Εφορία: Στήνεται ομάδα διασταυρώσεων, στο στόχαστρο 120.000 ΑΦΜ

Με τη χρήση ψηφιακών μέσων, «big data» και τεχνητής νοημοσύνης επιχειρείται να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Ελεγχος και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος 1,7 δισ. ευρώ.

Εφορία: Στήνεται ομάδα διασταυρώσεων, στο στόχαστρο 120.000 ΑΦΜ

Μπαράζ διασταυρώσεων για την αποκάλυψη φοροδιαφυγής επιστρατεύει η ΑΑΔΕ, προχωρώντας στη δημιουργία ειδικής μονάδας.

Η ειδική μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας με ανάλυση μεγάλων δεδομένων και άντληση στοιχείων από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, συγκριτική αξιολόγηση και σκανάρισμα κάθε διαθέσιμου στοιχείου στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως σημειώνεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, φέτος ο πήχης για την είσπραξη εσόδων από φοροδιαφυγή μπαίνει στο 1,7 δισ. ευρώ, με διασταυρώσεις στοιχείων για εισοδήματα και ακίνητα πάνω από 120.000 ΑΦΜ και φόρους κατ' εκτίμηση για περισσότερους από 20.000 φορολογούμενους, οι οποίοι άφησαν τα προηγούμενα χρόνια αδήλωτα εισοδήματα.

Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS-ταμειακών έως το τέλος Απριλίου έρχεται δε να δώσει ένα πρόσθετο όπλο διακρίβωσης των εσόδων των επιχειρήσεων, καθώς κάθε πληρωμή που περνά μέσα από τα POS φαίνεται αυτόματα στην ΑΑΔΕ, με τη διαβίβαση των συγκεκριμένων στοιχείων που περνούν αναγκαστικά και μέσα από την ταμειακή.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ αποκαλύπτει ορισμένους από τους ελεγκτικούς στόχους που θα βρεθούν στην αιχμή των διασταυρώσεων καθώς υλοποιούνται ήδη ή προωθούνται:

  • Έλεγχος συμμόρφωσης προβλεπόμενου αριθμού καταχώρησης ακινήτου (ΑΜΑ) στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το 2023.
  • Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με τουριστικά καταλύματα, για τα φορολογικά έτη 2020-2021.
  • Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών.
  • Ενέργειες παροχής στοιχείων από ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας.
  • Διενέργεια διασταύρωσης δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022.
  • Εντοπισμός αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων έτους 2018.
  • Αξιοποίηση δεδομένων myDATA για μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το έτος 2022.

Παράλληλα προχωρά η δημιουργία μιας ακόμα νέας ελεγκτικής δομής την οποία είχε αποκαλύψει προ μηνός η δημοσίευση του Απολογισμού της ΑΑΔΕ για το έτος 2023. Πρόκειται για το κέντρο «ειδικών δυνάμεων» φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών. Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, δεν πρόκειται για νέο Σώμα Ελεγκτών, αλλά για μία νέα, ειδικά σχεδιασμένη δομή, η οποία θα χρησιμεύσει ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα μεταξύ των εξειδικευμένων ελεγκτικών δυνάμεων, επεμβαίνοντας στοχευμένα σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο.

Το Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων θα στεγαστεί στο κτίριο όπου σήμερα βρίσκεται η ΥΕΔΕ (Υπηρεσία Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων) στα Σεπόλια, μαζί με την επιτελική υπηρεσία τελωνειακών ελέγχων και τις ελεγκτικές υπηρεσίες των τελωνείων. Στο ίδιο κτίριο θα μεταφερθεί και το Κέντρο Επιχειρήσεων, ώστε να υπάρχει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών με ανάπτυξη κοινών δράσεων και κοινή οργάνωση, ιδίως σε μεγάλες υποθέσεις. «Θα μπορούν να λειτουργούν ως Ράμπο» αναφέρει αρμόδια πηγή και θα συνεργάζονται τόσο στο ίδιο τραπέζι, πριν και μετά τους ελέγχους, όσο και στο πεδίο.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ ενσωματώνει ακόμα μια σειρά από πρωτοβουλίες τις οποίες έχει ήδη θέσει σε τροχιά εφαρμογής η Ανεξάρτητη Αρχή, μεταξύ των οποίων το ψηφιακό δελτίο αποστολής, την πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου, το νέο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου προσαύξησης περιουσίας (BANCAPP), την υποχρεωτικότητα του myDATA, το ΕΛΕΓΧΟΣlive, το σύστημα αξιοποίησης δεδομένων εισροών-εκροών και το πληροφοριακό σύστημα κέντρου λήψης σημάτων, που θα αξιοποιείται από την Αίθουσα Επιχειρήσεων, τη δημιουργία Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων και τη διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v