Σαρωτικοί έλεγχοι από την Εφορία, έμφαση στα ακίνητα

Ποιο είναι το πλάνο της ΑΑΔΕ για τους φορολογικούς ελέγχους. Οι υποθέσεις που εστιάζει στα ακίνητα και η χρήση αλγορίθμων για να εντοπιστούν ύποπτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Σαρωτικοί έλεγχοι από την Εφορία, έμφαση στα ακίνητα

Αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές, υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους, αλλά και υποθέσεις που συνδυάζουν μεγάλη παραβατικότητα και υψηλές πιθανότητες είσπραξης φόρων και προστίμων είναι η αιχμή του δόρατος 72.885 ελέγχων που θα γίνουν φέτος από την ΑΑΔΕ.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής επανήλθε με νεότερη εγκύκλιο οδηγιών προκειμένου να κατευθύνει τον ελεγκτικό μηχανισμό, στη βάση της απόφασης που είχε εκδοθεί στο τέλος του περασμένου έτους για τους ελέγχους του 2024. Για τους ελέγχους θα χρησιμοποιηθούν ειδικοί αλγόριθμοι, αυτοματοποιημένα μοντέλα τελικής μοριοδότησης και στοιχεία από «εσωτερικές και εξωτερικές πηγές» που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ.

Τα ακίνητα κατέχουν εξέχουσα θέση. Ορίζεται ότι όλες οι υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ, θα πρέπει να ελεγχθούν.

Επιπρόσθετα, δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη διενέργεια 2.500 ελέγχων σε μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών, για 27.000 πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους, βάζοντας στο μικροσκόπιο κυρίως υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας (το 70% των συνολικών ελέγχων) και επιπλέον 25.400 μερικούς επιτόπιους ελέγχους για έκδοση αποδείξεων και την ορθή εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων.

Από ελεγκτικό κόσκινο θα περάσουν υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων με μετρητά, μετά και το καθολικό απαγορευτικό χρήσης μετρητών στις μεταβιβάσεις, αλλά και υποθέσεις φορολογουμένων οι οποίοι τα τελευταία δυόμισι χρόνια αξιοποίησαν το αφορολόγητο των 800.000 για δωρεές και γονικές παροχές.

Πρόστιμα 10.000 έως 500.000 ευρώ

Από τον περασμένο Δεκέμβριο με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ των νέων διατάξεων νόμου σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η αγοραπωλησία ακινήτων με χρήση μετρητών, παράβαση των διατάξεων φέρνει πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά, με ελάχιστο ποσό τις 10.000 ευρώ και μέγιστο τις 500.000 ευρώ ανά παράβαση.

Νωρίτερα όμως, από την ενεργοποίηση της πλατφόρμας MyProperty τον Μάρτιο του 2021, η ΑΑΔΕ έχει στη διάθεσή της στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μία στις πέντε μεταβιβάσεις έχουν γίνει με μετρητά στο σύνολό τους ή εν μέρει. Είναι αυτές οι περιπτώσεις οι οποίες τώρα μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ, καθώς θεωρούνται εκ προοιμίου υψηλού ρίσκου για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εικονικές συναλλαγές, με τους αγοραστές αλλά και τους πωλητές να κινδυνεύουν σύντομα να βρεθούν αντιμέτωποι με έλεγχο. Ανάλογα με τα ευρήματα των αρχικών διασταυρώσεων καραδοκεί η απειλή διασταυρώσεων και με τραπεζικούς λογαριασμούς, ελέγχου πόθεν έσχες και τακτικού ελέγχου.

Τα στοιχεία δείχνουν πως σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων ύψους 27,7 δισ. ευρώ, στα συμβόλαια, 42.613 περιπτώσεις είχαν περάσει συναλλαγές ύψους 426,5 εκατ. ευρώ μόνο με μετρητά, ενώ επιπλέον 41.741 μεταβιβάσεις έγιναν εν μέρει με μετρητά, ύψους 2,980 δισ. ευρώ.

Όσοι μείνουν «ακάλυπτοι» στον έλεγχο πόθεν έσχες θα χρεωθούν με έξτρα φόρο 33% στο ποσό που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν, καθώς θα θεωρηθεί αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

Ψηλά στη λίστα των ελέγχων βρίσκονται και 885 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής οι οποίες σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασία κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, ηλεκτρονικό εμπόριο, ψηφιακές πλατφόρμες, απάτες ΦΠΑ και ενδοκοινοτικό εμπόριο.

Ο προγραμματισμός

Στο μέτωπο της μεγάλης φοροδιαφυγής έχουν προγραμματιστεί:

  • 470 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίες ψηφιακών αρχείων κ.λπ.
  • 105 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων
  • 155 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν.
  • 155 υποθέσεις έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v