Κίνδυνος να μείνουν ψηφιακά έργα εκτός Ταμείου Ανάκαμψης

Στα «σκαριά» είναι 60 ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και ο κίνδυνος κάποια να μην ξεκινήσουν... ποτέ.

Κίνδυνος να μείνουν ψηφιακά έργα εκτός Ταμείου Ανάκαμψης

Στην επαναξιολόγηση του πίνακα των ψηφιακών έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η Κοινωνία της Πληροφορίας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στόχος είναι να προκηρυχθούν όσα έργα έχουν σύντομο χρόνο ολοκλήρωσης, ενώ κάποια που έχουν δημοπρατηθεί και δεν έχουν την απαιτούμενη ωρίμανση δεν πρόκειται να επαναδημοπρατηθούν.

Αυτό αποκάλυψε στο περιθώριο χθεσινής εκδήλωσης για τον απολογισμό του έργου της Κοινωνίας της Πληροφορίας ο διευθύνων σύμβουλος Σταύρος Ασθενίδης (φωτ). Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υλοποιηθούν, είπε χαρακτηριστικά: «Μας ανησυχούν τα έργα των ψηφιοποιήσεων, τα οποία είναι μεγάλα, αλλά δεν θεωρώ ότι θα είμαστε εκτός στόχων».

60 έργα με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ 

Αποκάλυψε ότι τα ψηφιακά έργα που έχουν απομείνει είναι συνολικά εξήντα, αλλά αφορούν τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και το ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.

«Τα έργα αυτά είναι σε διάφορα επίπεδα ωριμότητας. Κάποιο έργο το οποίο είναι στο Ταμείο Ανάκαμψης και δεν προχωράει η ωριμότητά του για κάποιο λόγο, δεν θα επαναπροκηρυχθεί μετά από 6 μήνες, γιατί δεν θα προλάβει να υλοποιηθεί. Υπάρχει περίπτωση κάποια έργα να μη γίνουν. Και κάποια να μη βγουν καν σε διαγωνισμό», σημείωσε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια κονδύλια να διοχετευτούν σε έργα που έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και απαιτούν επιπλέον πόρους.

Μάλιστα είπε ότι σε σχέση με το το αρχικό μπάτζετ που είχε η ΚτΠ, θα γίνει το 80-85% των έργων. «Δεν θα δημοπρατηθούν έργα στα τέλη του 2024, που θα έχουν χρόνο υλοποίησης πέρα από το 2025. Τώρα θα βγουν μικρότερα έργα, που μπορούν να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα δούμε σε συνεργασία με το υπουργείο ποια έργα δεν βγαίνουν χρονικά, για να μείνουν εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι on going διαδικασία», διευκρίνισε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι η ΚτΠ συνεργάζεται για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης με περίπου 65 ανάδοχους και σχεδόν 120 εταιρείες που έχουν συστήσει κοινοπραξίες και κατά συνέπεια δεν τους επηρεάζει η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τους έχουν καν ενοχλήσει.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου τόνισε ότι «πρέπει να τρέξουμε μέχρι το 2025, που είναι η προθεσμία απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και φυσικά από το ΕΣΠΑ».

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο ανθρώπινο δυναμικό τόσο της ΚτΠ όσο και γενικότερα του δημόσιου τομέα, που μένουν στη θέση τους και εργάζονται για την επίτευξη των στόχων ενώ έχουν προσφορά εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα.

Το έργο της ΚτΠ

«Από το 2019 έως και σήμερα προκηρύξαμε περισσότερους από 280 διαγωνισμούς, που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ ενώ υπογράψαμε 320 συμβάσεις (3 δισ. ευρώ). Συμβάλαμε καταλυτικά στην υλοποίηση των δράσεων κρατικής ενίσχυσης πολιτών και επιχειρήσεων (Ψηφιακή Μέριμνα, Freedom Pass, Fuell Pass, Power Pass, Market Pass, Dentist Pass, Youth Pass, Τουρισμός για όλους, smart readiness, ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων). Πληρώσαμε περίπου 2,5 δισ. σε αναδόχους και δικαιούχους. Διαχειριζόμαστε περίπου 380 έργα (2,5 δισ.) σε διάφορες φάσεις ωριμότητας. Επιταχύνουμε για την προκήρυξη περίπου 60 έργων (300 εκατ. ευρώ) τους επόμενους μήνες», είπε ο κ. Ασθενίδης.

Όσον αφορά τα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0», είπε ότι υλοποιούν σχεδόν 80 έργα και δράσεις (2 δισ. ευρώ)

«Πρέπει όμως να συνεχίσουμε με όραμα, σχεδιασμό, γνώση και ομαδικό πνεύμα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έχει ταβάνι… Δεν κομπορρημονούμε… Αλλά προσπαθούμε. Σίγουρα δεν έχουν πάει όλα καλά. Υπήρξαν λάθη, αστοχίες, παραλείψεις και αποκλίσεις. Αλλά είμαστε αυστηροί και τολμηροί στην αυτοκριτική μας. Στην αξιολόγησή μας. Αλλωστε αυτή η διαδικασία είναι σύμφυτη με την ταυτότητα της εταιρείας μας και μας βοηθά να γινόμαστε καλύτεροι», είπε με νόημα.

«Η εταιρεία μας πλέον έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη αυτών των προγραμμάτων. Τα οποία είναι fast track και απαιτούν μεγάλη τεχνογνωσία αλλά και αξιοπιστία τις οποίες διαθέτει η εταιρεία μας. Η Ψηφιακή Μέριμνα, το Freedom Pass, το Fuell Pass, το Power Pass το Market Pass, το Dentist Pass, το Youth Pass, ο Τουρισμός για όλους, το smart readiness, o ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι προγράμματα που έτυχαν μεγάλης ανταπόκρισης από πολίτες και επιχειρήσεις, και όλοι οι δικαιούχοι ικανοποιήθηκαν άμεσα και εύκολα. Έχουμε 11 τέτοιες δράσεις, σε διάφορες φάσεις ωριμότητας που έχουν συνολικό προϋπολογισμό 1.02 δισ. ευρώ», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚτΠ, Δ. Ασκούνης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι προχωρούν σε σημαντικές ψηφιακές παρεμβάσεις στον τομέα της τεχνολογίας, της υγείας, της δικαιοσύνης, της οικονομίας, της διπλωματίας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της γεωργίας, κ.λπ.

Με ένα πλήθος ενεργών προγραμματικών συμβάσεων, προϋπολογισμού 4,95 δισ. ευρώ, με πάνω από 350 έργα σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, προϋπολογισμού 2,6 δισ. ευρώ, και μεταξύ αυτών μεγάλο αριθμό διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να τρέχουμε σε ένα παρατεταμένο σπριντ. Και θα τα καταφέρουμε, βασιζόμενοι στους 3 πυλώνες της μέχρι σήμερα επιτυχημένης πορείας:

  • Στην εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο μας.
  • Στο καταπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό μας.
  • Στην ειλικρινή και άμεση επικοινωνία με τους φορείς», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v