Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δράσεις διαχείρισης αποβλήτων του πρωτογενούς τομέα

Στόχος είναι «να οδηγούνται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, προκειμένου να επιτύχουμε ακόμα μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

Δράσεις διαχείρισης αποβλήτων του πρωτογενούς τομέα

Με βασικό θέμα τα απόβλητα από τον πρωτογενή τομέα πραγματοποιήθηκε η 4η σύνοδος του «Forum Κυκλικών Πόλεων», στο Ηράκλειο της Κρήτης, την Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024.

Στο πλαίσιο αυτής, συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, να προωθηθούν τα ακόλουθα:

  1. Το σύστημα συλλογής των συσκευασιών φυτοφαρμάκων, ώστε να ξεκινήσει η συλλογή τους το 2025.
  2. Το σύστημα συλλογής των πλαστικών θερμοκηπίων, ώστε και αυτό να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2025.
  3. Η συλλογή βιολογικών αποβλήτων από τους χώρους παραγωγής του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα και η κινητροδότηση των εμπλεκόμενων για την παραγωγή βιομεθανίου σε ειδικές παραγωγικές μονάδες.
  4. Η σύνταξη εθνικού σχεδίου δράσης για τη βιοοικονομία
  5. Η καθολική κάλυψη της χώρας με υποδομές συλλογής προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, όπου μέρος αυτών θα μπορεί να οδηγηθεί για παραγωγή βιομεθανίου.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος (φωτ.), δήλωσε:

«Στην 4η σύνοδο του “Forum Κυκλικών Πόλεων” διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει στην προετοιμασία των δράσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αποβλήτων του πρωτογενούς τομέα. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να οργανώσουμε τη συλλογή των αποβλήτων του πρωτογενούς τομέα, ώστε να οδηγούνται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, προκειμένου να επιτύχουμε ακόμα μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος».

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρος Βαρελίδης τόνισε: «Το “Forum Κυκλικών Πόλεων”, με τη στενή συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, έχει γίνει πλέον ένα ουσιαστικό εργαλείο παραγωγής πολιτικών, οι οποίες σταδιακά τίθενται σε εφαρμογή. Η συμμετοχή σε αυτό όλων των εμπλεκόμενων Γενικών Γραμματειών είναι ενδεικτική της σημασίας που δίνουμε στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων είναι αρωγός στην προσπάθεια άρσης τυχόν γραφειοκρατικών εμποδίων και στοχεύει στην άμεση ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, ξεκινώντας από τα καπνικά προϊόντα».

Πέραν των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του κ. Γραφάκου και του κ. Βαρελίδη, στη Σύνοδο συμμετείχαν ακόμα ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στρατάκος, η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, κυρία Θωμαΐς Ευτυχίδου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, κ.ά.

Το «Forum Κυκλικών Πόλεων», είναι μια συγκροτημένη πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουν πέντε Υπουργεία, η ΚΕΔΕ, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΣΔΑ), Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, φορείς της αγοράς, κ.ά. Το Forum συντονίζεται από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, σε συνεργασία με την ΕΕΣΔΑ. Είναι ουσιαστικά μια κοινή ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη διαχείριση των αποβλήτων, από το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v