Κωλύματα στη διαγραφή χρεών δεκαετίας προς τον ΕΦΚΑ

Επιφυλακτικοί οι οφειλέτες για τη διαγραφή ασφαλιστικού χρόνου. Ποια ενδεχόμενα εξετάζουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του φορέα. Αναζητούν λύσεις και στη διάταξη για τη συνταξιοδότηση με οφειλές έως 30.000 ευρώ.

Κωλύματα στη διαγραφή χρεών δεκαετίας προς τον ΕΦΚΑ

Με ιδιαίτερη προσοχή προχωρούν οφειλέτες αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΚΑ στη διαδικασία παραγραφής οφειλών. Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι ο νόμος τούς δίνει πλέον τη δυνατότητα, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να προχωρήσουν σε διαγραφή οφειλών, αυτή συνδυάζεται και με διαγραφή ασφαλιστικού χρόνου.

Έτσι, αν και η σχετική δυνατότητα παραγραφής των οφειλόμενων ποσών στη 10ετία -εφόσον βέβαια ο ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ δεν έχουν εντός του διαστήματος αυτού ζητήσει με οποιονδήποτε τρόπο την αποπληρωμή των χρεών- έχει θεσμοθετηθεί εδώ και ένα χρόνο, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ανέρχονται σε μόλις 9.000. Από αυτές μάλιστα, έχει ήδη διεκπεραιωθεί περίπου το 75%, αφού και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, αναζητώντας όλους τους πιθανούς τρόπους να έχει υπάρξει κάποιο διακοπτικό της διαδικασίας γεγονός.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν υποβληθεί μόλις 9.088 αιτήσεις κι από αυτές έχουν ήδη εγκριθεί οι 4.800. Περίπου 2.000 αιτήσεις απορρίφθηκαν, ενώ υπάρχουν και περίπου 2.200 αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και πρέπει να ελεγχθούν ως προς την πληρότητά τους. Ουσιαστικά, για το 75% των αιτήσεων η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

Να σημειωθεί ότι έως το τέλος του προηγούμενου έτους, τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ ανέρχονταν σε 47,5 δισ. ευρώ, με το 75% των οφειλετών να χρωστά έως 15.000 ευρώ. Ενώ πάνω από 100.000 ευρώ χρωστά μόλις το 3% των οφειλετών, εκ των οποίων οι 2.641 οφειλέτες έχουν χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, βασικός λόγος για τις χαμηλές πτήσεις που εμφανίζει η συγκεκριμένη δυνατότητα, που αφορά κατά κύριο λόγο τους μη μισθωτούς, είναι ότι οι περισσότεροι από τους οφειλέτες αντιλαμβάνονται πως εάν προχωρήσουν σε διαγραφή μέρους από το χρέος τους, θα διαγράψουν ταυτόχρονα και τον αντίστοιχο ασφαλιστικό χρόνο. Γεγονός που θα τους οδηγήσει σε αδυναμία συνταξιοδότησης, εφόσον βέβαια δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο ασφαλιστικό χρόνο.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, δεν είναι λίγοι, όσοι βρίσκονται κυρίως κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης, που επιδιώκουν να διατηρήσουν το χρέος τους πέριξ των 30.000 ευρώ και με την ενεργοποίηση της διάταξης που δίνει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με οφειλές έως αυτό το ύψος, να υποβάλουν αίτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες άλλωστε, η απαιτούμενη υπουργική απόφαση θα είναι έτοιμη έως το τέλος Φεβρουαρίου ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Η ύπαρξη αίτησης για παραγραφή ή έστω η διερεύνηση ύπαρξης μιας τέτοιας πιθανότητας αποτελεί μάλιστα και έναν από τους βασικούς λόγος καθυστέρησης πολλών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παραγραφής άλλωστε, που οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΚΑ διαπιστώνουν ότι έχουν κατά τα προηγούμενα έτη υπάρξει διακοπτικά μέσα, με αποτέλεσμα να μην είναι νόμιμη η διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι το χρονικό διάστημα της δεκαετούς παραγραφής ξεκινάει να μετράει από την πρώτη ημέρα του επόμενου έτους, από εκείνο που παρασχέθηκε η ασφαλιστέα υπηρεσία ή εργασία. Και αφορά τη διαγραφή χρεών που δεν έχουν αναζητηθεί (βεβαιωθεί) κατά τη διάρκεια της 10ετίας που προηγήθηκε.

Ειδικά οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να υποβάλλουν κανονικά τις οφειλές τους, για να αναγνωρίσουν τον ασφαλιστικό χρόνο για το χρονικό διάστημα που παραγράφηκε. Εάν δε, υπάρχουν οφειλέτες που είχαν χρέη προς το ΚΕΑΟ πέραν της δεκαετίας και τα είχαν ρυθμίσει, τότε μπορούν, με αίτησή τους, να τακτοποιήσουν τη διαφορά που προκύπτει από την περίοδο της παραγραφής που θα επιλέξουν. Το όποιο ποσό παραγράφηκε, θα αφαιρείται από τη ρύθμιση που είχαν κάνει οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας. Εάν υπάρξει ποσό που έχει ήδη καταβληθεί, θα χρησιμοποιείται λογιστικά για να καλύψει ένα μέρος από την όποια υπόλοιπη οφειλή υπάρχει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v