Σε πολύωρο αποκλεισμό επί της Εθνικής Οδού Νέων Μουδανιών-Θεσσαλονίκης προχωρούν ελαιοπαραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και άλλα κυβερνητικά στελέχη.
«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα χωράφια μας, μας πετούν ψίχουλα τη στιγμή που εμείς του φωνάζουμε πανελλαδικά ότι είμαστε στο τέλος μας, σβήνουμε», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Φιλοκλής Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι «ο αποκλεισμός μας ξεκινά στις 10 το πρωί και θα λήξει μετά τις οκτώ το βράδυ και θα είναι και στα δύο ρεύματα επί της εθνικής οδού Ν. Μουδαιών- Θεσσαλονίκης».
Μάλιστα, αύριο θα στηθεί και μπλόκο στον κόμβο της Γαλάτιστας, ενώ σε συνεννόηση με την αστυνομία έχει ήδη «κλειδώσει» η κάθοδό τους με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη και με προορισμό το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, όπου θέλουν επιδώσουν το ψήφισμα των διεκδικήσεών τους. «Θα ξεκινήσουμε κομβόι 35 τρακτέρ από το μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Ν. Μουδανίων, αλλά μέσα στην πόλη και με προορισμό το ΥΜΑΘ θα κινηθούμε 20 τρακτέρ», τονίζει ο κ. Κοτζιάς.
Τα αιτήματα των αγροτών Χαλκιδικής είναι οι αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά, το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, η επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, η γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δασικοί χάρτες και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στο νομό.
Απαντώντας στις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για διάλογο, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει ότι «αντιπροσωπεία του νομού μας έχει κάνει ήδη τέσσερις συναντήσεις με τον υπουργό και δεν έχουμε δει καμία ενέργειά του. Οι ελαιοπαραγωγοί, με απώλεια εισοδήματος άνω των 400 εκατ. ευρώ, λόγω ακαρπίας “πεθαίνουμε” και κανείς δεν ασχολείται μαζί μας. Χορτάσαμε από λόγια, θέλουμε πράξεις» και συμπληρώνει «δεν είμαστε καν σίγουροι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ακριβώς το τι συμβαίνει στο νομό μας και την πανωλεθρία που έχουμε πάθει».
Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας προχωρούν σήμερα σε στήσιμο νέου μπλόκου, παρατάσσοντας τρακτέρ στην Ερμίτσα Αγρινίου.
Σε σταδιακή αποχώρηση από τη Θεσσαλονίκη και επιστροφή στα μπλόκα τους προχωρούν οι κινητοποιούμενοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σταθμευμένα 300 τρακτέρ επάνω στο πεζοδρόμιο του νότιου τόξου του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγεται η 30ή επετειακή φετινή Agrotica της ΔΕΘ-Helexpo, που ρίχνει αυλαία σήμερα.
«Από νωρίς το μεσημέρι και μετά, σε συνεννόηση με την αστυνομία ώστε να μη δημιουργήσουμε κυκλοφοριακή επιβάρυνση, θα ξεκινήσουμε την αποχώρησή μας από τη ΔΕΘ και θα επιστρέψουμε πίσω στα μπλόκα μας τα οποία και θα ενισχύσουμε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Λαγκαδά Κώστας Χατζηπαραδείσης, προσθέτοντας πως «θα γίνουν γενικές συνελεύσεις στις κατά τόπους περιοχές όπου έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα και φυσικά θα συμμετέχουμε όλοι με αντιπροσωπείες μας στην πανελλαδική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 6/2 στη Νίκαια της Λάρισας».
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του χθεσινού αγροτικού συλλαλητηρίου που έγινε στην Agrotica, οι κινητοποιούμενοι του πρωτογενούς τομέα έθεσαν επί τάπητος τόσο το ζήτημα της ενίσχυσης των μπλόκων που έχουν στηθεί στη χώρα, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται η πρόταση για κάθοδο με τα τρακτέρ στην πρωτεύουσα και διαδήλωση μπροστά από το κτίριο της Βουλής.
Σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία, οι αγρότες παραμένουν παρατεταγμένοι στα μπλόκα που έχουν στήσει και με γενικές τους συνελεύσεις θα καθορίσουν την επόμενή τους στάση, η οποία και όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην πανελλαδική τους συνάντηση στη Νίκαια Λάρισας.
Τονίζεται ότι το αγροτικό μπλόκο στον κόμβο των Μαλγάρων, στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη, ενισχύεται σήμερα με αγρότες, κτηνοτρόφους και όχι μόνο από Ραχιά, Βαλμάδα, Χαλάστρα και Άδενδρο, ενώ επισημαίνεται ότι ολοένα και αυξάνουν τα σημεία στα οποία βγαίνουν με τα αγροτικά τους οχήματα οι του πρωτογενούς τομέα.
Οπως λένε, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών για στήριξη του πρωτογενούς τομέα «είναι ασπιρίνες για να απαλύνουν ελαφρά των πόνο τους» και δεν απαντούν στα τεκμηριωμένα αιτήματά τους, η ικανοποίηση των οποίων, όπως υποστηρίζουν, είναι θέμα επιβίωσής τους.
Μέτρα στήριξης «σταγόνα στον ωκεανό»
Ανοιχτή στο διάλογο με τους αγρότες παραμένει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει έξι νέα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας. Σύμφωνα με τους αγρότες, ωστόσο, τα μέτρα είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν μπορούν να καλύψουν το ενεργειακό κόστος της παραγωγής. Περίπου 350 τρακτέρ παρέμειναν και σήμερα, το πρωί της Κυριακής, παρατεταγμένα έξω από την έκθεση Agrotica, στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε το μεγάλο συλλαλητήριο έξω από τον χώρο της ΔΕΘ χθες Σάββατο. Την Τρίτη στο μπλόκο της Νίκαιας θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Νέα πρόσκληση να συνεχιστεί ο διάλογος τους απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.
Οι αγρότες, με το μαζικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν, δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τη μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς, όπως είπε ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας: «Αυτές οι εξαγγελίες δεν απαντούν στο βασικό πρόβλημα επιβίωσης που έχουμε θέσει, δεν μας δίνουν τη δυνατότητα και την προοπτική να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε να μένουμε στα χωριά μας».
Νέα πρόσκληση να συνεχιστεί ο διάλογος απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης από την Agrotica: «Είναι μέτρα τα οποία εξαντλούν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είναι ώρα οι αγρότες να αξιολογήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Είναι η ώρα της συναίνεσης, της συναντίληψης, της κοινωνικής ομαλότητας. Είναι η ώρα του διαλόγου και της κοινής προσπάθειας».
Με στόχο τη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής η κυβέρνηση προχωρά σε:
- επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024,
- πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ 10% από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων) και ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ Τοπικών / Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων,
- μεσοπρόθεσμη μείωση κόστους 30% στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα,
- επιδότηση κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων,
- εκκίνηση προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ,
- υλοποίηση προγράμματος «Απόλλων».
Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για πρόσθετη στήριξη για τους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ. Η στήριξη ανέρχεται σε 5.000 έως 10.000 ευρώ.
Μέσα στο μήνα πρόκειται να ανακοινωθεί πρόγραμμα για δανειοδότηση των αγροτών, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης τους. «Πρόκειται για μικροδάνεια μέχρι 25.000 ευρώ και το 50% του δανείου θα είναι άτοκο», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.
Την ώρα που ο αγροτικός κόσμος αξιολογεί τη νέα δέσμη παρεμβάσεων, χωρίς για την ώρα να δείχνει διάθεση υποχώρησης, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια.
Οι παραγωγοί έχουν δει τα τελευταία χρόνια το κόστος παραγωγής να έχει αυξηθεί σημαντικά, με τις αιτίες να εντοπίζονται ως επί το πλείστον σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία, η εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία, ενώ τώρα έρχεται να προστεθεί και η κατάσταση που δημιουργείται στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ένα από τα κύρια αιτήματα όσων βρίσκονται στους δρόμους είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Τόσο κατά την προκαταβολή των ενισχύσεων τον Οκτώβριο όσο και στην εξόφλησή τους τον περασμένο Δεκέμβριο, έγιναν λάθη και παραλείψεις, πιστώνοντας σε πολλές περιπτώσεις λάθος ποσά σε λογαριασμούς αγροτών. Αυτή ήταν και η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και αποπέμφθηκε η πρώην πλέον διοίκησης του Οργανισμού.
Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, μέχρι τα μέσα Φλεβάρη θα ανοίξει εκ νέου η Ενιαία Αίτηση Ενισχύσεων του 2023 για διορθώσεις τόσο στα Οικολογικά Σχήματα (Eco Schemes) αλλά και γενικώς, ενώ πριν το Πάσχα αναμένεται πληρωμή των αδιάθετων κονδυλίων ύψους 88 εκατ. ευρώ μαζί με τα 425 εκατ. ευρώ για τα Οικολογικά Σχήματα.
Την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησαν οι πληρωμές σε αγρότες που δεν είχαν υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, 227 δικαιούχοι φυτικής παραγωγής έλαβαν αποζημίωση 4.193.007 ευρώ, οι 56 δικαιούχοι της ζωικής παραγωγής 6.679.836 ευρώ ενώ 3.038 μελισσοκόμοι αποζημιώθηκαν με 4.892.715 ευρώ.
Επιπλέον, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνεται η δυνατότητα σε 127.232 αγρότες να καλλιεργούν εκτάσεις 1.480.972 στρεμμάτων που εκ του κανονισμού της ΚΑΠ έπρεπε να μείνουν ακαλλιέργητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν διπλό όφελος μιας και θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα που θα καλλιεργήσουν στις συγκεκριμένες εκτάσεις, χωρίς να εξαιρεθούν της προβλεπόμενης ενίσχυσης. Επιπρόσθετα απαλλάσσονται από οποιονδήποτε έλεγχ -πρόστιμο.
«Παρών» της αντιπολίτευσης στην Agrotica
Το «παρών» στη Θεσσαλονίκη και την έκθεση Agrotica, εν μέσω κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων, έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος τόνισε:
«Η χώρα χρειάζεται τεράστιες επεμβάσεις στη δομή της οικονομίας μας στη συγκρότηση της κοινωνίας μας. Είστε αδικημένοι. θέλουμε ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τον αγρότη να σπάσουν τα ολιγοπώλια, πλαφόν στην κερδοφορία εμπόρων εφοδίων. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι Έλληνες να είναι σε παραίτηση, όλη η κοινωνία πρέπει να σηκώσει ανάστημα. Όντως έχει δίκιο ο Κ. Μητσοτάκης όταν λέει για τζάμπα χρήματα, γιατί δίνει τζάμπα χρήματα σε λίγα συμφέροντα».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που επίσης πήγε στην Agrotica, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα.
«Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα όραμα για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Κάνει απλά διαχείριση πολιτικού κόστους μόλις τα τρακτέρ βγουν στους δρόμους».
«Περσινά ξινά σταφύλια» αποτελούν οι δήθεν εξαγγελίες για τους αγρότες, αφού όσα επανέλαβε ο πρωθυπουργός τα έχουν ήδη εξαγγείλει οι υπουργοί του και είναι αυτά ακριβώς που έχουν βγάλει τους αγρότες στους δρόμους, ανακοίνωσε το ΚΚΕ.