Την... επαναφορά στην κανονικότητα φαίνεται πως προκρίνει ως λύση στο μεγάλο πρόβλημα της λήξης της ασφαλιστικής ικανότητας 1,3 εκατ. μη μισθωτών το κυβερνητικό επιτελείο.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν θα επεκταθεί η ασφαλιστική ικανότητα για όσους έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, πέραν του Φεβρουαρίου. Δεν αποκλείεται βέβαια να δοθεί μία, ακόμη και σιωπηρή, παράταση κάποιων εβδομάδων.
Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζουν ότι θα υπάρξει μέριμνα για τα προστατευόμενα μέλη-παιδιά και για τα ΑΜΕΑ. Και επισημαίνουν πως οι δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας θα μπορούν να τους υποδεχθούν όλους, ανεξάρτητα από το αν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα ή όχι.
Αναλύοντας τις προτεραιότητές της, η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε ότι βασικός στόχος της τετραετίας είναι οι καλύτεροι μισθοί και στοχευμένα προγράμματα με κίνητρα για την απασχόληση γυναικών, νέων, ατόμων με αναπηρία και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Αποκάλυψε δε πως η ψηφιακή κάρτα θα εφαρμοστεί πιλοτικά το καλοκαίρι σε τουρισμό και εστίαση.
Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, που ως συνολική παροχή δεν μειώνεται. Ομως θα έχει κλιμάκωση, με μεγαλύτερο ποσό τους πρώτους μήνες και μικρότερο στη συνέχεια, ενώ θα είναι ανταποδοτικό των εισφορών. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές θα έχουν πιλοτική εφαρμογή.
Τέλος, είπε πως εντός των ημερών αναμένεται η Υπουργική Απόφαση για επιπλέον περίπου 32.500 μετακλητούς εργάτες από τρίτες χώρες.
Με κύριες χώρες προτίμησης τις Φιλιππίνες, την Ινδία, το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο, ολοκληρώνεται η επεξεργασία της απαραίτητης Υπουργικής Απόφασης από τα συναρμόδια υπουργεία, ως προθήκη στην αντίστοιχη που είχε εκδοθεί τον περασμένο Απρίλιο. Τότε, είχαν ανέλθει σε 167.925 οι θέσεις εργασίας που είχαν εγκριθεί και αφορούσαν τη διετία 2023-2024. Τώρα, με την προσθήκη που ετοιμάζεται, το σύνολο των μετακλητών εργαζόμενων θα ανέλθει σε 200.425.
Αξίζει να επισημανθεί ότι από τις 32.500 νέες μετακλήσεις, σχεδόν το 1/3 ή οι 10.700 αφορούν μόνο την Περιφέρεια Αττικής, ενδεικτικό των κενών θέσεων που έχουν εντοπιστεί και πρέπει να καλυφθούν.
Σε επίπεδο κλάδων, τα περισσότερα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στις κατασκευές (οικοδομή), στην εποχική απασχόληση (τουρισμός), στην εστίαση, αλλά και στην οικιακή βοήθεια.