Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δόμνα Μιχαηλίδου: Από τη ΛΑΡΚΟ κανείς δεν θα μείνει στον δρόμο

«Διασφαλίζουμε την εργασία όλων», δηλώνει η υπουργός Εργασίας. «Ενισχύουμε τους πρώην εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ. Τους παρέχουμε εγγυημένα εργασία, καλοπληρωμένη με 1.200 ευρώ, με ένα μισθό ουσιαστικά κατά 50% υψηλότερο από τον κατώτατο».

Δόμνα Μιχαηλίδου: Από τη ΛΑΡΚΟ κανείς δεν θα μείνει στον δρόμο

Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τη Γιάννη Ντσούνο.

Για τη ΛΑΡΚΟ 

«Η Κυβέρνηση προστατεύει τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν αύριο 12 Μαΐου, αλλά και τους φορολογούμενους που έχουν επιβαρυνθεί με δισεκατομμύρια ευρώ από τη λειτουργία αυτής της επί σειρά ετών ζημιογόνου επιχείρησης. Τι κάναμε; Εκδώσαμε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση για να ενισχύουμε τους πρώην εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ. Τους παρέχουμε εγγυημένα εργασία, καλοπληρωμένη με 1.200 ευρώ, με ένα μισθό ουσιαστικά κατά 50% υψηλότερο από τον κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα σε όλους τους πρώην εργαζομένους οι οποίοι είναι πάνω από 55 ετών εξασφαλίζουμε τουλάχιστον 7 χρόνια εργασίας με 1.200 ευρώ σε Δήμους και Περιφέρειες, προκειμένου να συμπληρώσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση. Για όσους είναι έως 54 ετών, τους έχουμε εξασφαλίσει εργασία για δύο έτη σε φορείς του Δημόσιου τομέα με μισθό επίσης 1.200 ευρώ. Από τη ΛΑΡΚΟ κανείς δεν θα μείνει στον δρόμο. Διασφαλίζουμε την εργασία όλων».

Για τις μετακλήσεις εργαζομένων 

«Η απάντηση στην έλλειψη εργατικού δυναμικού δεν είναι μία. Κομμάτι αυτής της απάντησης είναι η μετάκληση ανθρώπων απ’ έξω. Κομμάτι επίσης είναι και η κατάρτιση άλλων ανθρώπων. Σε ότι αφορά τις μετακλήσεις, υπάρχει μια διμερής συμφωνία με την Αίγυπτο σχετικά με την απλούστευση των όρων εισόδων εργατών από την Αίγυπτο στη χώρα μας για 9 μήνες. Αυτό ξεκινάει για εργάτες γης, αλλά επίσης εμπεριέχει και τον κλάδο της εστίασης και τον κλάδο του τουρισμού. Αυτό γίνεται μέσω μία πλατφόρμας. Έχουμε τη λίστα των πρώτων 2.400 από τους 5.000 που αρχικά προβλέπει η διμερής αυτή συμφωνία που έρχονται για να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία για 9 μήνες κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Για τη νέα πλατφόρμα της ΔΥΠΑ JOBmuch

«H ΔΥΠΑ δημιούργησε μια νέα δωρεάν εφαρμογή, τη JOBmatch, για την άμεση διασύνδεση, των επιχειρήσεων με όσους ψάχνουν δουλειά. Πρόκειται για μια πλατφόρμα και ένα application που μπορούν να κατεβάζουν στο κινητό τους, στο tablet τους τόσο εργοδότες όσο και εργαζόμενοι. Οι επιχειρήσεις δημιουργούν το προφίλ τους εντός της εφαρμογής και «ανεβάζουν» τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν, επιλέγοντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως: Ειδικότητα, επιλογή τύπου εργασίας (μόνιμη, εποχική, άλλη), ημερομηνία έναρξης εργασίας και εύρος μισθού. Αντίστοιχα, όσοι αναζητούν εργασία σε επιχειρήσεις τουρισμού-εστίασης μπορούν να «κατεβάσουν» το JOBmatch, να δημιουργήσουν προφίλ και να διαμορφώσουν τις επιλογές τους με τη χρήση φίλτρων, όπως: Επαγγέλματα που τους ενδιαφέρουν, ωράριο, περιοχή, εύρος μισθού, ημερομηνία διαθεσιμότητας. Μετά η πλατφόρμα κάνει το συνταίριασμα παρέχοντας στον εργοδότη τη δυνατότητα να βρει τον εργαζόμενο που αναζητά και στον εργαζόμενο τη δουλειά που μπορεί και θέλει να κάνει». 

Για τις κατασκηνώσεις 

«Αύριο λήγει η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για συμμετοχή στο “Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις έτους 2024” της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Μαζί με το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΦΚΑ περισσότερα από 100.000 παιδιά ηλικίας 6-16 ετών σε όλη την Ελλάδα θα μπορέσουν να πάνε από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα διακοπές, πληρωμένες από το Υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα τα εισοδηματικά κριτήρια είναι αυξημένα. Μία οικογένεια με έως και 30.000 ευρώ εισόδημα, που είναι ένα εισόδημα μίας μέσης οικογένειας, μπορεί να στείλει το παιδί της στις κατασκηνώσεις. Πιο υψηλή μοριοδότηση έχουν σε παιδιά με αναπηρία, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι πολύτεκνες οικογένειες. Στόχος μας είναι τα παιδιά να περάσουν καλά το καλοκαίρι και οι γονείς να οργανώσουν κι εκείνοι τον χρόνο τους». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v