Ενέργεια: Αναβρασμός για το πρόωρο τέλος στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»

Βολές της αγοράς φωτοβολταϊκών για το πρόωρο τέλος του προγράμματος, χωρίς να υπάρχει μεταβατικό στάδιο. Οι φόβοι για τις τρέχουσες παραγγελίες.

Ενέργεια: Αναβρασμός για το πρόωρο τέλος στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»

Παρελθόν αναμένεται να αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού. Από πέρυσι τον Μάιο έχουν γίνει πάνω από 11.000 αιτήσεις, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός από το υπουργείο Ενέργειας, αλλά δεν αποκλείεται ακόμα και μέσα στον μήνα να μπουν τίτλοι τέλους στο πρόγραμμα, το οποίο κανονικά θα ολοκληρωνόταν τον Ιούνιο.

Το μοντέλο του ενεργειακού συμψηφισμού εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Πρόκειται για το μοντέλο το οποίο προέβλεπε ότι αφού γίνει εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη, τότε η ενέργεια που καταναλώνεται αφαιρείται από την ενέργεια που παράγεται.

Πλέον, το υπουργείο Ενέργειας εξετάζει αλλαγή του συστήματος, καθώς και να εφαρμοστεί το μοντέλο «net billing», που δίνει τη δυνατότητα πώλησης της πλεονάζουσας ενέργειας.

Ο λόγος που θέλει να αλλάξει το σύστημα είναι πως οι προμηθευτές ισχυρίζονται πως λειτουργεί εις βάρος τους, καθώς η πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά μπαίνει στο δίκτυο σε ώρες που είναι χαμηλές οι χονδρεμπορικές τιμές. Με άλλα λόγια, επωμίζονται το κόστος εξισορρόπησης. Με το μοντέλο του net-billing ωφελείται όποιος πετυχαίνει μεγαλύτερο ταυτοχρονισμό παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας.

Γιατί αντιδρά η αγορά

Η διαφαινόμενη απόφαση του υπουργείου φαίνεται πως προκαλεί «πονοκέφαλο». Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο Euro2day.gr:

  • Θα δημιουργηθεί έλλειψη εμπιστοσύνης και οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο.
  • Εταιρείες έχουν κάνει προσλήψεις.
  • Κάθε νέο πρόγραμμα χρειάζεται κάποιους μήνες μέχρι να εφαρμοστεί.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «αναμένεται να κλείσει το πρόγραμμα και δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση, ενώ καλά καλά δεν έχουν απορροφηθεί οι πόροι του προηγούμενου προγράμματος». Επιπλέον, επισημαίνουν πως θα έπρεπε να θεσπιστεί μηδενικός ΦΠΑ. Είναι ένα αίτημα που υποστηρίζουν φορείς του κλάδου εδώ και ένα χρόνο…

Τι υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών

Πρόταση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι «να εφαρμοστούν και στη χώρα μας οι πρόνοιες της Κοινοτικής Οδηγίας για τον ΦΠΑ (Οδηγία 2022/542 της 5ης Απριλίου 2022), όπως ισχύει ήδη σε πολλές χώρες. Η Γερμανία, για παράδειγμα, προχώρησε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2022 στη θέσπιση μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ για φωτοβολταϊκά συστήματα σε κατοικίες και κτίρια που χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες δημοσίου συμφέροντος. Δεν πρόκειται για απαλλαγή από ΦΠΑ, αλλά ο εγκαταστάτης τιμολογεί τον πελάτη με την καθαρή τιμή του συστήματος «πλέον 0% ΦΠΑ». Ο μηδενικός συντελεστής ισχύει για το πλήρες φωτοβολταϊκό σύστημα με όλο τον επικουρικό εξοπλισμό του και φυσικά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες εγκατάστασης και μέχρι ισχύ συστήματος 30 κιλοβάτ. Ισχύει επίσης και για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) που συνοδεύουν το φωτοβολταϊκό, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους».

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών δεν είναι αντίθετος στο σχήμα net-billing, όμως επισημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρξει «ξαφνικός θάνατος» του προηγούμενου προγράμματος, την ώρα μάλιστα που ακόμη δεν έχει προετοιμαστεί η διάδοχη κατάσταση.

«Το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη στέγη” ήταν το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της αγοράς της οικιακής αποθήκευσης ενέργειας και στη χώρα μας. Ποιο είναι λοιπόν το επόμενο βήμα; Θα υπάρξει εκ νέου επιδότηση σε συστήματα net-billing με μπαταρία; Κι αν ναι, υπάρχει σχετικό εγκεκριμένο σχήμα και φυσικά τα ανάλογα κονδύλια;», διερωτάται ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.

Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και ένα χρόνο δεν έχει εκδοθεί η εφαρμοστική υπουργική απόφαση για την εκκίνηση του net-billing

Πάντως, στο υπουργείο Ενέργειας δεν έχουν «κλειδώσει» οι αλλαγές για το net-billing, κάτι, όμως, που αναμένεται να γίνει σύντομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v