Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίμπησε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, έπεσε στην ευρωζώνη

Καθοδικά ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης, στο 2,4% τον Μάρτιο, από 2,6% τον Φεβρουάριο. Κατηφόρισε και ο δομικός δείκτης. Ενισχύεται η άποψη που θέλει την ΕΚΤ να αρχίζει μειώσεις επιτοκίων.

Τσίμπησε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, έπεσε στην ευρωζώνη

Στο 3,4% ανέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός -εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης- τον Μάρτιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν στο 3,1%, σύμφωνα με τη Eurostat και στο 2,9%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Χαμηλότερα διαμορφώνεται ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ, στο 2,4% τον Μάρτιο, από 2,6% τον Φεβρουάριο. Η απροσδόκητη πτώση τον περασμένο μήνα ενισχύει την υπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αρχίζει να μειώνει το κόστος δανεισμού από τα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ.

Καθοδικά και ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη -πρόκειται για τον δείκτη που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και για τον δείκτη που παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ για να εκτιμήσει τη διάρκεια των πιέσεων στις τιμές. Αυτός ο δείκτης υποχώρησε στο 2,9% από 3,1% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 3,0%, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (4,0%, σταθερός σε σχέση με τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,7%, έναντι 3,9% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο).

Στο 2,3% υποχώρησε στη Γερμανία

Μεγαλύτερη πτώση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον προηγούμενο μήνα. 

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε στο 2,3% τον Μάρτιο από 2,7% τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 2,4%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,6% υψηλότερα. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,3%. 

Πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια κάτω από το 3% στη Γαλλία

Υποχώρησε κάτω από το 3% ο πληθωρισμός στη Γαλλία, για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε με 2,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, από 3,2% τον Φεβρουάριο. Η επιβράδυνση ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις για 2,8% σε έρευνα του Bloomberg.

Στην Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, ο πληθωρισμός είχε ήδη πέσει κάτω από το 2% τον Οκτώβριο. Τα νέα στοιχεία έδειξαν επιτάχυνση στο 1,3% από 0,8% που ήταν τον Φεβρουάριο, αλλά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 1,5%.

Σταθερή στο 6,5% η ανεργία στην ευρωζώνη

Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 6,5% τον Φεβρουάριο, χωρίς μεταβολές σε σχέση με το ποσοστό του Ιανουαρίου και μειωμένο από το 6,6% που είχε αναφερθεί τον Φεβρουάριο του 2023, όπως ενημέρωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Eurostat.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 6,0%, αμετάβλητο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, 13,249 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι στην ΕΕ τον Φεβρουάριο, εκ των οποίων τα 11,102 εκατομμύρια στην Ευρωζώνη. Ο αριθμός μειώθηκε κατά 13.000 στην ΕΕ και αυξήθηκε κατά 17.000 στην Ευρωζώνη σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση, ο αριθμός μειώθηκε κατά 30.000 στην Ευρωζώνη και αυξήθηκε κατά 156.000 στην ΕΕ.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 14,8% στην ΕΕ, από 14,9% τον Ιανουάριο και στο 14,6% στη ζώνη του ευρώ, αμετάβλητο σε μηνιαία βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v