Προμηθευτές ρεύματος: Στα 275 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα υπερέσοδα

Στην τελική ευθεία ο υπολογισμός του ποσού επί του οποίου θα υπάρξει επιπλέον φορολόγηση. Πού θα κατευθυνθούν τα χρήματα από την άντληση των υπερεσόδων.

Προμηθευτές ρεύματος: Στα 275 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα υπερέσοδα

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να προχωρήσει το ζήτημα της φορολόγησης των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς είναι ήδη στα χέρια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί απ’ όλους τους προμηθευτές. Η περίοδος φορολόγησης αφορά το διάστημα Αύγουστος του 2022 μέχρι τέλος του 2023. Ωστόσο τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν και το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων για το διάστημα Αύγουστος του 2022-Ιούνιος του 2023, το ποσό των υπερεσόδων ανέρχεται σε 275 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό που στο τέλος θα φορολογηθεί εκτιμάται πως θα είναι μικρότερο από 250 εκατ. ευρώ και αυτό εντέλει θα εξαρτηθεί από τον συντελεστή κανονικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Υπάρχει η εκκρεμότητα του τελευταίου τριμήνου του 2023. Εφόσον αποσταλούν και αυτά τα στοιχεία από τον ΔΕΔΔΗΕ, τότε θα γίνει ο τελικός υπολογισμός. Από το ποσό αυτό θα εισπραχθεί το 60% και το υπόλοιπο 40% θα προκύψει από την τελική εκκαθάριση των στοιχείων του τελευταίου τριμήνου του 2023.

Ένα 80% περίπου των υπερεσόδων προέρχονται από τη ΔEΗ, ωστόσο δεν υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις μέχρι τώρα για το τελικό ποσό που εντέλει θα εισπραχτεί.

Ηδη διατυπώνονται σκέψεις για το πού θα διατεθούν τα ποσά αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατευθυνθούν στις υπερχρεωμένες δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης - αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), με το υπουργείο Ενέργειας να επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα των δημοτικών επιχειρήσεων.

Το σχέδιο αυτό κάνει λόγο για ενοποίηση των ΔΕΥΑ. Ενδεχομένως θα είναι διαδημοτικές ή και διαπεριφερειακές οντότητες. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι αυτοί οι οργανισμοί να έχουν έναν ενιαίο συντονισμό, να μπορούν να πετυχαίνουν οικονομίες κλίμακας, να μπορούν να πετυχαίνουν εξοικονόμηση ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Ενέργειας τον περασμένο Νοέμβριο είχε ανακοινώσει τις δράσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόλλων». Το σχέδιο αυτό περιελάμβανε και τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ενεργειακής κοινότητας σε κάθε Περιφέρεια, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν οι εκάστοτε ΟΤΑ, ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, ΔΕΥΑ και θα συγκεντρωθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v