Enterprise Greece: Synergassia στη Θεσσαλονίκη για έρευνα-καινοτομία

Eνα πρωτοπόρο πρόγραμμα που συνεισφέρει στην ισότιμη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας, με σκοπό να τονώσει την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την απασχόληση των ελληνικών Περιφερειών.

Enterprise Greece: Synergassia στη Θεσσαλονίκη για έρευνα-καινοτομία

Η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ένωση Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων Ξένων Πρεσβειών, διοργάνωσε διήμερη αποστολή στην Θεσσαλονίκη στις 23 και 24 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο του προγράμματος Synergassia.

Το πρόγραμμα Synergassia αποτελεί εμβληματική πρωτοβουλία της Enterprise Greece και έχει αναγνωριστεί ως βέλτιστη πρακτική από τον ΟΟΣΑ (2022), αναφέρει ανακοίνωση. Αποτελεί ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα που συνεισφέρει στην ισότιμη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας και επιδιώκει, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές αλλά και το επιχειρηματικό οικοσύστημα, να τονώσει την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την απασχόληση των ελληνικών Περιφερειών.

Η Enterprise Greece υλοποιεί το πρόγραμμα Synergassia τα τελευταία δέκα χρόνια στοχεύοντας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας στις ελληνικές Περιφέρειες, στην ανάδειξή τους σε ελκυστικούς προορισμούς εγκατάστασης διεθνών επιχειρήσεων, δεδομένης και της ύπαρξης ανθρώπινου δυναμικού υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης, και στην προβολή των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα.

Μία από τις δράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα, είναι η διοργάνωση επιτόπιων αποστολών Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων (ΟΕΥ) ξένων διπλωματικών αρχών στην Ελλάδα με απώτερο στόχο την ενημέρωση των επιχειρήσεων των χωρών τους.

Στην αποστολή στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν διπλωμάτες από τις εθνικές αντιπροσωπείες της Αιγύπτου, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Εσθονίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Ινδονησίας, της Ιρλανδίας, της Κροατίας, της Κύπρου, του Μαυροβουνίου, της Μολδαβίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας και της Πορτογαλίας.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης αποστολής, οι 20 συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, το πρώτο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, τον φορέα που έχει αναλάβει την διαχείριση και ανάπτυξη της ζώνης καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ένα από τα κορυφαία ελληνικά δημόσια ερευνητικά κέντρα, την Accenture, η οποία μέσω του κόμβου της στη Θεσσαλονίκη εξυπηρετεί πελάτες της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το Deloitte Alexander Competence Center (DACC), τον κόμβο ανάπτυξης εξειδικευμένων δεξιοτήτων και ικανοτήτων της Deloitte, και την Pfizer Hellas, τη μεγαλύτερη βιο-φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι: «Με το Synergassia η Enterprise Greece επιδιώκει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας, προβάλλοντας τις διαθέσιμες επενδυτικές ευκαιρίες των Περιφερειών μας αλλά και τα επιχειρηματικά τους οικοσυστήμaτα, πάντα σε στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και όλους τους τοπικούς εταίρους. Το Synergassia, μια καθάρα ελληνική λέξη, είναι ένα branded πρόγραμμα που αναπτύσσει δράσεις από το 2008 και αποτελεί μια ιδιαίτερα στοχευμένη προσέγγιση για την προβολή των Περιφερειών μας. Η διήμερη επισκεψή μας στη Θεσσαλονίκη είχε ως στόχο την ανάδειξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως κέντρου έρευνας και καινοτομίας, κεφαλαιοποιώντας τα πλεονεκτήματά της.»

Σε δήλωσή του, ο Μπάνε Πρέλεβιτς, Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε στην Περιφέρειά μας ξένους διπλωμάτες στο πλαίσιο του προγράμματος Synergassia, ενδυναμώνοντας τις γέφυρες που συνδέουν την τοπική κοινότητα και οικονομία με τη διεθνή επενδυτική αγορά, εμβαθύνοντας τη συνεργασία του χώρου της Γνώσης με την Επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη καινοτομικού περιβάλλοντος με στόχο την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη βάση της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας».

Ο κος Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στη στρατηγική ανάπτυξης του Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας και στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, καθώς και σε εκείνες που υποστηρίζονται από τη Θερμοκοιτίδα και το cluster τεχνητής νοημοσύνης της Τεχνόπολης. Εξέφρασε δε την πίστη του ότι η Θεσσαλονίκη έχει ήδη μετεξελιχθεί σε ένα διεθνές κέντρο Νέων Τεχνολογιών. Στην επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου, στηρίζεται στο αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της, στη νέα επιχειρηματικότητα και στο οικοσύστημα της νέας οικονομίας που έχει ήδη δημιουργηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Παναγιώτης Κετικίδης, Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), τόνισε τη σημασία της συνεργασίας σε παγκόσμια κλίμακα: «Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΖΚ έχει ως προτεραιότητά της την ενίσχυση της ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ (και μεγέθυνση των επιχειρήσεων) που να στηρίζεται στις Συνέργειες με όλους τους φορείς για την οικοδόμηση ενός ισχυρού, βιώσιμου οικοσυστήματος καινοτομίας (ScaleUp Northern Greece), για το καλό της χώρας μας. Μαζί, μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα και να προωθήσουμε ουσιαστικές συνεργασίες πέρα από τα σύνορα».

O Νίκος Λαμπρογεώργος, Διευθυντής Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S) της Cisco, δήλωσε «Η Cisco είχε την τιμή να καλωσορίσει την Enterprise Greece μαζί με μια διεθνή αντιπροσωπεία αξιωματούχων και εμπορικών και οικονομικών ακολούθων ξένων πρεσβειών στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S) στη Θεσσαλονίκη, και είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει. Σε ευθυγράμμιση με τους στόχους του προγράμματος Synergassia, η επίσκεψη κατέδειξε την ηγετική θέση της Cisco στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στη συνεργατική ανάπτυξη της καινοτομίας και των τοπικών ψηφιακών οικοσυστημάτων με έμπιστους συνεργάτες, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστούς, τον ακαδημαϊκό κόσμο, καθώς και θεσμικούς εταίρους, όπως τις τοπικές και εθνικές αρχές και τα επιμελητήρια, αναδεικνύοντας τη δέσμευση της Cisco για την προώθηση μίας συμπεριληπτικής ψηφιακής οικονομίας και εφοδιάζοντας το ανθρώπινο δυναμικό με δεξιότητες του μέλλοντος».

O Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας, Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, δήλωσε: «Η επίσκεψη της Enterprise Greece και της αντιπροσωπείας οικονομικών και εμπορικών διπλωματών στο ΕΚΕΤΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος Synergassia, έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν οι αντιπρόσωποι ξένων χωρών μέσα σε δημιουργικό κλίμα, τη στρατηγική του ΕΚΕΤΑ, τη δραστηριότητα των Ινστιτούτων του καθώς και τις δράσεις του Ερευνητικού Κέντρου για την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του και τη σύνδεση με την πραγματική οικονομία. Το ΕΚΕΤΑ προσβλέπει μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες να συνεισφέρει από την πλευρά του, στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, που θα αποφέρουν συνεργασίες με εταιρίες και οργανισμούς ξένων χωρών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία οφελών για την κοινωνία και την οικονομία.».

Με δηλώσεις του ο Αλέξανδρος Μηνάς, Επικεφαλής του Τεχνολογικού Κόμβου της Accenture στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία: «Βασιζόμενοι στην ισχυρή 30ετή παρουσία μας στην Ελλάδα, ενισχύουμε συνεχώς το αποτύπωμά μας στη χώρα, εστιάζοντας στρατηγικά τα τελευταία 5 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε την αποστολή Synergassia στον Τεχνολογικό μας Κόμβο στη Θεσσαλονίκη -ο οποίος λειτουργεί ως κέντρο καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης- όπου συζητήσαμε διεξοδικά για τις ευκαιρίες και την αναπτυξιακή μας πορεία στην πόλη».

Ο Βασίλης Καφάτος, Partner, Growth Leader, και Competence Center President της Deloitte δήλωσε: «Είμαστε ευγνώμονες για την ευκαιρία να συνδράμουμε σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία της Enterprise Greece, με στόχο την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα και την περαιτέρω ανάδειξη της προοπτικής της ως ζωντανού κόμβου τεχνολογίας και καινοτομίας διεθνούς εμβέλειας. Στη Deloitte υλοποιούμε τη δέσμευσή μας να προσθέτουμε αξία στην τοπική οικονομία και κοινωνία, επενδύοντας στο ταλέντο της περιοχής και υποστηρίζοντας την ανάπτυξή του. Ιδρύσαμε το 2018 το Deloitte Alexander Competence Center στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο διεθνές κέντρο ανάπτυξης καινοτομίας και δεξιοτήτων σε τεχνολογίες αιχμής στην πόλη, που πλέον απασχολεί περισσότερα από 1.200 εξειδικευμένα στελέχη, ενώ παράλληλα καλλιεργούμε συνεργασίες με στόχο την επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και την ενδυνάμωση του ευρύτερου οικοσυστήματος γνώσης και καινοτομίας.»

Ο Nico Gariboldi, Eπικεφαλής της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και Επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI), επεσήμανε: «Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε την Enterprise Greece και οικονομικούς και εμπορικούς διπλωμάτες άλλων χωρών στη Pfizer στη Θεσσαλονίκη και στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, όπου είχαμε την ευκαιρία να τους παρουσιάσουμε την εμβληματική επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για ξένες επενδύσεις, καθώς συγκεντρώνει μια δυναμική δεξαμενή ταλέντων, πανεπιστημιακά ιδρύματα διεθνούς κύρους, ένα ανερχόμενο οικοσύστημα καινοτομίας, ενώ με τη στρατηγική γεωγραφική της θέση μεγιστοποιεί τις δυνατότητες παγκόσμιων συνεργασιών. Αυτά τα χαρακτηριστικά έπαιξαν βασικό ρόλο και στη διαρκή ανάπτυξη της επένδυσης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, που μέσα σε μόλις 4 χρόνια από την έναρξή της αποτελείται από 4 παγκόσμιους Οργανισμούς και απασχολεί περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης. Η Θεσσαλονίκη έχει τη δυναμική και μπορεί να εδραιωθεί ως κόμβος καινοτομίας για την νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v