Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραγδαία άνοδος στα εργατικά δυστυχήματα το 2023

Δραματικά τα στοιχεία για τον ρυθμό αύξησης των εργατικών δυστυχημάτων. Τι αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι στις τεχνικές επιχειρήσεις. Σε ποιες ειδικότητες καταγράφονται τα περισσότερα δυστυχήματα. Τι ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων από την πολιτεία.

Ραγδαία άνοδος στα εργατικά δυστυχήματα το 2023

Ένας εργαζόμενος ανά δύο μέρες έχανε τη ζωή του, το 2023, με τον αριθμό των εργατικών δυστυχημάτων να παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητική τάση τον περασμένο χρόνο.

Σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), συνολικά, τα εργατικά δυστυχήματα το 2023 ανήλθαν στα 179, ενώ 287 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά. Το 2022 οι νεκροί σε εργατικά δυστυχήματα, ήταν 104 και σοβαρά τραυματισμένοι 140. Παράλληλα, δεν καταγράφονται οι επαγγελματικές ασθένειες στη χώρα μας. Ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων, εντοπίζεται μεταξύ εργατών και μισθωτών (60), ακολουθούν οι αγρότες (44), στην τρίτη θέση βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος (31), ενώ στην τέταρτη θέση με 21 θύματα τοποθετούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα ασφαλείας.

Αναλυτικά, κατά τον προηγούμενο χρόνο τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας ανήλθαν σε 179 καταγράφοντας δραματική αύξηση μέσα σε ένα έτος, σε σχέση με τα 104 που είχαν προκύψει το 2022. Τα στοιχεία, που δόθηκαν σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε χθες η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), παρουσία συγγενών των θυμάτων, δείχνουν εξίσου μεγάλη αύξηση και στους σοβαρά τραυματίες, οι οποίοι από 140 που ήταν το 2022, διπλασιάστηκαν σε 287 μέσα σε μόλις 12 μήνες.

Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσίασε η Ομοσπονδία, προκύπτει ραγδαία αύξηση στα εργατικά δυστυχήματα, ήδη από το γ’ τετράμηνο του 2022, όταν καταγράφηκαν 57, έναντι 27 στο αμέσως προηγούμενο β’ τετράμηνο της ίδιας χρονιάς. Το 2023, η καταγραφή δυστυχημάτων στους χώρους εργασίας, κινήθηκε στα ίδια υψηλά επίπεδα, 54 το α’ τετράμηνο, 69 το β’ τετράμηνο και 56 το γ’ τετράμηνο.

Σε σχέση βέβαια, με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έχει απόκλιση διετίας, η διαφορά είναι χαώδης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το 2021, η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε μόλις 31 εργατικά δυστυχήματα και το 2020 άλλα 41. Να σημειωθεί εδώ, ότι πρόκειται για την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, η οποία περιόρισε σημαντικά τις δραστηριότητες στους χώρους απασχόλησης. Αλλά και το 2019, τα εργατικά δυστυχήματα που είχαν καταγραφεί τότε από την ΕΛΣΤΑΤ ήταν μόλις 51, δηλαδή πολύ λιγότερα από τα περσινά.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία Ανδρέα Στοϊμενίδη, παρατηρείται υποκαταγραφή των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα, υπάρχει υπερεντατικοποίηση της εργασίας, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν, όπου υπάρχουν, οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Από τα 179 δυστυχήματα που προέκυψαν το 2023, τα περισσότερα, δηλαδή τα 60, αφορούσαν εργάτες – μισθωτούς. Έπονται με 44 δυστυχήματα οι αγρότες, ενώ στην τρίτη θέση με 31 βρίσκεται ο κατασκευαστικός τομέας και ειδικά οι οικοδομικές εργασίες και τα εργοτάξια. Τέταρτη κατά σειρά κατηγορία εργατικών δυστυχημάτων, με 21 το 2023 είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, όπου και εκεί πλέον καταγράφονται πολύ σημαντικές απώλειες.

Ο κ. Σοϊμενίδης χαρακτήρισε τυπική και αποσπασματική την αντιμετώπιση του προβλήματος από την Πολιτεία, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πλήγμα που έχει δεχθεί η συλλογική διαπραγμάτευση κατά την περίοδο των μνημονίων, με συνέπεια την υποβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κάλεσε δε, την Πολιτεία να φροντίσει για την άμεση καταβολή βοηθήματος προς τις οικογένειες των θυμάτων και την επίσπευση των νομικών διαδικασιών ως προς τον προσδιορισμό της ευθύνης του εργοδότη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v