Ενέργεια: Σκανάρονται οι αιτήσεις στον 2ο διαγωνισμό για συστήματα αποθήκευσης

Λιγότερες προτάσεις για αποθήκευση αναμένονται στη δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία. Ξεκινά από σήμερα η αξιολόγηση από τη ΡΑΑΕΥ. Ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Ενέργεια: Σκανάρονται οι αιτήσεις στον 2ο διαγωνισμό για συστήματα αποθήκευσης

Ξεκινά από σήμερα η αξιολόγηση από τη ΡΑΑΕΥ των νέων προτάσεων για συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες, που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η προθεσμία έληξε στις 12 τα μεσάνυχτα της 22ης Δεκεμβρίου, με τις πληροφορίες του Euro2day.gr να αναφέρουν ότι αναμένονται περί τις 70-80 προτάσεις έργων, αριθμός που εμφανίζεται μικρότερος από αυτόν των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην πρώτη διαγωνιστική διαδικασία (90), δεδομένου ότι είναι και λιγότερη η συνολική ισχύς που δημοπρατείται. Ανέρχεται σε 288,21 MW, καθώς από την αρχική προβλεπόμενη ισχύ των 300 MW αφαιρέθηκαν 11,79 MW, που ήταν η υπερβάλλουσα ισχύς, η οποία εγκρίθηκε κατά την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία, ανεβάζοντας την ισχύ των επιλεγέντων projects στα 411,79 MW.

Οι συμμετέχοντες έχουν προθεσμία έως και αύριο, Πέμπτη, να καταθέσουν την εγγυητική επιστολή συμμετοχής, ώστε να θεωρηθούν έγκυρες οι προτάσεις τους. Αμέσως μετά οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΡΑΑΕΥ θα κάνουν το πρώτο ξεσκαρτάρισμα για να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των αιτημάτων μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2024, για να δημοσιοποιήσουν στις 8 Φεβρουαρίου την προσωρινή λίστα με τους επιλεγέντες και αποκλεισθέντες.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, από τις 9 έως τις 12 Φεβρουαρίου θα δοθεί χρόνος για υποβολή τυχόν ενστάσεων και αφού αξιολογηθούν ως τις 14 Φεβρουαρίου, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στις 15 Φεβρουαρίου με την έκδοση της οριστικής λίστας με τους επιλεγέντες, τους αποκλεισθέντες και τους επιλαχόντες.

Στη δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία δεν έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν όσοι κάλυψαν στην πρώτη το «πλαφόν» των 100 MW, δηλαδή, η Helleniq Energy, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (αν και έχει περιθώριο για 2 MW), καθώς και η Intrakat. Όλοι, όμως, θα μπορούν να πάρουν μέρος στην τρίτη διαγωνιστική διαδικασία, που αφορά σε έργα στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, η Helleniq Energy προτίθεται να «χτυπήσει» έργα που θα γίνουν σε αυτές τις περιοχές.

Ενδιαφέρον θα έχει, αν και οι νέες προτάσεις θα ακολουθήσουν την πεπατημένη της πρώτης διαγωνιστικής διαδικασίας, όπου υποβλήθηκαν χαμηλές οικονομικές προσφορές για την ετήσια λειτουργική ενίσχυση, γεγονός που αναδείχθηκε τελικά ως κριτήριο επιλογής. Δεν είναι τυχαίο ότι η εξέλιξη αυτή οδήγησε στη μείωση κατά 50% της επενδυτικής ενίσχυσης στη δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία, με αποτέλεσμα από 200.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν στην πρώτη, περιορίστηκε στις 100.000 ευρώ τη μεγαβατώρα στη δεύτερη. Έμεινε, όμως, ίδια η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς λειτουργικής ενίσχυσης (εγγυημένη ταρίφα), στις 115.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Από τις διευκρινιστικές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στη ΡΑΑΕΥ προκύπτει ότι θα τηρηθεί αυστηρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων, τα οποία θα πρέπει «να μπουν στην πρίζα» το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Συνεπώς, οι επιλεγέντες οφείλουν να καταθέσουν στον ΑΔΜΗΕ αίτηση για ενεργοποίηση της σύνδεσης του συστήματος ή των συστημάτων τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025. Μετά από αυτή την ημερομηνία, θα καταπίπτει μερικώς η εγγυητική επιστολή έγκαιρης εκτέλεσης, και θα υπολογίζεται κατά 20% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Όσοι θα υποβάλουν αίτηση σύνδεσης μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2025, θα «τιμωρηθούν» με την πλήρη κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v