Γεωργιάδης: Ερχονται περισσότεροι έλεγχοι για εργασιακές συνθήκες και ατυχήματα

«Θέλουμε το 2024 να είναι το έτος με τα χαμηλότερα δυνατά εργατικά ατυχήματα και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων μας», τόνισε ο υπουργός. Τι αλλάζει στη νομοθεσία.

Γεωργιάδης: Ερχονται περισσότεροι έλεγχοι για εργασιακές συνθήκες και ατυχήματα

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, ημερίδα με θέμα: «Υγεία και Ασφάλεια: Δύο λέξεις - ένας στόχος», κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε παρουσίαση των νέων ψηφιακών εργαλείων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων (ηλεκτρονική πλατφόρμα για την Υγεία και Ασφάλεια: ΥΑΕ.gov.gr.).

Παράλληλα, στη διάρκεια των κύκλων συζητήσεων που ακολούθησαν τις αρχικές τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ξεκίνησε ένας ανοιχτός, διευρυμένος κοινωνικός διάλογος για τη βελτίωση των συνθηκών Υγείας και Ασφάλειας στη χώρα μας. Την ημερίδα και τους κύκλους συζητήσεων συντόνισε η δημοσιογράφος Μάιρα Μπάρμπα.

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Σπανάκη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, ο Γενικός Διευθυντής Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Χαράλαμπος Βούρτσης και ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία & Ένταξης στην Εργασία Κωνσταντίνος Αγραπιδάς.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων, είπε:

«Ο λόγος που γίνεται η σημερινή μας αυτή ημερίδα είναι διότι θέλουμε να αναδείξουμε όσο μπορούμε περισσότερο ως Υπουργείο Εργασίας το πόσο ενδιαφερόμαστε για τις συνθήκες ασφάλειας και υγείας στην αγορά εργασίας.

Για εμάς δεν είναι πάρεργο, δεν είναι κάτι που θα το κάνουμε παρεμπιπτόντως σε όλα τα άλλα καθήκοντα που έχουμε, αλλά είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει εντόνως. Αν θυμάστε, το καλοκαίρι με τον καύσωνα είχαμε δείξει αμέσως τα πρώτα δείγματα γραφής του πόσο στα σοβαρά λαμβάνουμε υπόψη αυτό το θέμα. Στο νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου φροντίσαμε να καλύψουμε και νομοθετικά τα σχετικά θέματα για να έχουμε ισχυρότερη νομοθετική εξουσιοδότηση. Ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο κύριος Βασίλης Σπανάκης νομίζω ότι έχει δώσει το στίγμα ενός ανθρώπου που νοιάζεται και είναι πραγματικά πάνω από αυτό το πρόβλημα.

Δεν έχω τις αυταπάτες ότι θα φτάσουμε σε μια αγορά εργασίας που δεν θα υπάρχει ποτέ κανένα είδους εργατικό ατύχημα. Αυτό, δυστυχώς, δεν μπορεί να συμβεί. Σε όλες τις χώρες όσο προηγμένες και αν είναι συμβαίνουν, δυστυχώς, και ατυχήματα και δυστυχήματα στην αγορά εργασίας. Όμως το κράτος και η ιδιωτική οικονομία -γιατί είμαστε σύμμαχοι σε αυτό, δεν είμαστε αντίπαλοι-, έχουμε τεράστιο συμφέρον να εξασφαλίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτές τις συνθήκες.

Έχουμε δώσει το στίγμα στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και έχουμε δεχθεί τα αιτήματά τους για ενίσχυση του προσωπικού της στους συγκεκριμένους τομείς, ώστε να μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερους ελέγχους και στους τομείς υγιεινής και ασφάλειας απ’ ότι έκανε στο παρελθόν. Φέτος, έχουμε ούτως ή άλλως ρεκόρ ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας.

Το βέβαιον είναι ότι θέλουμε το 2024 να είναι το έτος με τα χαμηλότερα δυνατά εργατικά ατυχήματα και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων μας. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε, όπως η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, εν μέρει θα βοηθήσουν στο να γνωρίζουμε επακριβώς τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων μας και να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε εκεί που η νομοθεσία δεν τηρείται. Και θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στην τήρηση της νομοθεσίας σε αυτό το επίπεδο».

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τέτοια εκδήλωση στο Υπουργείο Εργασίας, γεγονός που έχει διπλή σημασία: Καταρχάς υποδηλώνει ότι η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία αποτελούν βασική κυβερνητική προτεραιότητα και κατά δεύτερον ότι οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε και οι παρεμβάσεις που δρομολογούμε για τον επόμενο χρόνο, καταρτίζονται και εκπονούνται στο κατ’ εξοχήν αρμόδιο κέντρο κυβερνητικών αποφάσεων, το Υπουργείο Εργασίας».

«Στο πλαίσιο των δράσεων του 2024

1) Τροποποιούμε και εκσυγχρονίζουμε τον Κώδικα νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων, με την κατάργηση πεπαλαιωμένων διατάξεων, την απλοποίηση των διαδικασιών και την προσαρμογή τους στις ανάγκες του σήμερα. Περνάμε περισσότερους από 30 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και εκατοντάδες επαγγέλματα σε κατηγορίες (ζώνες) υψηλότερης επικινδυνότητας,

2) Αναβαθμίζουμε το ρόλο της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στο νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου,

3) Συγκροτούμε συντονιστικό όργανο για τη δημιουργία Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου,

4) Επενδύουμε στην αξιοποίηση και συνεχή επικαιροποίηση της διαδικτυακής πλατφόρμας e-HelpDesk για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, η οποία παρουσιάζεται σήμερα και περιλαμβάνει μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων –ιδίως των μικρών και των μεσαίων,

5) Διαμορφώνουμε σύγχρονο προστατευτικό πλαίσιο των εργαζομένων σε μικρά και μεγάλα τεχνικά έργα. Παράλληλα, ενδυναμώνουμε τον ουσιαστικό ρόλο του συντονιστή ασφαλείας στα τεχνικά έργα για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων,

6) Η ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας εκσυγχρονίζει τις διαδικασίες σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης των ελέγχων στη βάση των καλύτερων ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων και της ανάλυσης κινδύνου (riskanalysis), στο πεδίο της Υγείας και της Ασφάλειας. Ήδη κατά το έτος 2023 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 27.000 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 14.732 πρόστιμα συνολικού ύψους 41εκατομμυρίων Ευρώ,

7) Στο πλαίσιο των δράσεων προαγωγής της υγείας και της ευεξίας των εργαζομένων προωθούμε σύγχρονες δράσεις όπως του εργασιακού αθλητισμού και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Αθλητισμού».

«Ο κοινωνικός διάλογος θα είναι διαρκής με εργαζόμενους και εργοδότες αλλά και ουσιαστικός- παραγωγικός. Η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας επιτάσσει την προσαρμοσμένη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Θέλουμε ο εργαζόμενος να επιστρέφει με ασφάλεια στο σπίτι του», κατέληξε ο κ. Σπανάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v