκα παρήγαγαν το 78,8% και τα φωτοβολταϊκά το 13,6% της ενέργειας από ΑΠΕ.

Τον προηγούμενο μήνα μάλιστα υπήρχε αύξηση κατά 89% των εξαγωγών ενέργειας, γεγονός που φανερώνει τη μεγάλη προσφορά. Οσον αφορά τη ζήτηση, στο δίκτυο (καταναλωτές) ήταν μειωμένη κατά 3,5% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023, αλλά αυξημένη κατά 6,1% για τους πελάτες υψηλής τάσης.

Κάτω από 50% η ΔEΗ

Αλλαγές υπήρχαν και στα μερίδια των προμηθευτών ενέργειας, με τη ΔEΗ να διαθέτει το 49,09%, την PROTERGIA το 16,54%, την ΗΡΩΝ το 12,46%, την ELPEDISON το 6,17%, την NRG το 5,39%, τη ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ το 3,35%, τη ΖΕΝΙΘ το 2,37%, τη VOLTERRA το 1,93%, τη VOLTON το 1,18% και ΛΟΙΠΟΙ το 1,52%. Η Μυτιληναίος διαθέτει το 34,8% ως μερίδιο στην εκπροσώπηση των καταναλωτών υψηλής τάσης, ενώ στη χαμηλή τάση η ΔΕΗ παραμένει πρώτη με ποσοστό 62,7%.

Να σημειωθεί πως μιλώντας στα εγκαίνια του “Balkan Energy Forum”, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε πως «η αύξηση της προσφοράς για ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να αντιστοιχεί με την αύξηση της ζήτησης».

Όπως εξήγησε, «οι ΑΠΕ είναι στοχαστικές, δηλαδή είναι αβέβαιες. Δεν λειτουργούν όλο τον χρόνο. Δεν λειτουργούν όλη την ημέρα. Δεν μπορεί κανείς να ξέρει, ακριβώς, πότε λειτουργούν. Συνεπώς, έχουμε πολύ μεγαλύτερα συστήματα, πολύ περισσότερα (GW) από τη ζήτηση του ηλεκτρικού μας συστήματος». Και αυτό το βασικό χαρακτηριστικό των ΑΠΕ επηρεάζει τη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως, υπό αυτές τις συνθήκες, «οι επενδύσεις ΑΠΕ δεν θα πρέπει να θεωρούν τη ζήτηση δεδομένη. Η πορεία των τιμών στο σύστημα του μέλλοντος θα είναι βίαιη, με αναταράξεις. Θα υπάρχουν περίοδοι με υψηλές τιμές και άλλες με πολύ χαμηλές. Σήμερα, εισερχόμαστε σε μία περίοδο χαμηλών τιμών και οι επενδυτές -ειδικά αυτοί που στοχεύουν και στην αυτοκατανάλωση- πρέπει, κατά το δυνατόν, να μελετούν πολύ προσεκτικά το ενεργειακό τους προφίλ. Δηλαδή, τι ώρα καταναλώνουν, σε σχέση με την ώρα που παράγουν. Διότι όταν δεν υπάρχει ταυτοχρονισμός, η ενέργεια αυτή μπορεί να υφίσταται ή περικοπές ή να πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v