Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχοινάς: Οι δεξιότητες είναι το συνάλλαγμα της μελλοντικής αγοράς εργασίας

Οι δεξιότητες είναι η κινητήρια δύναμη, το καύσιμο που τροφοδοτεί τις οικονομίες μας και επιτρέπει στους εργοδότες να τονώσουν τις επιχειρήσεις τους και να δημιουργήσουν ανάπτυξη και ευκαιρίες είπε ο κ. Σχοινάς.

Σχοινάς: Οι δεξιότητες είναι το συνάλλαγμα της μελλοντικής αγοράς εργασίας

Οι δεξιότητες είναι το συνάλλαγμα της μελλοντικής αγοράς εργασίας, στην οποία οι ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να προχωρήσουν, να αντιμετωπίσουν δύσκολους καιρούς και να δρομολογήσουν αλλαγές τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στην εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων «Ενισχύοντας την Ελλάδα με Δεξιότητες για ένα Βιώσιμο Μέλλον» που διοργάνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Οι δεξιότητες είναι η κινητήρια δύναμη, το καύσιμο που τροφοδοτεί τις οικονομίες μας και επιτρέπει στους εργοδότες να τονώσουν τις επιχειρήσεις τους και να δημιουργήσουν ανάπτυξη και ευκαιρίες είπε ο κ. Σχοινάς και προσέθεσε ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργήσει μόνη της. «Θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να κάνουμε πραγματικότητα το δικαίωμα στις δεξιότητες. Θα πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στην ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι προστατεύονται με τις απαραίτητες δεξιότητες για να ευδοκιμήσουν σε αυτή τη νέα εποχή αλλαγών» τόνισε.

Υπό το πρίσμα των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών φέτος το καλοκαίρι, συνέχισε, έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι απέναντι στις κραυγές των λαϊκιστών αντιπαραθέσαμε συγκεκριμένες πρακτικές και άμεσα αποδοτικές λύσεις στα προβλήματα μας. Για μια νέα περίοδο που θα σηματοδοτήσει οριστικά τη μετάβαση από την Ευρώπη των κρίσεων στην Ευρώπη των λύσεων.

H Ευρώπη σήμερα, είπε ο κ. Σχοινάς αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη και καλύτερα ρυθμισμένη εσωτερική αγορά στον κόσμο, παράγει το 20% του παγκόσμιου πλούτου, διαθέτει το 2ο νόμισμα αναφοράς στον κόσμο και είναι το επίκεντρο της δημοκρατίας και της χρηστής διακυβέρνησης.

«Παρόλα αυτά, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αλλά και ο κόσμος τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοφανείς. Τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε βιώσει: μια παγκόσμια πανδημία, την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης στα σύνορά μας, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πληθωρισμό και ενεργειακή κρίση, και τώρα τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Φαινόμενα που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε και για τα οποία ήταν αδύνατο να προετοιμαστούμε. Πράγμα που ενισχύει την αίσθηση αβεβαιότητας και δυσφορίας μεταξύ των πολιτών» τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Σ' αυτό το μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, η ΕΕ έχει μπροστά της ξεκάθαρους στόχους: το να παραμείνουμε οικονομικά ανταγωνιστικοί και στρατηγικά αυτόνομοι το να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και το να διατηρήσουμε την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας μας είπε ο κ. Σχοινάς και επισήμανε: «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια επανάσταση δεξιοτήτων. Οι παγκοσμίου βεληνεκούς, σύγχρονες πολιτικές για τις δεξιότητες δεν είναι κάτι που θα ήταν απλώς θεμιτό - αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την ευημερία μας. Καθώς ο κόσμος αλλάζει, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις δεξιότητες θα πρέπει να αλλάζει παράλληλα με αυτόν».

Στη συνέχεια ο κ. Σχοινάς είπε ότι «αυτή η πρόκληση δεν αφορά αποκλειστικά την Ευρώπη. Η ΕΕ βρίσκεται σε παγκόσμιο αγώνα δρόμου για την προσέλκυση ταλέντων. Ανταγωνιζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τον Καναδά και άλλους διεθνείς φορείς για την εξεύρεση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Εάν δεν βρούμε τον τρόπο να καλύψουμε αυτές τις ελλείψεις και τις ανάγκες των εξελισσόμενων οικονομιών μας, θα βρεθούμε στη δεύτερη θέση. Πίσω από παγκόσμιους ανταγωνιστές που ανταποκρίνονται σε αυτή τη νέα πραγματικότητα με μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σχοινάς είπε ότι η ΕΕ έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την κατάρτιση περισσότερων από 10 εκατομμυρίων ατόμων και από την Ελλάδα συμμετέχουν περισσότεροι από 40 οργανισμοί, ενώ παράλληλα έχουν διατεθεί περίπου 65 δισ. ευρώ για κατάρτιση. Ένα άνευ προηγουμένου ποσό κονδυλίων σε επίπεδο ΕΕ, όπως είπε ο κ. Σχοινάς. «Και η Ελλάδα είναι μεγάλος νικητής σε αυτό το εγχείρημα (οι πρωτοβουλίες για τις δεξιότητες υποστηρίζονται με σημαντική χρηματοδότηση από την ΕΕ: 5 δισ. ευρώ σε διάφορα μέσα της ΕΕ)» τόνισε.

«Για να επιτευχθεί η επανάσταση των δεξιοτήτων που χρειάζεται η Ευρώπη τόσο απεγνωσμένα, δεν μπορούμε απλώς να αναβαθμίσουμε και να επανακαταρτίσουμε το ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό», τόνισε ο κ. Σχοινάς και προσέθεσε: «Πρέπει να αναζητήσουμε ταλέντα και πέρα από τα σύνορά μας. Όλοι γνωρίζουμε πόσο τοξική και δύσκολη είναι αυτή η συζήτηση. Και πόσο εύκολα μπορεί να αξιοποιηθούν από ακραίες φωνές. Αλλά είναι πραγματικότητα. Ως εκ τούτου, είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε προγράμματα κινητικότητας εργατικού δυναμικού που είναι καλά οργανωμένα και νόμιμα. Όχι επειδή δεν έχουμε εναλλακτική, αλλά επειδή εσκεμμένα και με σχέδιο δημιουργούμε αυτές τις διόδους».

«Για τον σκοπό αυτό, δρομολογήσαμε μια εμβληματική πρωτοβουλία, η οποία είναι η δημιουργία μιας δεξαμενής ταλέντων της ΕΕ -- της πρώτης διαδικτυακής πλατφόρμας σε επίπεδο ΕΕ για τη διευκόλυνση των προσλήψεων ανθρώπων από όλο τον κόσμο, καλύπτοντας τα κενά εκεί όπου η εγχώρια διαθεσιμότητα δεξιοτήτων στην ΕΕ δεν είναι επαρκής.

Ένα ανοιχτό, δυναμικό, ευέλικτο σύστημα που προϋποθέτει ότι όσοι έρθουν θα ζήσουν σύμφωνα με τις αξίες που διέπουν την κοινωνική μας συμβίωση, τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής:

● Σεβασμό στην ανεκτικότητα

● Σεβασμό στον ρόλο της γυναίκας

● Σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v