Πόσο φρέσκο χρήμα μπήκε σε αμοιβαία κεφάλαια και προθεσμιακές

Νέα δεδομένα δημιουργήθηκαν το 2023 με τη μάχη στον χώρο του asset management να φουντώνει για τις τράπεζες. Οι επιλογές που γίνονται στα αμοιβαία κεφάλαια. Αυξάνει το ενδιαφέρον και για έντοκα.

Πόσο φρέσκο χρήμα μπήκε σε αμοιβαία κεφάλαια και προθεσμιακές

Αύξηση της τάξης του 44% σε ετήσια βάση (2022-2023) σημείωσαν οι τοποθετήσεις κεφαλαίων, τόσο στα Αμοιβαία Κεφάλαια όσο και στις προθεσμιακές καταθέσεις, τάση που προβλέπεται να συνεχιστεί με μεγαλύτερο ρυθμό εφέτος και καταδεικνύει ότι οι καταθέτες κυνηγούν τις υψηλότερες αποδόσεις με λελογισμένο όμως ρίσκο.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος εντός δώδεκα μηνών μετακινήθηκαν στα Αμοιβαία Κεφάλαια, κυρίως τα ομολογιακά σταθερής μερισματικής απόδοσης, κεφάλαια ύψους 4,9 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι συνολικές τοποθετήσεις στα Α/Κ να ανέλθουν το 2023 στα 15,8 δισ. ευρώ από 10,9 δισ. ευρώ το 2022.

Στο μέτωπο των προσθεσμιακών καταθέσεων, με βάση τις ίδιες πηγές, μετακινήθηκαν (εντός του 2023) κεφάλαια ύψους 15,8 δισ. ευρώ με το σύνολο των προθεσμιακών να κλείνει στα τέλη του 2023 στα 51,3 δισ. ευρώ από 35,5 δισ. ευρώ το 2022.

«Κυνηγούν» αποδόσεις

Πέραν των ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων οι πελάτες των τραπεζών τοποθετούν κεφάλαια σε ασφαλιστικά προϊόντα που προσφέρουν αποδόσεις, σαφώς υψηλότερες σε σχέση με το Ταμιευτήριο, αλλά και τις προθεσμιακές, καθώς και στα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. «Οι εκδόσεις των εντόκων που απευθύνονται στο ευρύ επενδυτικό κοινό τραβούν ολοένα και περισσότερο τους καταθέτες λόγω της απόδοσης που δίνουν», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Την πρωτιά βέβαια την έχουν τα αμοιβαία κεφάλαια και ανάλογα με το προφίλ του πελάτη γίνεται από την πλευρά του η επιλογή του προϊόντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των καταθετών δεν επιδιώκει την ανάληψη υψηλού ρίσκου, εξ ου και επιλέγουν τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια ετήσιας μερισματικής απόδοσης.

Μάχη στο Wealth

Η ανάπτυξη των προϊόντων του asset management αποτελεί για τις τράπεζες, αρχής γενομένης από την περσινή χρονιά, στρατηγική επιδίωξη για τα επόμενα 4-5 χρόνια. Βέβαια αυτό πρέπει να συνδυαστεί με την αύξηση των εισοδημάτων, καθώς η μία δεξαμενή τροφοδοτεί την άλλη.

Ωστόσο, οι διοικήσεις των τραπεζών στην προσπάθεια να ενισχύσουν την κερδοφορία με έσοδα από διαφοροποιημένες πηγές ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη νέων προϊόντων (αμοιβαία κεφάλαια, bancassurance κλπ) και αναμένεται εφεξής να ενταθεί ο ανταγωνισμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v