Δύο ελληνικά hub καινοτομίας «φιγουράρουν» στη λίστα των κορυφαίων στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας ότι η χώρα φτιάχνει ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα καινοτομίας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, την εταιρεία Statista και το Sifted ανάμεσα στους 125 πιο ισχυρούς κόμβους για startups για το 2024, η Ελλάδα εκπροσωπείται με δύο φορείς: Το egg-enter-grow της Eurobank και το Κέντρο Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ACEin).
Δεν είναι τυχαίο ότι το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας έχει θέσει στόχο οι συνολικές ετήσιες δαπάνες να φθάσουν στο 3% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό έως το 2025 θα διοχετευτούν σε δράσεις καινοτομίας 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.
Παράλληλα διεθνείς κολοσσοί δημιουργούν στη χώρα μας τεχνολογικά hubs ενώ πληθαίνουν τα νέα επενδυτικά funds που σε συνεργασία με την ΕΑΤΕ δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο «μοχλό» ανάπτυξης.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το ελληνικό αποτύπωμα στο διεθνές οικοσύστημα καινοτομίας γίνεται όλο και πιο έντονο, καταγράφοντας σημαντικές επιτυχίες τόσο σε πωλήσεις startups με ελληνική υπογραφή όσο και στη «στήριξη» νεοφυών επιχειρήσεων με ελληνικά κεφάλαια.
Η λίστα των «Europe’s Leading Startup Hubs» για το 2024
Στη λίστα των «Europe’s Leading Startup Hubs» για το 2024 ανάμεσα σε κόμβους καινοτομίας, επιταχυντές και θερμοκοιτίδες που εκκολάπτουν τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, περιλαμβάνονται και τα δυο ελληνικά hubs.
Αν και η πρωτιά της λίστας ανήκει στη Μ. Βρετανία, φιλοξενώντας 24 κορυφαία hubs για startups στην περιοχή, τη Γερμανία που ακολουθεί με 16 και την Ισπανία να ακολουθεί με 15, η Ελλάδα παίρνει θέση και βάζει την υπογραφή της στην προσπάθεια της Ευρώπης να δημιουργήσει την δική της… Silicon Valley.
Έτσι αποδεικνύεται ότι η χώρα μας δεν έχει παρουσία μόνο στην ίδρυση startups που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει στόχος και προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από την Αμερική αλλά παράλληλα έχει δημιουργήσει και ένα σύστημα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων από τη διεθνή αγορά που αποδίδει καρπούς.
Το egg-enter-grow της Eurobank
Το egg-enter•grow•go είναι ένας επιχειρηματικός επιταχυντής στην Ελλάδα που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την Eurobank. Η egg έχει υποστηρίξει χιλιάδες νέες εταιρείες που συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας. Από το 2013 το egg βοηθά συνεχώς την ελληνική startup κοινότητα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα σε μια απαιτητική παγκόσμια αγορά, κάτω από τρεις βασικούς πυλώνες εξωστρέφεια, χρηματοδότηση και επιχειρηματική δικτύωση και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ελληνικής startup σκηνής, ενισχύοντας την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.
Μέσα σε 12 χρόνια από το 2011 που ξεκίνησε έως και 2023 έχει φιλοξενήσει πάνω από 1.200 επίδοξους επιχειρηματίες, ενώ 350 ομάδες εντάχθηκαν στις πλατφόρμες του, με τις 200 να έχουν αποκτήσει νομική μορφή.
Την ίδια στιγμή, 55 εταιρείες έχουν καταθέσει πατέντες και ευρεσιτεχνίες, ενώ σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων 45,8 εκατ. ευρώ επενδύσεις έχουν γίνει από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (equity funding - Funds/Business Angels) σε 67 εταιρείες του egg, ενώ 3,2 εκατ. ευρώ διατέθηκαν ως χρηματοδότηση από την Eurobank σε 49 εταιρείες του egg.
Μέσα σε 12 μήνες η πλατφόρμα επιχειρηματικής επώασης του egg (incubation) βοηθά τις νεοσύστατες startup να αναπτύξουν την καινοτομία τους και να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Η πλατφόρμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης του egg (accelerator) προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής ανάπτυξης, δικτύωσης και επέκτασης σε επιχειρήσεις.
Επιπλέον η Eurobank αποφάσισε την στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων με νέα τραπεζικά προϊόντα που θα απευθύνονται κυρίως σε πιο ώριμες επιχειρήσεις του οικοσυστήματος.
Το πρόγραμμα επιτάχυνσης “Compass Cycle” του ACEin
Το πρόγραμμα επιτάχυνσης “Compass Cycle” του ACEin παρέχει μια ταχεία (σε προκαθορισμένη χρονική διάρκεια) υπηρεσία υποστήριξης και ανάπτυξης επιχειρηματικών ομάδων και νεοφυών επιχειρήσεων.
Στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του το πρόγραμμα έχει υποστηρίξει 550 ομάδες, ενώ 120 επιχειρηματικές ομάδες έχουν φιλοξενηθεί σε αυτό και 15 έχουν λάβει χρηματοδοτήσεις.
Σε ένα χρονοδιάγραμμα 8 μηνών, το οποίο περιλαμβάνει εντατική καθοδήγηση και συμβουλευτική, κάθε επιχειρηματική ομάδα στοχεύει στην επίτευξη ενός σημαντικού στόχου ανάπτυξης, με την υποστήριξη των coaches του ACEin, εξειδικευμένων συμβούλων αλλά και ειδικών του κλάδου με επιχειρηματική εμπειρία και επιτυχημένο ιστορικό.