Με όχημα τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ στη βάση των στοιχείων που προκύπτουν από το myDATA, την επέκταση των POS σε όλη την αγορά και τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φιλοδοξεί πως θα οδηγήσει στο ταμείο του δημοσίου πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ.
Η αύξηση των εσόδων δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά με ορίζοντα το 2026, όταν ο στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί το κενό ΦΠΑ από περίπου 15% σήμερα στο 9% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ, εκτιμάται από πηγές του οικονομικού επιτελείου πως ανοίγει τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά για την επιτυχία του εγχειρήματος πολλά θα κριθούν από το στοίχημα της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS.
Την περασμένη εβδομάδα, κατόπιν σχετικών αιτημάτων, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση ενός μήνα -από τις 31 Ιανουαρίου στις 29 Φεβρουαρίου- για την προμήθεια POS από τους υπόχρεους των 35 κλάδων όπου επεκτάθηκε η υποχρεωτική τους χρήση. Η παράταση αυτή συνοδεύτηκε από έναν έξτρα μήνα -έως το τέλος Μαρτίου- περιόδου προσαρμογής, εντός του οποίου δεν θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα των 1.500 ευρώ για μη εγκατάσταση. Πρακτικά οι «καμπάνες» ενεργοποιούνται από την 1η Απριλίου.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αντίστοιχη παράταση θα δοθεί τελικά και για τη διασύνδεση POS και ταμειακών για τους παλαιούς υπόχρεους. Με τα σημερινά δεδομένα, η προθεσμία λήγει στις 29 Φεβρουαρίου αλλά, όπως υποστηρίζουν, «τα νούμερα δεν βγαίνουν».
Τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ δείχνουν 1.026.237 καταγεγραμμένα POS στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών και 567.421 επιχειρήσεις οι οποίες χρησιμοποιούν POS. Το πρόβλημα είναι πως πανελλαδικά οι τεχνικοί οι οποίοι μπορούν να κάνουν τις διασυνδέσεις είναι 600, επομένως, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές με γνώση των διεργασιών, «υπάρχει ένα αντικειμενικό φυσικό όριο».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην παροχή μιας ακόμα παράτασης…
Όσον αφορά στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ, η απόφαση Θεοχάρη αποσαφηνίζει ότι η προσυμπλήρωση των πεδίων:
- Είναι πλέον δεσμευτική για τις επιχειρήσεις κατά την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ.
- Γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και τον λογιστικό χαρακτηρισμό τους από τις υπόχρεες σε δήλωση επιχειρήσεις για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 1.1.2024 και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1.1.2024 και έπειτα.
- Διασφαλίζει τον βασικό κανόνα ότι τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα και τα έξοδα δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, με δυνατότητα απόκλισης από τον κανόνα εσόδων - εξόδων έως ποσοστού απόκλισης 30% διακριτά για έσοδα και έξοδα. Το ποσοστό απόκλισης θα επανεξεταστεί στους επόμενους μήνες, με σκοπό τη σταδιακή μείωση και τον τελικό μηδενισμό του.
Περαιτέρω, με σκοπό την αντιμετώπιση αντικειμενικών δυσχερειών συσχέτισης δεδομένων που μειώνουν τα έσοδα ή αυξάνουν τα έξοδα αντίστοιχα, προβλέπεται εναλλακτικός τρόπος διαβίβασης των δεδομένων, για τα οποία υπάρχει η αδυναμία αυτή, ώστε οι δηλώσεις ΦΠΑ να συμφωνούν με τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA.