Την αποστολή προδικαστικού ερωτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν από τον Άρειο Πάγο 1.100 δανειολήπτες ελβετικού φράγκου που έχουν δανειοδοτηθεί από την Εθνική Τράπεζα.
Η συλλογική αγωγή που έχει υποβληθεί επί του θέματος αναμένεται να συζητηθεί την προσεχή Παρασκευή στο ανώτατο δικαστήριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια εδώ και αρκετά χρόνια, από το 2015, και ως φαίνεται ο δρόμος διαγράφεται ακόμα μακρύς.
Ο πυρήνας της υπόθεσης αφορά την ισοτιμία βάσει της οποία εκτοκίστηκαν τα δάνεια, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αντιμετωπίζοντας αντίστοιχο ζήτημα που έχει προκύψει σε άλλες χώρες της Ε.Ε. είχε κρίνει ως καταχρηστική τη ρήτρα ισοτιμίας κρίνοντας ότι αυτό επιβαρύνει τους δανειολήπτες αφού η αξία του δανείου θα αναπροσαρμόζεται ακολουθώντας την ισοτιμία ελβετικού φράγκου/ευρώ.
Σημειωτέον, ότι οι διαφοροποιήσεις της ισοτιμίας αύξησαν μέχρι και κατά 70% τις δόσεις και το κεφάλαιο από το αρχικό ποσό που είχαν δανεισθεί οι προσφεύγοντες. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε επίσης έλλειψη διαφάνειας στην ενημέρωση των δανειοληπτών.
Η υπόθεση εκκρεμεί επί εννέα έτη καθώς ο Αρειος Πάγος δεν έχει αποστείλει μέχρι στιγμής προδικαστικό ερώτημα, ενώ παράλληλα απέρριψε συλλογική αγωγή που είχαν καταθέσει 2.020 δανειολήπτες ελβετικού φράγκου κατά της Eurobank.
Τα πρωτόδικα δικαστήρια είχαν κάνει δεκτές τις αγωγές κατά της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank και απέρριψαν τη συλλογική αγωγή κατά της Τράπεζας Πειραιώς. Στο Εφετείο οι συλλογικές αγωγές απορρίφθηκαν. Απορριπτική ήταν και η απόφαση του Αρείου Πάγου για την συλλογική αγωγή κατά της Eurobank, ενώ μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να έχουν συζητηθεί αντίστοιχες αγωγές κατά της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.
Επί του θέματος, ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία κατά της Ελλάδος, για παραβίαση του άρθρου 267 Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.
Ο Σύλλογος υποστηρίζει παράλληλα, ότι η αποστολή προδικαστικού ερωτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το κλειδί για την επίλυση της υπόθεσης όπως έγινε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.