Ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ περιμένει η ΤτΕ για το 2024

Οι αλλαγές στις νεότερες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Εκθεση που παραδίδεται σήμερα στη Βουλή. Η τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα για τα επιτόκια και την αγορά εργασίας.

Ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ περιμένει η ΤτΕ για το 2024

Υψηλότερα βάζει τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος, αναθεωρώντας, όμως, καθοδικά για το 2024 καθώς τα σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία πυκνώνουν και η περιοριστική νομισματική πολιτική αρχίζει να δείχνει τα δόντια της στην ευρωζώνη.

Τα καλά νέα έρχονται από το μέτωπο του πληθωρισμού, όπου οι νεότερες προβλέψεις κινούνται χαμηλότερα, αν και σε επίπεδο ευρωζώνης δεν θεωρούνται ακόμα από τον Διοικητή της ΤτE Γιάννη Στουρνάρα ικανές να οδηγήσουν σε μείωση επιτοκίων πριν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σήμερα το πρωί ο Διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να επιδώσει στον πρόεδρο της Βουλής την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2,4% φέτος και στο 2,5% το επόμενο έτος, με τις νεότερες προβλέψεις να είναι καλύτερες κατά 3 δέκατα φέτος και χαμηλότερες κατά 2 δέκατα του χρόνου σε σχέση με τις αντίστοιχες προηγούμενες της ΤτE. Το ΥΠΕΘΟ εκτιμά πως το 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι 2,9% έναντι 2,3% φέτος.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο μέσος δείκτης αναμένεται να κλείσει, σύμφωνα με την TτΕ, στο 4,1% φέτος, πριν υποχωρήσει στο 3% το 2024.

Για την ευρωζώνη, οι αντίστοιχες προβλέψεις της ΕΚΤ αναφέρουν οριακή επέκταση της ευρωζώνης κατά 0,6% φέτος και 0,8% του χρόνου, με αποκλιμάκωση του εναρμονισμένου πληθωρισμού στο 2,7% το 2024 από 5,4% φέτος (στο 2,1% το 2025).

Στη βάση αυτών των προβλέψεων, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ότι «πρέπει να δούμε τον πληθωρισμό σταθερά κάτω από το 3% ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς, προτού μειώσουμε τα επιτόκια».

Ο Διοικητής, μιλώντας χθες σε συνέδριο στην Αθήνα, σημείωσε πως «παρά τις συνεχείς διεθνείς κρίσεις και την υψηλή αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με την ευρωζώνη εφέτος καθώς και τα επόμενα χρόνια». Πρόσθεσε ευθύς αμέσως πως «απαιτείται διαρκής προσπάθεια, ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες αμβλύνουν τις επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων στο κόστος δανεισμού, με θετικές επιδράσεις στην πραγματική οικονομία».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, «η αγορά εργασίας αναμένεται να συνεχίσει να βελτιώνεται μεσοπρόθεσμα, ωστόσο η διατήρηση της ανάπτυξης σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων και υψηλής αβεβαιότητας εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων αποτελεί μια ακόμη σημαντική πρόκληση. Η τάση βελτίωσης της αγοράς εργασίας θα υποστηριχθεί από την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", μέσω της αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων και της δημιουργίας νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, η αποτελεσματική καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, ο περιορισμός της υποδηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας, η άρση των στρεβλώσεων που παραμένουν στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, θα οδηγήσουν σε υψηλότερο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και σε βελτίωση της αγοράς εργασίας. Οι ωφέλειες από την πρόοδο της αγοράς εργασίας θα διαχυθούν σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, θα μειώσουν τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό και θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v