Οι όροι συνταξιοδότησης για ασφαλισμένους με χρέη έως €30.000

Τέσσερις αλλαγές και μία τροπολογία αποτελούν τις παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής. Τι άλλαξε στη συνταξιοδότηση από ΕΦΚΑ όσων έχουν χρέη. Πού διαφοροποιούνται οι διατάξεις για ΤΕΑ και Ταμεία Αλληλοβοήθειας.

Οι όροι συνταξιοδότησης για ασφαλισμένους με χρέη έως €30.000

Με μικρές αλλαγές, της τελευταίας στιγμής, που δεν αλλοιώνουν την ουσία των επιχειρούμενων παρεμβάσεων στους τομείς του ασφαλιστικού και της επαγγελματικής ασφάλισης, αναμένεται να περάσει σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Βέβαια, τις τελευταίες ημέρες, παλαιές και νέες παρεμβάσεις βρέθηκαν στη σκιά της τροπολογίας για την απασχόληση μεταναστών. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές, που έγιναν μετά τη συζήτηση των διατάξεων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, είναι για παράδειγμα η μείωση του ορίου ηλικίας για τη λήψη σύνταξης με χρέη έως 30.000 ευρώ, η πρόβλεψη πως το επίδομα μητρότητας θα είναι ακατάσχετο, ή η διετής περίοδος προσαρμογής των ταμείων αλληλοβοήθειας, προκειμένου να αρθεί η υποχρεωτικότητα ασφάλισης.

Συνολικά, όπως υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «λύνει πάνω από 100 προβλήματα διάφορων κλάδων και έχει θετικό πρόσημο». Μάλιστα, πριν από την κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας, οι αντιδράσεις προέρχονταν μόνο από τους εκπροσώπους των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) και των ταμείων αλληλοβοήθειας. Και σε αυτό τον τομέα, υπήρξε μια μικρή αλλαγή, καθώς τελικά, στην περίπτωση απόλυσης, ο δικαιούχος θα μπορεί να λάβει το ασφάλισμά του, χωρίς όριο ηλικίας. Πέρασαν όμως κι αυτές οι αλλαγές, όπως και οι αντιδράσεις, σε δεύτερο πλάνο, μετά την περασμένη Παρασκευή.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα από την πρώτη ενότητα που αφορά την αναμόρφωση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, θα απαλειφθεί η αρχική πρόβλεψη για τη δυνατότητα λήψης της παροχής, σε περίπτωση απόλυσης, στα 55 έτη, μετά από 20 χρόνια ασφάλισης. Έτσι, θα μπορεί κάποιος να λάβει το ασφάλισμά του ανεξαρτήτως ηλικίας.

Επίσης, μετά από έντονες αντιδράσεις των ταμείων αλληλοβοήθειας, η άρση της υποχρεωτικής ασφάλισης θα γίνει όχι το 2025 αλλά το 2026. Και μάλιστα, μετά τη διενέργεια αναλογιστικής μελέτης, για την τροποποίηση του καταστατικού τους και τη διαχείριση της προαιρετικότητας.

Σημαντική αλλαγή θεωρείται αυτή που αφορά το όριο ηλικίας ως προϋπόθεση λήψης σύνταξης με χρέη προς τον ΕΦΚΑ της τάξης των 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, η διάταξη αφορά περίπου 10.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, για τους οποίους θα προβλέπεται όριο ηλικίας τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης και όχι τα 67.

Επίσης θα γίνει ακατάσχετο το επίδομα μητρότητας, ώστε να μην υπάρχει η ανησυχία ότι θα πάρει κάποιος το επίδομα μητρότητας και δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

Χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα πέρασε και μια δεύτερη τροπολογία, που δίνει στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις επιπλέον ποσό της τάξης των 16 εκατ. ευρώ, προκειμένου να λειτουργήσει ο «Ειδικός Λογαριασμός Επαγγελματικής Κατάρτισης» (ΕΛΕΚ) από τους κοινωνικούς εταίρους. Κύριος πόρος του ΕΛΕΚ είναι το 65% των εισφορών που κατέβαλαν εργαζόμενοι και εργοδότες για κατάρτιση και ανεργία που θα καλύπτει:

α. Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και

β. Κάλυψη υποδομών και ινστιτούτων για έρευνα και εκπαίδευση που έχουν ιδρυθεί ή θα ιδρυθούν με συμμετοχή της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, του ΣΕΤΕ, του ΣΒΕ, καθώς και τα λειτουργικά έξοδα της ΓΣΕΕ και της ΕΣΑμεΑ.

Στην πράξη, με την τροπολογία, οι κοινωνικοί εταίροι λαμβάνουν υψηλότερο ποσό για την κατάρτιση και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις συνδικαλιστικές και ερευνητικές δομές. Από τη ρύθμιση, εκτιμάται ότι ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ χάνουν σε ετήσια βάση περί τα 6,5 εκατ. ευρώ έκαστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v