Οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται φέτος (εν μέρει αποδίδονται και σε αλλαγές κυβερνητικών στελεχών) στις οριστικές κατακυρώσεις δημόσιων έργων πληροφορικής θα αναγκάσουν αρκετές εταιρείες του κλάδου να εμφανίσουν στις ετήσιες λογιστικές τους καταστάσεις επιδόσεις αρκετά χαμηλότερες από τις αρχικά προβλεπόμενες.
Αν και η εικόνα αυτή θα επηρεάσει το σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των δηόσιων έργων πληροφορικής, θα εμφανιστεί περισσότερο έντονα στις μικρομεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, καθώς αυτές δεν διαθέτουν πολλές και σημαντικές εναλλακτικές πηγές εσόδων.
Για παράδειγμα, η Unisystems (θυγατρική της Quest Holdings), που κατά κύριο λόγο αναλαμβάνει έργα από το εξωτερικό και από τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, θα σημειώσει και φέτος μεγάλη άνοδο στις οικονομικές της επιδόσεις, παρά το γεγονός ότι στο εννεάμηνο είχε υλοποιήσει κύκλο εργασιών μόλις δύο εκατ. ευρώ από τα έργα του Ταμείου Ανάπτυξης, όταν το σχετικό υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεών της κυμαινόταν γύρω στα εκατό εκατ. ευρώ.
Μικρότερες όμως εταιρείες που βάσιζαν τη φετινή τους ανάπτυξη σε συγκεκριμένες -μεγάλες για τα μεγέθη τους- συμβάσεις, είδαν τις προσδοκίες τους να μεταφέρονται για την επόμενη χρονιά.
«Έχουμε προσλάβει προσωπικό από τους πρώτους μήνες του 2023, γιατί πιστεύαμε ότι το έργο θα ξεκινούσε μέσα στην άνοιξη ή έστω από τις αρχές του φθινοπώρου και ακόμη βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Είναι προφανές ότι όταν χάνεις ένα σημαντικό τμήμα των εσόδων σου και παράλληλα φορτώνεσαι με πρόσθετες δαπάνες, ο προϋπολογισμός της χρονιάς έχει πέσει έξω κατά πολύ. Τουλάχιστον, αυτό που μας παρηγορεί είναι ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται για χαμένα έσοδα και κέρδη, αλλά για έσοδα και κέρδη που θα μεταφερθούν -έστω και κατά ένα βαθμό μειωμένα- στις επόμενες δύο με τρεις οικονομικές χρήσεις», δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας, συμπληρώνοντας:
«Στα ζητήματα που αντιμετώπισε ο κλάδος φέτος θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τόσο τον πληθωρισμό που αυξάνει ως ένα βαθμό το κόστος υλοποίησης των έργων, όσο φυσικά και τα επιτόκια που ανεβάζουν τα χρηματοοικονομικά έξοδα. Έτσι, ενδεχομένως να μη δούμε σε ορισμένες εταιρείες τόσο υψηλές επιδόσεις όσο κάποιοι ανέμεναν, ωστόσο η μεγάλη εικόνα παραμένει σαφώς θετική».
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κλάδος της πληροφορικής θα κλείσει το 2023 με πολύ υψηλότερο υπόλοιπο ανεκτέλεστων συμβάσεων σε σχέση με πέρυσι και επίσης ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάληψης πολλών ακόμη μεγάλων έργων.
Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μεγέθυνση των εταιρειών και των οικονομικών τους αποτελεσμάτων και θα ενισχύσουν την τεχνογνωσία τους σε μια ευρεία σειρά εργασιών. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι εταιρείες πληροφορικής θα πρέπει παράλληλα να αρχίζουν να φροντίζουν και να προετοιμάζουν από τώρα και το μέλλον τους για την περίοδο που θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.