Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Scope: Έπαινοι σε Ελλάδα και Ευρω-νότο, καμπανάκι για τους μεγάλους

Ορισμένες αξιολογήσεις κρατών βρίσκονται υπό πίεση, λέει ο οίκος. Οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες θα πληρώσουν 170 δισ. ευρώ επιπλέον σε τόκους. Nέα φάση «δημοσιονομικής δοκιμασίας» στην ευρωζώνη.

Scope: Έπαινοι σε Ελλάδα και Ευρω-νότο, καμπανάκι για τους μεγάλους

Η αποτυχία ορισμένων χωρών της ευρωζώνης να επιδιορθώσουν τα δημόσια οικονομικά θέτει σε κίνδυνο την πιστωτική κατάσταση, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, ο οποίος ξεχωρίζει τη Γαλλία και το Βέλγιο για ιδιαίτερο έλεγχο.

Επαινεί την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο για την επίτευξη αλλαγών, ωστόσο άλλες χώρες δεν χρησιμοποίησαν τόσο αποτελεσματικά τα χρόνια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, σημειώνει.

Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσο οι χώρες του Ευρω-νότου, σε αυτό το περιβάλλον, μπορούν να παραμείνουν αλώβητες από την επόμενη κρίση.

Σύμφωνα με έκθεση, παρατηρεί πως η ευρωζώνη είναι μπροστά σε «δημοσιονομική δοκιμασία», με τις πιέσεις να αυξάνονται σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και υψηλότερου κόστους δανεισμού. 

Σύμφωνα με την έκθεση, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία θα πληρώσουν μαζί σχεδόν 170 δισ. ευρώ περισσότερους τόκους το 2028 από ό,τι το 2020, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Scope.

«Ανησυχούμε για τις υπερχρεωμένες χώρες με μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα και τις κυβερνήσεις που λειτουργούν σε ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο πολιτικό περιβάλλον και αγωνίζονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις», έγραψε ο αναλυτής Alvise Lennkh-Yunus.

«Η Γαλλία και το Βέλγιο, δυο χώρες τις οποίες αξιολογούμε με αρνητικές προοπτικές, κινδυνεύουν να αποτύχουν στους οικονομικούς περιορισμούς τους», παρατήρησε ο Lennkh-Yunus. «Τα κυβερνητικά σχέδια που στοχεύουν μόνο στη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους στους σημερινούς αυξημένους δείκτες υποδηλώνουν ότι το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται όποτε αναδυθεί η επόμενη κρίση».

Τα σχόλια της Scope έρχονται μετά τις δυσμενείς προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την περασμένη εβδομάδα, που έδειχναν ότι η πορεία δανεισμού τόσο για την Ιταλία όσο και για τη Γαλλία πρόκειται να ανέβει. Το πιο εντυπωσιακό ήταν το χρέος του Βελγίου, το οποίο θα εκτιναχθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε μόλις μισή δεκαετία, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Οι επόμενες εβδομάδες περιλαμβάνουν ορισμένες σημαντικές αξιολογήσεις. Στο ημερολόγιο της Γαλλίας για αυτή την Παρασκευή υπάρχουν πιθανές ανακοινώσεις αξιολογήσεων από Moody's και Fitch. Η Scope μπορεί να δώσει τη δική της αναφορά μια εβδομάδα αργότερα, ενώ η S&P έχει προγραμματίσει αναφορά για τις 31 Μαΐου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ιταλία, της οποίας η βαθμολογία BBB από τον οίκο S&P παραμένει άθικτη μετά την αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, περιμένει τώρα την αναφορά του Fitch που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Μαΐου και του Moody's στις 31 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v