Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κωστής Χατζηδάκης: Μην περιμένετε μείωση του ΦΠΑ

Ντιμπέιτ του ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη με τον πρόεδρο της βιομηχανίας τροφίμων Γιάννη Γιώτη για την ακρίβεια και τα μέτρα της Κυβέρνησης. Σαφής αιχμές Γιώτη κατά του υπουργού Ανάπτυξης.

Κωστής Χατζηδάκης: Μην περιμένετε μείωση του ΦΠΑ

«Ταφόπλακα» στις προσδοκίες της βιομηχανίας για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα έβαλε για μια ακόμη φορά ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, παρά το «πρέσινγκ» που δέχθηκε νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας από τον πρόεδρος του ΣΕΒΤ Γιάννη Γιώτη.

Ο Κωστής Χατζητάκης, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευσης του Συνδέσμου που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη, ξέκοψε οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ. «Δεν θέλω να βάλω την υπογραφή μου σε μια αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας τώρα, παρά να με κυνηγάτε αργότερα», ανέφερε ο υπουργός.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην αγορά για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός θα αρθούν όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση. «Τα μέτρα είναι προσωρινά, και καθώς το φαινόμενο φαίνεται να είναι σε αποδρομή τα μέτρα αυτά θα αρθούν όταν υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης» είπε. Τονίζοντας παράλληλα: «Δεν σας έχουμε στοχοποιήσει, ξέρουμε ότι χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχει ανάπτυξη. Είμαστε ένα κόμμα που στηρίζει ανοικτά και ξεκάθαρα την επιχειρηματικότητα και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Συμφωνούμε σε 9 στα 10 θέματα δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε σε όλα (σ.σ. αναφερόμενος στο θέμα του ΦΠΑ)».

Πάντως παρά τη διαφωνία τους ο Γιάννης Γιώτης κατέστησε σαφές ότι προτιμά να συνομιλεί με τον Υπουργών Οικονομικών παρά με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. «Προτιμώ να συνομιλώ μαζί σας παρά με το Υπουργείο Ανάπτυξης» είπε ενώ δεσμεύθηκε πως αν υπάρξει μείωση του ΦΠΑ αυτή θα περάσει στον καταναλωτή».

Αναφερόμενος στη βιομηχανία τροφίμων, τον πληθωρισμό, τα κέρδη του κλάδου και τις τιμές, ο κ. Γιώτης υποστήριξε πως ο κλάδος των τροφίμων δεν ευθύνεται για τον υψηλό πληθωρισμό. «Είμαστε άδικα στο στόχαστρο. Είναι η στιγμή να σταματήσουμε να λέμε μισές αλήθειες».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο πληθωρισμός των επώνυμων τυποποιημένων τροφίμων διαμορφώθηκε σε μόλις 0,6% εάν εξαιρεθεί το ελαιόλαδο, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν στο 5,4%, και γενικός πληθωρισμός στο 3,1%.

«Η επίδραση μας ως βιομηχανία τυποποιημένων τροφίμων και ποτών δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό», τόνισε και σημείωσε: «Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη, η έκρηξη τιμών πυροδοτήθηκε από την ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Η αύξηση στο κόστος είναι τόσο μεγάλη που κανένας δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Μόνο για το κόστος πρώτων υλών και συσκευασιών η αύξηση ξεπερνάει το 50% του κόστους παραγωγής».

Αναφορικά με την κριτική που ασκείται στη βιομηχανία για την υψηλή κερδοφορία που παρουσιάζουν οι εταιρείες τροφίμων, ο κ. Γιώτης υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν κερδοσκόπησαν, αλλά έσπευσαν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των αυξήσεων. «Εάν αφαιρέσουμε τα έκτακτα κέρδη από εξαγορές, τα κέρδη ήταν μειωμένα 7,5% το 2022. Η ακρίβεια δεν είναι μόνο βαριά για τον πολίτη αλλά για όλη τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v