«Απόβαση» στην Ελλάδα σχεδιάζουν οι Άραβες, με τη σχετική συμφωνία να αναμένεται να «κλειδώσει» την ερχόμενη εβδομάδα, όπου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μεταβαίνει σε αραβικά εδάφη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το έντονο ενδιαφέρον της αραβικής πλευράς για επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα της τεχνολογίας και ειδικότερα για data center και υποβρύχια καλώδια εκφράστηκε πριν από δύο μήνες, με την αραβική πλευρά να αναγνωρίζει τον ρόλο της Ελλάδας σε hub τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.
Η ανταπόκριση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ειδικά του ίδιου του υπουργού ήταν άμεση και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ολιγομελής ελληνική επιτροπή θα επισκεφτεί αραβικές χώρες, καθώς από αυτή τη συνεργασία αναμένεται να προκύψουν οφέλη τόσο για τους ίδιους τους Άραβες όσο και για την ελληνική πλευρά.
Στην επιτροπή θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Χ. Λαμπρόπουλος καθώς η ΕΑΤΕ διατηρεί εδώ και χρόνια στρατηγικές συνεργασίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το αραβικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται σε συνέχεια των μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων στην αγορά των data centerσ και έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμα μία φορά τη στρατηγική θέση της χώρας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι στόχος της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι η Ελλάδα να γίνει μεγάλο περιφερειακό hub για data centers.
Η πρώτη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας θα γίνει στο Μπαχρέιν και αφορά την ένταξη της Ελλάδας σε οργανισμό κυβερνοασφάλειας αραβικών χωρών, ενώ αργότερα θα μεταβεί στο Αμπου Ντάμπι, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων για επενδύσεις σε data center και υποβρύχια καλώδια που θα διέρχονται από τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία νέων data centers στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι οι Αραβες έχουν ήδη ενδιαφέρον για τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές στην ευρύτερη περιοχή καθώς συμμετέχουν στην κατασκευή υπερσύγχρονου υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένος EMC (East To Med Data Corridor), που αποτελεί έργο 850 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο θα δημιουργήσει μια νέα διαδρομή που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη.
Στο σχήμα που θα υλοποιήσει το έργο συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 50% ο σαουδαραβικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Saudi Telecom, η ΔΕΗ, η Cyta και η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία TTSA. Για τον λόγο αυτό στο πλαίσιο των συναντήσεων των δύο πλευρών θα γίνει και ενημέρωση για το έργο του καλωδίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει εξελιχθεί σε «πύλη» διακίνησης δεδομένων για την νοτιοανατολική Ευρώπη και έρχεται να προστεθεί στους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς κόμβους διακίνησης δεδομένων, που είναι η Φρανκφούρτη, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, το Λονδίνο και το Μιλάνο.